Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

HELMUT KOHLIN, Saksan entisen pitkäaikaisen...

Tilaajille

HELMUT KOHLIN, Saksan entisen pitkäaikaisen liittokanslerin, ympärillä paisuu skandaali, jonka mittasuhteet näyttävät olevan piilossa enää vain Kohlilta itseltään. Tarina on merkillinen, koska se on yhtä aikaa todellinen murhenäytelmä ja tympeän arkipäiväinen häväistysjuttu.

Ehkä siinä on syy, miksi Kohl ei rupea itse ymmärtämään, mistä on kysymys. Kuusitoista vuotta hallinnut Saksan yhdistäjä pitää kiinni valtiomiehen maineestaan, joka on ansaitusti suuri. Häntä syytetään käyttäytymisestä, joka kuuluisi kauas tuon valtiomiestason alapuolelle. Kohlista nähtävästi tuntuu, ettei häntä sovi sillä tasolla syyttää.

Viime viikolla Kohl antoi televisiolle haastattelun, jossa hän sentään tunnusti tehneensä "raskaan virheen". Kansleri oli vuosikaudet hoidellut puolueensa CDU:n kirjanpidon ohi salaisia tilejä, joille hän otti nimettömiä lahjoituksia. Hän jakoi rahat niin ikään CDU:n organisaation ohi henkilökohtaisesti hyödyllisinä pitämiinsä tarkoituksiin.

EI OLE mahdollista uskoa, ettei Kohl olisi hyvin tiennyt toimintansa laittomuutta. Näyttää päivä päivältä varmemmalta, että entistä kansleria vastaan nostetaan syyte. Paisuvasta kritiikistä huolimatta Kohl ei suostu eroamaan kansanedustajan toimestaan eikä kertomaan, keitä salaiset lahjoittajat olivat ja kuinka kauan käytäntö oli jatkunut. Saksan laki velvoittaa puolueet säilyttämään tilinpitonsa vain kuusi vuotta. Niinpä Kohlin muisti katkeaa vuoteen 1993.

Kohl puolustautuu korostamalla, että hän ei ottanut penniäkään itselleen ja että hän ei koskaan antanut lahjarahan vaikuttaa päätöksiinsä. Edellisestä häntä ei ole edes syytetty ja jälkimmäisestä ei ainakaan ole sitovaa näyttöä. Kumpikin puolustus on silti aivan riittämätön ja väistää asian ytimen. Kohlin tapauksen suurin mielenkiinto onkin siinä.

MIKSI Kohlille ei kelvannut puolueen kirjanpito ja laillinen raha? Varsinaista syytä kannattaa tuskin etsiä verotuksen koukeroista tai edes antajien tarpeesta salata nimensä. Varsinainen syy näyttää olleen valta. Kohlin "järjestelmä", jonka ruotimiseen Saksassa nyt parhaillaan käytetään kilometreittäin palstatilaa, ei perustunut CDU:n koneistoon vaan suoriin henkilösuhteisiin puolueessa ja sitä tukevissa ryhmissä.

Kohl saattoi tietenkin ohjata puolueen laillista rahaa avoimesti sen pikkuruhtinaiden ja paikallisten järjestöjen avuksi. Salaisesta kassasta suoraan annettu raha oli kuitenkin tehokkaampaa. Se synnytti inhimillisiä siteitä, riippuvuutta ja niiden mukana henkilökohtaista valtaa. Juuri se näyttää olleen Kohlille kaikki kaikessa.

Kansleri ei ostanut lahjarahalla palatseja, huvipursia eikä kauniita rakastajattaria. Kaikki meni "puolueen hyväksi". Kohlin rahankäyttö ei silti ollut hitustakaan vähemmän itsekästä kuin niiden, jotka tuhlaavat varansa palatseihin ja pursiin. Hän osti, mitä hänenlaisensa mies himoitsee paljon enemmän kuin aineellista ylellisyyttä. Hän osti itselleen valtaa CDU:ssa ja CDU:lle saksalaisessa yhteiskunnassa. Jälkimmäinenkin palasi Kohlille, koska puolue oli 90-luvulla enää tuskin muuta kuin kanslerin esikunta ja työväline.

Toista puolustusta, että Kohlin päätökset eivät olleet kaupan, on vaikeampi arvioida. Rahan antaja uskoo aina vaikuttavansa omaksi edukseen. Ellei hän yritäkään ostaa yksittäistä päätöstä, hän ostaa vähintään myötämieltä. Jos raha on laitonta, niin on myötämielikin. CDU:n yleisestä rahanhankinnasta on sitä paitsi paljastunut jo kaksi tapausta, joissa suoranaista vaihtokauppaa lahjan ja päätöksen välillä pitää ainakin epäillä.

MIKÄ PANI Kohlin toimimaan niin kuin toimi ja ottamaan riskin, jonka suuruuden olisi pitänyt olla hänelle ilmeinen? CDU:n kannatus laskee, Kohlin maine on tahrattu ja oikeudenkäynti uhkaa. Kaiken lisäksi hänen valtakautensa alku osui yhteen niin kutsutun Flick-skandaalin kanssa, josta CDU selvisi vain nipin napin. Se oli hyvin samanlainen, ja sen olisi yksistään pitänyt riittää varoitukseksi kenelle tahansa.

Kohl ei tarvinnut ylimääräistä valtaa, jonka salaiset tilit hänelle antoivat. Hänellä oli puolue otteessaan ja Saksa johdossaan jo muutenkin. Kysymyksessä ei myöskään ollut "virhe", ellei Kohl tarkoita virheellä pelkästään ilmituloa. Kansleri rikkoi lakia tieten tahtoen.

Jos Kohlille olisi virassa esitetty periaatteellinen kysymys, onko laki Saksassa sama kaikille ja sopiiko puolueiden ottaa erivapauksia, hän ei olisi epäröinyt vastaustaan. Tuskin hän myöskään olisi tuntenut valehtelevansa. Turmeleepa valta vääjäämättä tai ei, jotakin merkillistä se ehti Kohlille hänen pitkällä kaudellaan tehdä. Aivan tavallinen harkintakyky petti kanslerin.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää