Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Unohtumattomia jouluja

Tilaajille

JOULU hiljentää ja herkistää aikuisenkin niin, että vähänkin poikkeavat joulut jäävät tai palautuvat mieleen. Moni tuskin olisi muistanut suoralta kädeltä, että tänä jouluna on kulunut tasan kymmenen vuotta siitä, kun Romanian diktaattori Nicolae Ceausescu syrjäytettiin vallasta dramaattisissa olosuhteissa ja teloitettiin joulupäivänä vaimonsa Jelenan kanssa. Useimpien on varmasti helppo palauttaa mieleen eläviä muistikuvia sen joulun uutislähetyksistä radiossa ja televisiossa.

Mitä muuta me Romaniasta muistamme kuin kymmenen vuoden takaisen joulun seudun tapahtumat ja sokkiraportit lastenkodeista, joissa vammaisia tai orpolapsia pidettiin epäinhimillisissä oloissa? Sen jälkeen Romania on ollut liki unohdettu maa lastenkoteja myöten.

Jopa venäläinen sanomalehti kuvasi viime viikolla Romaniaa väheksyvästi maaksi, jossa ei ole mitään - ei edes hallitusta. Ehkäpä EU-maidenkin tiedotusvälineet muistavat taas vähitellen Romanian olemassaolon, kun se on nyt kelpuutettu oikein virallisesti EU:n jäsenehdokkaaksi.

SAKSALAISEN viikkolehden Die Zeitin veteraanitoimittaja oli lehden viime numerossa käynyt Romaniassa ja etsinyt käsiinsä miehen, joka oli ryhmineen komennettu panemaan toimeen Ceausescujen teloitus 25. joulukuuta 1989. Kolme päivää aikaisemmin Ceausescu ja hänen vaimonsa olivat paenneet helikopterilla Bukarestista, mutta heidät vangittiin pari päivää myöhemmin. Joulupäivänä sotilastuomioistuin tuomitsi pikaoikeudenkäynnissä molemmat kuolemaan. Tuomio pantiin toimeen välittömästi ampumalla - sarjatulta.

Paha sai palkkansa, voidaan sanoa, mutta videolle tallennettu oikeudenkäynti ja tuomion toimeenpano eivät täyttäneet alkeellisimpiakaan muotovaatimuksia. Teloitusta johtanut laskuvarjojoukkojen kapteeni, nykyinen eversti, katsoo yhä Ceausescun ansainneen kohtalonsa. Hän ei valita joutumistaan käskyn toteuttajaksi, vaikka kertoo näkevänsä väliin painajaisia Internationaalia laulaneesta Ceausescusta teloitusryhmän edessä. Hän on enemmän pettynyt siitä, että Ceausescun teloittamisesta ei ollut mitään hyötyä. Saavutetusta vapaudesta huolimatta ihmiset köyhtyvät entisestään.

VIISI VUOTTA sitten jouluna 1994 maailman hiljentynyttä uutisvirtaa hallitsivat Tshetshenian pääkaupungin Groznyin pommitukset. Tilanne Groznyissa muistutti tämänjouluista tilannetta. Venäläiset pommikoneet möyhensivät kaupungin keskustaa, asukkaat joutuivat piileskelemään kellareissa, kymmenet, jopa sadat menettivät henkensä. Sota kääntyi vähitellen Venäjän armeijalle katastrofiksi, kun panssarit uskaltautuivat pääkaupungin keskustaan ja tulivat tuhotuiksi.

Vuosien 1994-96 sodan nöyryytys oli Venäjän armeijalle niin nolo kokemus, että se on janonnut tilaisuutta hyvityksen hakemiseen. Tänä jouluna Groznyissa kykitään jälleen kellareissa. Suuri osa siviiliväestöstä on lähtenyt kaupungista, mutta jäljellä on yhä nähtävästi kymmeniä tuhansia. Osa heistä ei pysty lähtemään, osa ei uskalla tai ei halua. Tämäkin joulu saattaa jäädä unohtumattomaksi jouluksi suomalaisten mielissä.

Muu maailma on tuominnut Venäjän harjoittaman summittaisen tuhoamisen, joka jättää siviiliväestön sodan jalkoihin. Venäjän tuomitseminen on tärkeätä ja välttämätöntä lännelle jo yleisen mielipiteen takia, mutta keinoja Venäjän pysäyttämiseksi ei juuri ole.

VENÄJÄ on ilmeisesti päättänyt jyrätä Tshetshenian muun maailman reaktioista piittaamatta. Se voi luottaa siihen, että mahdollinen lännensuhteiden kiristyminen jää väliaikaiseksi, jos Tshetshenia saadaan nopeasti hallintaan. Sotilaallinen epäonnistuminen toistamiseen Tshetsheniassa olisi Venäjän arvovallalle vielä pahempi takaisku kuin lännen lyhytaikainen poliittinen tai jopa taloudellinen uhittelu.

Elisabeth Rehn on alkanut kuvata Venäjän toimia Tshetsheniassa ei enempää eikä vähempää kuin "kansanmurhaksi". Rehn on omaksunut käsitteen YK-kaudeltaan Sarajevosta. "Kansanmurhalla" on ainakin tähän asti tarkoitettu toimintaa, joka tähtää jonkin kansallisen, etnisen, rodullisen tai uskonnollisen ryhmän hävittämiseen.

Venäjän syyttäminen sellaisesta Tshetsheniassa on melkoisen kova väite varsinkin poliitikolta, joka haluaisi tulla muutaman viikon päästä valituksi Suomen presidentiksi. Siitä huolimatta kukaan ei ole iljennyt syyttää Rehniä liioittelusta tai harkitsemattomuudesta. Puhuuko joku vielä suomettumisesta?

NIIN VÄHÄN paremmaksi on maailma muuttunut uudelle vuosituhannelle siirryttäessä, että Euroopassakin joudutaan vielä esittämään valtioita vastaan toistuvia syytöksiä kansanmurhasta. Suomalaisilla on kosketus tähän toiseen todellisuuteen korkeintaan rauhanturvajoukkojemme kautta.

Joulu herkistää mielen ja vie omat ajatukseni vielä ikimuistoiseen heinäkuiseen viikonvaihteeseen neljä vuotta sitten, jolloin meidän perheessä juhlittiin vanhimman tyttären häitä. Muutama viikko myöhemmin Bosniassa löydettiin tuoreita joukkohautoja: juuri samaisena viikonvaihteena Srebrenicassa oli teloitettu serbikenraali Ratko Mladicin määräyksestä tuhansia bosnialaisia miehiä - vieläpä hollantilaisten YK-joukkojen suljettujen silmien alla. Kuinka se oli mahdollista? YK:n tutkimusraportti valmistui vasta äskettäin. Maallikko tuskin saa siitä selvää vastausta selvään kysymykseen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää