Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Mihin menet kaupunki- suunnittelu?

Tilaajille

Espoon kaupunkisuunnittelulautakunnan puheenjohtaja Pekka Lahdentausta (sd) sohaisi pari viikkoa sitten arkaa aihetta. Lahdentaustan mielestä kaupunginhallitus ei kuuntele lautakunnan mielipiteitä kaavoituksesta, vaan kävelee mennen tullen sen yli. Hän läksytti hallitusta Länsiväylä-lehden haastattelussa oikein olan takaa. Lahdentausta jopa uskalsi epäillä, että kaikenlaiset lobbarit ja jobbarit saavat kaupunginhallituksen suosiolliseksi hankkeilleen ilman maankäytön huolellista suunnittelua.

Kuulostaako tutulta tekstiltä? Ei siitä niin kovin kauan ole, kun Espoota kutsuttiin aluerakentajien villiksi länneksi. Lahdentaustan väitteet eivät varmasti ole ihan tuulesta temmattuja, vaikka kaupunginhallituksen puheenjohtaja Ilkka J. Kari (kok) tiukasti torjuu arvostelun.

Pääkaupunkiseudun kaupungit kilpailevat kovasti rahaa ja työpaikkoja tuovista yrityksistä. Kaupungeissa myös tiedetään, että nopein ja joustavin useimmiten voittaa. Silloin ei voi tuijottaa kaavoitusohjelmiin tai muihin pitkän tähtäyksen suunnitelmiin. Kari sanoo suoraan, että kaupunkia pitää johtaa kuten yritystä.

Espoon kärhämän teema ei ole vieras naapurikunnissakaan. Helsingissä on samanlaista ilmaa. Kaupungin keskushallinto pitää maapolitiikkaa tiukasti käsissään. Kaupunkisuunnittelulautakunta ei juuri ole asettunut kaupungin johdon esityksiä vastaan. Sen sijaan kaupunkisuunnittelun johtava virkamies Paavo Perkkiö joutuu jatkuvasti ylikävellyksi.

Vantaalla asemakaavapäällikkö Liisa Harju uskalsi olla eri mieltä kaupungin johdon kanssa ja hän myös sanoi sen ääneen. Viime syksynä kaupunki uusi maankäyttötointaan ja Harjulta meni virka. Hänet alennettiin aluearkkitehdiksi. Hankalaksi koettu päällikkö vaiennettiin. Perkkiölle yritettiin samaa, mutta hän ei suostunut lähtemään osa-aikaeläkkeelle.

Helsingin ja Vantaan tapauksissa taustalla ovat osittain huonot henkilösuhteet. Kun ihmiset eivät tule keskenään toimeen, on jonkun väistyttävä. Sitkeimmät jäävät rakkikoiriksi, mutta todellista valtaa heillä ei enää juuri ole.

Kaupunkisuunnittelu on aina ollut kiivaan keskustelun aihe. Osittain se johtuu kaupunkien päätöksentekokoneiston rakenteesta. Asiantuntijat, virka- ja luottamusmiehet katsovat suunnittelua helposti eri kulmilta. Parhaimmillaan se rikastaa kaupunkikuvaa, pahimmillaan tuhoaa sitä.

Lamavuodet muuttivat kaupunkien maapoliittista ajattelua. Hupenevat veromarkat kävivät entistä tärkeämmiksi. Yhtäkkiä yhteisöveron tuotosta tuli kaupungeille merkittävä taloudellinen tekijä. Yritysten eteen oltiin valmiita tekemään melkein mitä vain, jotta ne valitsisivat juuri meidän kaupunkimme.

Helsingissä apulaiskaupunginjohtaja Pekka Korpinen yrittää saada kaupungin vielä vapaista tonteista mahdollisimman hyvän hinnan. Vantaalla yrityspalvelujohtaja Jouko Pöyhönen houkuttelee kaupunkiin uusia yrityksiä. Espoo luo itsestään kansainvälistä teknologiakaupunkia kaupunginjohtaja Marketta Kokkosen ja kaupunginhallituksen puheenjohtajan Ilkka J. Karin tiukassa otteessa.

Tulosvastuu, konsernijohtaminen ja monet muut yritysmaailman termit ovat kotiutuneet kaupunkien hallintoon. Kuka huolehtisi, että ne eivät johda liikaan sanelupolitiikkaan esimerkiksi kaupunkisuunnittelussa?

KEIJO HIMANEN

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää