Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Opettajat ja vanhemmat yhteistyöhön

Kodin ja koulun yhteistyötä rasittavat uhka-

Tilaajille

Uusi koululaki edellyttää, että koulua kehitetään yhteistyössä vanhempien kanssa. Laki ei määrittele tarkemmin yhteistyön muotoja. Vanhemmat ovat koululle korvaamaton resurssi, jos heidät otetaan aidosti mukaan.

On syytä kuitenkin kysyä, nähdäänkö vanhemmat todellisena koulun voimavarana vai enemmänkin uhkana. Yhteistyössä on vielä monia esteitä ja ennakkoluuloja.

Opettajan ammatin perinne on korostanut itsenäistä tehtävien hoitoa. Tämä on saanut usein opettajat salaamaan ongelmia. Kaikki ulkopuolinen apu, jopa kouluun liittyvä keskustelu, on saatettu kokea loukkaavaksi tai uhkaavaksi.

Vasta viime aikoina on nähty, että itse asiassa opettajan ammattitaitoa onkin yhteistyö eikä yksin tekeminen. Koulusta on muutenkin alettu puhua yhteisönä. Asiat eivät hoidu tai parasta tulosta ei saavuteta vain yksilösuoritusten varassa.

Suomalaisilla opettajilla on hyvät valmiudet luokkahuoneopetukseen. Viime vuosien niukoissakin olosuhteissa opetus on kaikesta huolimatta ollut varsin laadukasta - tosin hälyttävän kuormittavaa. Luokkatyöskentely ei kuitenkaan enää riitä.

Jotta oppilaiden tiedonhankintavalmiudet kehittyvät tulevaisuuden vaatimusten mukaisesti, koulujen pitää olla enemmänkin oppimiskeskuksia kuin perinteisiä luokkahuoneita. Tietoa hankitaan monista koulun ulkopuolisista lähteistä kuten tietoverkoista, työelämästä, koulun, kodin ja yrityselämän yhteisistä projekteista tai kansainvälisistä yhteistyöhankkeista.

Opettajasta

tulee yhteisön organisaattori Nämä asettavat aivan uusia vaatimuksia opettajille. Opetus muuttuu työpajatyyppiseksi. Opettaja on samanaikaisesti sekä lapsi- että aikuisyhteisön johtaja, tukija, yhteyshenkilö ja organisaattori. Opettajan ammattitaitoa on saada eri osapuolet toimimaan ja antamaan parhaansa.

Opettajankoulutusta koskevan tutkimukseni mukaan niin luokan- kuin aineenopettajatkin kokevat, että heillä ei ole riittävää koulutusta yhteistyöhön aikuisten kanssa. Erityisesti he arvioivat, että koulutus ei antanut heille valmiuksia työskentelyyn vanhempien kanssa.

Opettajankoulutusta tulisikin kiireesti uudistaa opettajan uuden työnkuvan mukaiseksi. Nyt koulutuksessa ei saada käytännön kokemuksia siitä, miten vanhempien kanssa käydään arviointi- ja kehityskeskusteluja ja miten vanhemmat otetaan mukaan koulun kehittämistoimintaan.

Seurauksena on, että opettajat mieluummin vetäytyvät eroon vanhemmista kuin pyrkivät aktiiviseen yhteistyöhön. Silloin tulee tarpeettomasti myös korostetuksi, että "kyllä me osaamme ammattitaidollamme hoitaa opetuksen ja sen suunnittelun".

Vanhemmille se merkitsee viestiä siitä, että he eivät ole tervetulleita osallistumaan koulun toimintaan. Heidän tehtäväkseen jää lähinnä rahankeruu luokkaretkiä varten.

Joillekin vanhemmille koulu on hyvin ristiriitainen paikka. Omat, usein negatiiviset koulumuistot nousevat väkisinkin mieleen. Muistot saavat osan vanhemmista jäämään kokonaan pois.

Vanhemmat saattavat kokea, että he eivät osaa puhua oikealla tavalla tai esittää asioita oikeilla termeillä. Koulun kieli ja säännöt voidaan kokea hyvin erilaisiksi verrattuna omaan arkipäivään. Se etäännyttää.

Vanhemmat tarvitsisivat paljon enemmän informaatiota koulussa tapahtuvista muutoksista, pedagogisista uudistuksista, uusista arviointitavoista ja opetussuunnitelmatyöstä. Tähän eivät vanhempainillat riitä. Yhteydenpidon pitäisi olla aktiivisempaa ja vanhempien läsnäolon koulun arkipäivässä luonnollinen asia.

Monille vanhemmille on myös suuri ongelma, mitä asioita koulusta ja koulun käytännöistä voi sanoa ääneen, niin ettei se tavalla tai toisella käänny omaa lasta vastaan. Tämä huoli tuntui olevan varsin todellinen, kun viime keväänä lähes 200 vanhempaa eri puolelta Suomea keskusteli kodin ja koulun yhteistyöstä.

Ilmeisesti kodin ja koulun yhteistyötä rasittavat uhkakokemukset. Opettajat pelkäävät, että vanhemmat arvostelevat heidän ammattitaitoaan ja vanhemmat pelkäävät lastensa puolesta. Tämä ongelma pitäisi avoimesti kohdata.

Opettajan yhteydenpito kotiin on perinteisesti ollut ikävä viesti oppilaan käyttäytymisestä. Jokainen vanhempi haluaisi kuulla, että oma lapsi menestyy. Vanhempien reagointi saattaa siksi olla hyvin puolusteleva. Se on ymmärrettävissä ikävän viestin tuoman ahdistuksen vuoksi. Opettajien olisi hyvä nähdä, että vanhemmuuteen kuuluu halu puolustaa lastaan silloinkin, kun se on epätarkoituksenmukaista.

Useimmiten vain keskustellen ja yhteistyöllä päästään ongelmassa eteenpäin. Vanhemmat tarvitsevat myös hyvää palautetta lapsestaan. Sillä on usein paljon suurempi voima kuin negatiivisella viestillä. Toisaalta myös opettajat tarvitsisivat vanhemmilta palautetta silloinkin, kun vanhemmat tuntevat, että heidän lapsensa saa hyvää opetusta ja kaikki on hyvin.

Useiden tutkimusten mukaan vanhempien tuki ja kotien koulumyönteisyys on merkittävin tekijä lapsen koulumenestyksessä. Samoin kokemukset koulun ongelmatilanteiden hoitamisesta - esimerkiksi koulukiusaamisen yhteydessä - osoittavat vanhempien mukanaolon tärkeyden. Vasta yhteistyö opettajien, vanhempien ja nuorten kanssa tuottaa tuloksia.

Vanhempien näkyminen kouluissa merkitsee sitä, että se on työyhteisö, johon kuuluvat opettaja, oppilaat, vanhemmat sekä lukuisa joukko muita tukihenkilöitä. Kumppanuus koskee myös koulutuksen arviointia.

Paikallistasolla

vanhemmat mukaan kehittämiseen Vanhempien tulisi olla mukana alusta pitäen, kun paikallistasolla arvioidaan koulutuksen laatua ja vaikuttavuutta. Viisas kunta kutsuu vanhemmat aktiivisesti mukaan koulun kehittämis- ja arviointitoimintaan.

Opettajien ja vanhempien kumppanuutta tarvitaan myös nykytilanteessa, kun koulu joutuu kilpailemaan elintilastaan ja toimintaehdoistaan paikallistasolla. On hyvin vähän valtakunnallisesti sitovaa ohjeistoa. Ei ole myöskään korvamerkittyä valtion rahoitusta koulutusta varten.

Kunnat itse vastaavat koulutuksen puitteista ja laadusta. Paikallistasolla päätetään opetusryhmien koko, oppimateriaaliresurssit, muu varustetaso sekä erityisopetuksen ja tukiopetuksen saatavuus. Nämä ratkaisut vaikuttavat perheiden arkeen ja toisaalta opettajien työedellytyksiin.

Kotien tulisi saada luottamus siihen, että koulu on lapselle hyvä paikka. Vanhempien ja opettajien yhteistä ääntä tarvitaan, jotta se kuuluu myös päättäjien korviin. Tässä opettajat ja vanhemmat ovat yhteisellä asialla lasten ja nuorten hyväksi - eivät uhkana toisilleen.

HANNELE NIEMI

Kirjoittaja on kasvatustieteen professori Helsingin yliopistossa ja Suomen Vanhempain liiton puheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää