Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

IAAF:n asenne dopingiin näyttää löystyneen

Kansallisten liittojen vapauttavat dopingpäätökset ovat tulleet tavaksi. Mitä ihmeellisimpiä väitteitä halutaan uskoa, kirjoittaa

Tilaajille

Noin satavuotiaassa kilpaurheilussa valmentautuminen tapahtui pitkään harjoitusta fyysisesti koventamalla ja tehostamalla. Tässä on päästy lähes niin pitkälle kuin on voitu. Kehon palautuminen ei salli lisätä harjoitusta, ja harjoitusmenetelmistä suurin osa on kokeiltu.

1960-luvulta on suorituskyvyn parantaminen yhä enemmän perustunut ruokavalioon, vitamiineihin, lisäravinteisiin, sallittuihin lääkeaineisiin ja myös kiellettyihin eli dopingaineisiin.

Kemiallinen valmennus on tullut fyysisen rinnalle ja saattaa parantaa huippu-urheilijan tuloksia lajista ja aineista riippuen useita prosentteja. Kovatasoisten kilpakumppanien kesken se on usein ratkaisevaa. Kun rahapalkkiot ovat useassa lajissa nousseet pilviin, kiusaus riskeerata on suuri. On seurannut kilpajuoksu dopingin ja dopingvalvonnan kesken.

Tässä kamppailussa

dopingvalvonta on ollut altavastaajana. Aluksi valvottiin stimulantteja, sitten myös anabolisia steroideja, ja nyt ovat vuorossa verilääkkeet, lähinnä EPO-hormoni. Samalla valvonta laajenee voima- ja nopeuslajeista kestävyyslajeihin. Esimerkit Ranskan ympäriajosta vuodelta 1998 osoittivat, kuinka yleistä verilääkkeiden käyttö on.

Kamppailu kuitenkin jatkuu. Keinotekoisesti otettuja kasvuhormoneja ei vielä pystytä luotettavasti erottamaan kehon omista hormoneista. Uusia lääkeaineita syntyy koko ajan. Peiteaineita tulee markkinoille. Kemiallisen valmennuksen seuranta on yhä vaikeaa.

USA:ssa tuli viime vuonna markkinoille lisäravinteita, jotka sisältävät anabolisia steroideja. Niiden tuoteselostukset ovat puutteellisia, ja niitä voi ostaa internetin kautta mistä päin maailmaa tahansa. Kansainvälisen olympiakomitean 27 laboratorion johtajat varoittivat helmikuussa näistä aineista ja kehottivat valtioita kieltämään ne.

Urheilijalla on niin sanottu ankara vastuu dopingista. Kun positiivinen näyte on löytynyt, se synnyttää olettamuksen laiminlyönnistä. Todistustaakka siirtyy urheilijalle. Vain harvoin hän onnistuu kumoamaan olettamuksen. Vastuuta ei voi siirtää valmentajalle tai kenellekään muulle.

Urheilija ei voi vedota tietämättömyyteen. Italialaisen korkeushyppääjän Antonella Bevilacquan katsottiin 1996 syyllistyneen dopingiin, vaikka hän esitti pilleripurkin, jonka tuoteselostuksesta puuttui kiinni joutumisen aiheuttanut efedriini. Jos urheilija syö lisäravinteita, hän vastaa siitä, etteivät ne sisällä kiellettyjä aineita.

Urheilijan vastuun kannalta on tänä vuonna tehty epäonnistuneita päätöksiä. Merlene Ottey vapautettiin perusteilla, jotka on osoitettu laskuvirheeksi. Javier Sotomayoria rangaistiin kokaiinin käytöstä kahden vuoden kilpailukiellolla, mutta Kansainvälisen yleisurheiluliiton IAAF:n hallitus käytti oikeuttaan vapauttaa hänet poikkeuksellisten olosuhteiden perusteella kilpailukiellosta jo vuoden kuluttua.

Dieter Baumannin tapauksessa IAAF:n hallitus siirsi Saksan liiton vapauttavan päätöksen ratkaistavaksi IAAF:n välimiesoikeudessa, mutta toisin kuin muissa nandrolon-käryissä salli Baumannin toistaiseksi juosta.

Johdonmukaisesta linjasta luopumiseen on useita syitä, mutta ei voi välttyä toteamasta, että Primo Nebiolon kuoltua IAAF:n uuden johdon asenne dopingiin näyttää löystyneen.

Kansallisten liittojen vapauttavat dopingpäätökset ovat tulleet tavaksi. Mitä ihmeellisimpiä väitteitä halutaan uskoa. Jos Baumannin väite nandrolonista hammastahnassa hyväksytään, periaatteet urheilijan vastuusta kärsivät ankaran kolauksen. Kuka tahansa voi esittää sabotaasin syyksi kiinni joutumiseensa.

Sekä kansallisten

liittojen että IAAF:n toimintaa leimaa usein pelko vahingonkorvauksista. Katrin Krabben kilpailukielto johti Saksassa oikeudenkäyntiin, jonka tuloksena IAAF joutuu maksamaan Krabbelle korvauksia. Niiden suuruus on vieläkin Münchenin ylioikeudessa ratkaisematta.

Butch Reynoldsin tapauksessa hänen kotipaikkansa Ohion oikeus tuomitsi IAAF:n maksamaan Reynoldsille korvauksia 27,3 miljoonaa dollaria (yli 150 miljoonaa markkaa). Vetoomustuomioistuin kumosi myöhemmin tämän katsoen, että IAAF:ää ei voitu tuomita Ohiossa vaan vain kotipaikkansa oikeudessa.

USA:n kansallinen liitto ei hevin uskalla mennä oikeuteen urheilijaa vastaan dopingasiassa, sillä häviö tietäisi liiton konkurssia. Helpompaa on vapauttaa urheilija.

Suomen opetusministeriö

asetti kesäkuussa työryhmän selvittämään dopingtapauksista aiheutuneiden oikeudenkäyntikulujen kattamista.

Meillä on valmisteilla hallituksen esitys dopingrikossäännöksiksi, joilla merkittävästi tehostettaisiin dopingaineiden levittäjien valvontaa , mutta jätettäisiin käyttö urheilujärjestöjen valvottavaksi. Tätä työnjakoa poliisin ja urheilujärjestöjen kesken kannatan lämpimästi.

Kansainvälinen yhteistyö, johon Maailman antidopingtoimistossa WADA:ssa myös eri maiden hallitukset osallistuvat, toivottavasti asettaa rajat kansalliselle omavaltaisuudelle. Samalla WADA voi laajentaa dopingvalvontaa ja ulottaa sen harjoituskaudella kaikkiin urheilulajeihin. Sydneyn olympiakisoissa WADA toimii ulkopuolisena valvojana, mikä lisää testien luotettavuutta.

On kuitenkin etenkin ammattilaislajeja ja maita, joissa mitään dopingvalvontaa ei ole eikä halutakaan. Ratkaisevaksi jää aikaa myöten yleisön reaktio. Onko samantekevää, miten voitto saavutetaan? Niissä lajeissa, joiden säännöt kieltävät dopingin, kysymys on myös siitä, haluavatko yleisö ja sponsorit hyväksyä sääntöjä rikkomalla saavutetun voiton.

Lauri Tarasti

Kirjoittaja toimi 1985-97 IAAF:n Kansainvälisen välimiesoikeuden puheenjohtajana ja julkaisi vastikään kokemustensa pohjalta kirjan. Hän on myös WADA:n oikeudellisen komitean jäsen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää