Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Euron heikkous johtuu politiikan puutteesta

Yhteinen rahapolitiikka edellyttää yhteistä talouspolitiikkaa, jota EU:ssa ei ole, kirjoittaa

Tilaajille

Euron kansainvälisen arvon alamäki on enemmän seurausta politiikan puutteesta kuin väärästä politiikasta. Keskuspankin varovainen korkopolitiikka on lähes ainoa mahdollisuus tilanteessa, jossa yhteiseen rahapolitiikkaan ei liity yhteistä talouspolitiikkaa.

Seurauksena on noidankehä: keskuspankin toimet ovat riittämättömiä, koska niiden tukena ei ole yhteistä talouspolitiikkaa, ja yhteistä talouspolitiikkaa ei synny, koska jäsenvaltiot uskovat keskuspankin toimien täyttävän myös talouspolitiikan tehtävät.

Rahapolitiikan ja talouspolitiikan suhteelle on olemassa kaksi perusmallia - saksalainen ja ranskalainen. Vakausmalli, "Stabilitätsgemeinschaft", näkee vakauden avainkysymykseksi. Vakaa raha on ensisijainen tavoite, ja siihen päästään pitämällä politiikka kaukana rahapolitiikasta: rahapolitiikka on politiikkaa ilman politiikkaa ja holtittomat poliitikot ovat vakauden uhka.

Taloushallituksen malli "gouvernement economique" katsoo, että teknokraattinen rahapolitiikka vaatii poliittisen vastuun järjestelmää. Uhkana on kasvottomien ja poliittista vastuuta kaihtavien teknokraattien ylivalta.

Emun filosofia

nojaa hintavakauteen ja itsenäiseen keskuspankkiin. Perusta on yli kymmenen vuoden takaa Delorsin komitean raportista talous- ja rahaliiton luomiseksi. Se heijasti oman aikansa talouspoliittista filosofiaa, uusliberalismia, ja se kirjattiin Maastrichtin sopimukseen eräänlaiseksi keskuspankin perustuslaiksi.

Nyt vuonna 2000 rahapolitiikkaa tehdään toisenlaisessa poliittisessa ilmapiirissä. Britannian parlamenttivaaleista lähtien vappuna 1997 on EU:ssa vahvistunut poliittinen suunta, joka on nostanut valtaan poliittisen vasemmiston. Keskuspankki nojaa 1980-luvun ajatusmalleihin, mutta jäsenvaltioiden talouspoliittiset tavoitteet kumpuavat 2000-luvun tarpeista.

Niistä keskeisin on työllisyyspolitiikka ja sen edellyttämät aktiiviset yhteiskuntapoliittiset toimet. Tarve "taloushallituksen" luomiseen kasvaa, sillä suurista rakennemuutoksista ei selvitä ilman yhteistä talouspolitiikkaa.

Asetelma huipentuu Lissabonin huippukokouksen linjauksiin. Yritetään kytkeä toisiinsa kaksi äkkipäätä katsoen mahdotonta asiaa: Amerikan uuden talouden dynamiikka ja eurooppalainen solidaarinen yhteiskuntamalli.

On vaikeata nähdä, miten tämä voisi onnistua niin kauan, kun EU:lta puuttuu yhdellä äänellä puhuva talouspoliittinen auktoriteetti. Vuosi sitten ongelmaksi koettiin liian äänekäs ja koordinoimaton talouspolitiikasta puhuminen. Nyt puhumattomuudesta on tullut ongelma. Kun keskuspankkikin on valinnut puhumattomuuden strategian, markkinat ovat entistä epätietoisempia, mistä EU:n talouspolitiikassa oikein on kyse ja onko sitä olemassa.

Yhteisen tai yhtenäisen talouspolitiikan puuttuessa jäsenvaltiot ovat sitoutuneet Maastrichtin rakennelmassa koordinoimaan talouspolitiikkaansa. Koordinaatiota vahvistetaan maakohtaisilla vakaus- ja lähentymissopimuksilla.

Niiden toimivuutta voi kuitenkin epäillä tilanteissa, joissa suuri joukko jäsenvaltioita tai pienempikin joukko riittävän vaikutusvaltaisia jäsenvaltioita asettuu yhteiseen rintamaan. Menettely on heikko tuomaan uskottavuutta talouspolitiikkaan, vaikka EU:n talouskasvu on ennusteiden mukaan ensi vuonna jopa nopeampaa kuin Yhdysvalloissa.

Vaalisyklien kurimuksessa

elävät poliittiset johtajat ovat jättäneet monissa jäsenmaissa talouspolitiikan ratkaisut tekemättä ja toivovat yhteisen rahan "epäpoliittisten" ratkaisujen tekevän työn heidän puolestaan.

Yhteisen talouspolitiikan puuttuminen on poliittinen asia. Käytännössä EU on yhä enemmän luisumassa hallitustenväliseen yhteistyöhön , vaikka perustamissopimukset ovat entisellään.

Yhteisen talouspolitiikan muotoilulle on kolme mahdollista foorumia. Keskuspankki on poissuljettu. Sen poliittisen hyväksyttävyyden, legitimiteetin, ongelmat ovat suuria. Yhä useammin kuulee vaatimuksia, että se on saatettava jonkinlaiseen vastuunalaisuuteen. Niin kauan kuin se toimii nykymuotoisesti, sille ei voida antaa talouspolitiikan koordinaattorin tehtäviä.

Komissio olisi toinen vaihtoehto. Sillä on jo vakaussopimusten valvonnassa tehtäviä, jotka liittyvät vakaussopimusten tehokkaaseen toteuttamiseen. Sieltä löytyisi myös yhteinen ääni puhumaan talouspolitiikan tavoitteet ja keinot julkisuuteen.

Jäsenvaltioille talouspolitiikka on kuitenkin poliittisesti aivan liian sensitiivinen ala jätettäväksi komissiolle. Se merkitsisi kansallisen päätäntävallan rajaamista siellä, missä sitä vielä on. Siksi on luultavampaa, että yhteisen talouspolitiikan muotoilu tapahtuisi neuvostossa. Sen sihteeristöön voitaisiin perustaa talouspoliittinen sihteeristö, jonka johtoon tulisi korkea edustaja ulkopolitiikan tapaan.

Tämä ratkaisu turvaisi jäsenvaltioille suoran yhteyden talouspolitiikan muotoiluun. Talouspolitiikan korkealle edustajalle ja hänen johtamalleen sihteeristölle annettaisiin puhevalta suhteessa keskuspankkiin, markkinoihin ja muuhun maailmaan. Viimeksi mainittu tehtävä on erityisen tarpeellinen ja kiireesti toteutettava.

Euron arvon

kannalta on aivan erityisen ongelmallista, että sille ei ole löytynyt luontevasti puhemiestä kansainvälisissä instituutioissa. Euro on joka tapauksessa onnistunut lisäämään osuuttaan maailmankaupan ja sijoitusten valuuttana. Mutta tältäkin menestykseltä uhkaa mennä pohja, ellei sen kasvoja kirkasteta.

Esko Antola

Kirjoittaja on professori ja Turun yliopistossa olevan Jean Monnet -oppituolin haltija.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää