Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Työpaikkojen huumetestien mahdollisuuksia yliarvioitu

Huumeseulat vuotavat, eikä näytteestä löytynyt huume välttämättä merkitse huumekäyttöä, kirjoittaa

Tilaajille

Uhkakuvat kasvavan huumeongelman haitoista ovat levinneet monille työpaikoille. Kuin sosiaalisesta tilauksesta on markkinoille ilmaantunut lukuisia pikatestejä huumeiden seulontaan virtsasta tai syljestä. Testeihin ei tarvita laboratoriolaitteita, ja niiden suoritus ei vaadi tekijältään juuri lukutaitoa enempää. Monilla työaloilla on näihin jo turvauduttu kuin taikurin hattuun huumeongelman kuriin saattamiseksi.

Eduskunnassa käsiteltävänä oleva lakiesitys yksityisyyden suojasta työelämässä on kuitenkin laittanut jäitä hattuun laajaa testaustoimintaa kannattaville. Esityksen mukaan työnantajan tulee löytää painavat perusteet testaukseen omalla alallaan.

Kun huumeiden

vaikutusten tiedetään kohdistuvan niihin aivojen osiin, jotka liittyvät älyllisiin toimintoihin, impulsiivisuuteen, aistihavaintoihin, muistiin ja liikkeiden säätelyyn, on huumetestien perustelu helppoa esimerkiksi sellaisilla aloilla kuin liikenne ja ydinvoimalateollisuus sekä vaikkapa aloilla, joissa käsitellään ampuma-aseita ja räjähteitä.

Muilla aloilla huumetestien perustelu on vaikeampaa. Perustelujen sijasta tulisikin miettiä tarkemmin, mitä hyötyjä ja haittoja testauksesta on odotettavissa. Onko se yleensä kannattavaa vai vain näennäistä ongelmien hoitoa ja yrityksen imagon kohottamista? Tulisiko huomiota kiinnittää pikemminkin työntekijän tai -hakijan työansioihin kuin huumeseulan tulokseen?

Ydinkysymys on, saadaanko huumeseuloilla selville työyhteisölle ongelmalliset huumeenkäyttäjät? Ovatko tällaisia esimerkiksi huumeita vapaa-aikanaan kokeilemaan hairahtuneet, työssään kuitenkin selvin päin ahertavat nuoret? Entä eteenpäinpyrkivät, juppihuumeilla psyykkistä kestävyyttään ja suoritustaan ylläpitävät yrityksen avainhenkilöt?

Vakavasti huumeongelmaisen työntekijän havaitsemiseen ei testejä tarvita. Työnsä laiminlyövät tai aineita levittävät narkomaanit herättävät kyllä huomiota työyhteisössä, ja hoitoonsaattaminen tai erottaminen onnistuu tarvittaessa. Toisaalta ylläpitohoidossa oleva opiaattiriippuvainen voi menestyä työssään hyvin ja työ voi toimia terapiana.

Huumeseulojen

mahdollisuuksia on yliarvioitu. Niillä on rajoituksia ja puutteita, jotka tulee tuntea ennen testaustoiminnan käynnistämistä. Suurin ongelma on kapea kattavuus, sillä seuloissa näkyvät vain yleisimmät huumeet.

Asioista perillä oleva huumeenkäyttäjä voi huijata seulontaa valitsemalla huumeensa oikein: juppihuumeiden käyttäjälle on esimerkiksi tarjolla amfetamiinin ja kokaiinin sijaan useita kymmeniä huumeseulassa näkymättömiä amfetamiinien design-johdoksia. Myös manipulaatioon on lukuisia keinoja, varsinkin jos näytteenoton valvonta on ylimalkaista.

Huumetestin antama positiivinen tulos on oikea. Tämän takaa seulontatuloksen varmistusanalyysi esimerkiksi massaspektrometrillä. Silti näytteestä löytynyt huume ei aina yksiselitteisesti merkitse huumekäyttöä.

Morfiini voi olla peräisin paitsi heroiinista tai morfiinista myös yskän- tai kipulääkkeenä käytetystä kodeiinista tai jopa unikonsiemeniä sisältävistä leivonnaisista. Kannabispositiivinen näyte taas voi joskus poikkeuksellisesti aiheutua passiivisesta kannabiksen poltosta.

Epävarmuustekijöitä

on paljon paitsi analyysissä myös tulosten arvioinnissa. Samoin selittelyille jää sijaa. Huumeseulonta onnistuukin yleensä hyvin ensimmäiseen positiiviseen löydökseen asti, jonka jälkeen alkaa turhauttava ja työilmapiiriä kiristävä, epäluulojen ja huhujen sävyttämä selvitystyö.

Tokkuraa aiheuttavien lääkkeiden liika- ja väärinkäyttö muodostaa useilla työpaikoilla laittomia huumeita isomman turvallisuusuhan. Kuitenkin huumetesteihin usein kytketty uni- ja rauhoittavien lääkeaineiden seulonta on kyseenalaista. Se saattaa loukata lääkkeitä hoidollisin perustein käyttävien henkilöiden yksityisyyttä ja voi leimata heidät huumeiden tai lääkkeiden väärinkäyttäjiksi.

Yli 90 prosenttia näitä lääkkeitä käyttävistä käyttää niitä hoidollisin perustein, eikä seulontatuloksesta voida päätellä, onko kyseessä väärinkäyttö vai ei. Monien työkyky saattaa vieläpä lisääntyä lääkityksen tuoman paremman yöunen myötä. Seulonnoissa näkyy toisaalta vain muutamat rauhoittavat lääkkeet, ja väärinkäyttäjät voivat käyttää reiluinkin yliannoksin seulonnoissa näkymättömiä lääkkeitä.

Huumeseuloilla on siis mahdollista saada kiinni vain pieni osa työyhteisölle ongelmallisista huumeen- tai lääkkeenkäyttäjistä. Mikäli eduskunnan lakiesityksen mukaisesti testeistä pitäisi voida kieltäytyä ilman seuraamuksia, rajoittuisi kiinni saatavien joukko edelleen.

Huumeongelma

ei ole ratkaistavissa massatestein. Tarkoin harkituissa tapauksissa huumetesteistä on kuitenkin hyötyä. Niiden merkitystä voidaan verrata muihin lääketieteellisiin laboratoriotesteihin. Tulos on viitteellinen ja vain osa diagnostiikkaa.

Työelämässä seuraamuksia ei pitäisi langettaa vain yhden positiivisen testin perusteella, vaan sen tulisi käynnistää toimenpiteet tuloksen syiden ja taustojen selvittämiseksi. Luontevaa olisi seurata tilannetta toistuvin näyttein ennen lopullisia johtopäätöksiä.

Laboratorioanalyysi on vain osa huumetestausta. Sen lisäksi on kiinnitettävä erityishuomiota koko testausstrategiaan, testattavien valintaan, näytteenottoon ja sen valvontaan, näytteen kulkuun, tulosten raportointiin, tiedon kulkuun sekä tuloksen arviointiin.

Pelisäännöt on luotava etukäteen unohtamatta tietosuoja- ja oikeusturvakysymyksiä. Luontevinta olisi luoda huumetestaukselle työpaikkakohtaisesti esimerkiksi ISO 9002 -standardin täyttävä laatujärjestelmä.

Timo Seppälä Kirjoittaja on Kansanterveyslaitoksen laboratorionjohtaja ja Suomen antidopingtoimikunnan valvontaryhmän puheenjohtaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää