Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Halonen hakee yhä rooliaan

Tilaajille

Presidentti Tarja Halosen alkukauteen valtionpäänä kohdistuu melkoinen mielenkiinto ei vain sukupuolen takia, vaan myös siksi, että hän antaa sisällön uuden perustuslain mukaiselle presidenttiydelle. Halosen muodolliset valtaoikeudet ovat paljon suppeammat kuin hänen kymmenellä edeltäjällään, mutta hänellä on yhä perustuslaillista valtaa ulkopolitiikassa ja immateriaalista valtaa arvostetun instituutionsa edustajana.

Halosella tulee parin viikon kuluttua täyteen ensimmäinen puolivuotiskausi presidenttinä. Aika on ollut sisäänajoa, eikä sen perusteella ole syntynyt vielä selkeää kuvaa siitä, millaisena hän näkee roolinsa uuden perustuslain valossa tai mikä on hänen suuri visionsa ensimmäisenä naispresidenttinä. Toistaiseksi näyttää siltä, että Halonen hakee rooliaan sekä toimii virassa enemmänkin vanhoja perinteitä ja käytäntöjä kunnioittaen kuin uutta luoden.

Sukupuolikaan ei heijastu voimakkaasti hänen puheissaan ja kommenteissaan. Niissä on ehkä nähtävissä vain hienoinen ylimääräinen viritys pehmeiden arvojen suuntaan. Hän kiertää maata hurjaa vauhtia, mutta niin teki myös Martti Ahtisaari. Reissussa sattuu kaikenlaista, huvittavaakin. Halonen tarttui esimerkiksi nenää nyrpistelemättä keinolehmän utareisiin Seinäjoen maatalousnäyttelyssä ja antoi kuvaajille herkuttelun aiheita, mutta siitä tuskin voi vetää kovin kummoisia johtopäätöksiä naispresidentin roolista.

Halonen on osallistunut

kesän aikana monenlaisiin tilaisuuksiin, kuten pesäpallo-otteluun, Pori Jazziin, isojen purjelaivojen paraatiin ja metsämarssiin. Vaikka kaiken maailman kissanristiäiset - väheksymättä mitenkään kissoja - profiloivat häntä markkinahumuisen vaalikampanjan jatkoksi kevyeen suuntaan, kotimaan koluaminen sopii hänelle hyvin. Halonen reissasi maailmalla ulkoministerinä hullun lailla viisi vuotta yhteen menoon. On vain hyvä, että hän päivittää kotimaan tietonsa ja tutustuu myös suomalaisiin. Hänellä on riittänyt aikaa myös koviin asioihin, muun muassa Jolon panttivankikriisin hoitoon ja maailmanpolitiikan vaikuttajien tapaamiseen, joskaan ei vielä suuriin linjapuheisiin kotimaassa.

Presidentillä ei ole enää Suomessa olennaista sisäpoliittista valtaa. Hän on uuden perustuslain mukaan ennen muuta ulkopolitiikan johtaja, mutta siinäkin hänen valtansa on jaettu ja hänet on sidottu valtioneuvoston esittelyyn ja yhteistoimintaan hallituksen kanssa. EU-asiat kuuluvat hallitukselle, Eurooppa-neuvosto mukaan lukien. Yleinen ulkopolitiikka on taas uuden perustuslain mukaan selkeästi Halosen heiniä. Niiden väliin mahtuu kuitenkin herkkä harmaa alue, jossa EU:n huippukokousasioiden ja yleisen ulkopolitiikan välinen raja on hyvin häilyvä ja jossa piilee myös potentiaalinen räjähdysvaara.

Halonen ja pääministeri Paavo Lipponen sopivat keväällä työnjaostaan harmaalla alueella, mutta kaikkea ei voi lyödä etukäteen lukkoon, kun perustuslaki on joustava. Toistaiseksi kaikki on kuitenkin sujunut hyvin, kun presidentti ja pääministeri ovat samasta puolueesta ja yhteistyökykyisiä keskenään. Vain eräät Halosen Natoa ja Suomen Nato-suhdetta sekä EU:n yhteistä puolustusta koskevat lausunnot kielivät piilevästä ristiriidasta. Perustuslain yhteistoimintavelvoite tarkoittaa kuitenkin sitä, että niidenkin yli on päästävä.

Vaikka pääministeri

johtaa puhetta yleensä hallituksen ministerivaliokunnissa, ulko- ja turvallisuuspoliittisessa valiokunnassa on noudatettu sopuisaa käytäntöä. Halonen on osallistunut presidenttinä kaikkeen viiteen hutvan kokoukseen ja johtanut puhetta niissä. Halonen on myös käynyt kahdessa EU:n huippukokouksessa. Lipponen joutui jäämään sairauden vuoksi pois Lissabonista. Feirassa hän ja Halonen sopivat keskenään puheenvuoroista ja esiintymisistään, joten arvovaltakiistat siitä, kuka on Suomen ulkopolitiikan todellinen johtaja EU:n huippukokouksissa, on vältetty toistaiseksi.

Harmaan alueen johtajuuteen liittyvän jännitteen olemassaolo näkyy kaikkein selvimmin virallisissa papereissa. Vaikka perustuslain mukaan valtioneuvosto päättää Suomen edustuksesta EU:n huippukokouksissa, presidentin kanslia toimittaa yhä hallitukselle tiedon siitä, että presidentti on vahvistanut osallistuvansa huippukokoukseen. Muotoilu tarkoittaa sitä, että Halonen päättää itse osallistumisestaan.

Hallitus kirjaa kuitenkin ilmoituksen muotoon, että presidentti on ilmoittanut aikovansa osallistua kokoukseen ja antaa Haloselle osallistumisvaltuuden. Näin se päättää muodollisesti myös presidentin osallistumisesta EU:n huippukokouksiin, aivan kuten perustuslakivaliokunta on tarkoittanut. Presidentin toiminta viittaa siihen, että linnalla on toinen näkemys asiasta.

Tämän naurettavalta

tuntuvan pilkunviilauksen takana on vakava asia: kiista siitä, kenellä lopullinen valta on EU-ulkopolitiikkaa koskevissa asioissa, joissa joudutaan todennäköisesti tekemään Halosen kaudella erittäin tärkeitä linjapäätöksiä.

Sanallisella kikkailulla on vältetty toistaiseksi yhteentörmäys, ja on täysin mahdollista, ettei eteen tule edes tilannetta, jossa asia pitäisi ratkaista käytännössä. Halonen on esimerkiksi toiminut lojaalisti Lipposta kohtaan Itävalta-boikotin purussa pääministerin tekemästä muotovirheestä huolimatta.

Miksei sopuilu voisi jatkua myös muissa suurissa asioissa?

Omalla kiistattomalla toimialueellaan, Suomen ja Venäjän suhteissa, Halonen on antanut yhden kovan näytön. Hänen vierailunsa Moskovassa kesäkuussa oli menestys. Halonen ja Vladimir Putin tapasivat ensimmäisen kerran presidentteinä. Heidän kemiansa sopivat yhteen ja myös asiat hoituivat hyvin. Mitä siitä, jos hatut ja käsilaukut aiheuttivat hymähtelyä Tukholmassa. Jos Halonen pärjää Moskovassa, sen jälkeen hänelle ei naureskella lahden takanakaan.

Risto Uimonen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää