Pääkirjoitus

Kekkonen oli suurmies, jolla oli myös omat heikkoutensa

Tilaajille

Presidentti Urho Kekkosen syntymän satavuotisjuhliin liittyvä juhlinta ja Kekkosen elämäntyön laaja arviointi osoittavat, että Suomen pitkäaikaisin presidentti herättää vielä 14 vuotta kuolemansa jälkeenkin ristiriitaisia tunteita, melkein kuin aktiivisen valtiollisen uransa aikana. Mitenpä muuten voisikaan olla? Vaikka Kekkosesta on tuotu julkisuuteen hänen kautensa päättymisen jälkeen runsaasti uutta tietoa, kuva hänestä ei ole muuttunut olennaisesti.

Kekkosta koskeva tietoaines - hyvä ja huono - on jo nyt hyvin runsasta, ja ensi vuonna alkavat tulla julkisuuteen hänen päiväkirjansakin. Kaapeista tuskin löytyy ainakaan kovin monia uusia luurankoja. On ilmeistä, ettei uusi tieto muuta enää dramaattisesti kokonaiskuvaa Kekkosen neljännesvuosisadasta presidenttinä. Kuva vain täsmentyy ja jäsentyy uuden tiedon valossa ja siksi, että uudet sukupolvet arvioivat häntä viileämmin kuin aikalaiset.

Kekkonen oli presidentin laajoista valtaoikeuksista kaiken irti ottaneena ja voimakastahtoisena vallankäyttäjänä hyvin ristiriitainen persoona, kävelevä paradoksi. Hyvä ystävilleen ja ankara vihollisilleen, kuten presidentti Mauno Koivisto sanoi osuvasti Pielavedellä. Kekkosen saavutukset ulkopolitiikan johtajana, presidentin tärkeimmällä toimialueella, ovat kiistattomat.

Kekkonen torjui muun muassa Neuvostoliiton toistuvat yritykset saada Suomi tiiviimmin valtapiiriinsä kuin mitä se oli yya-sopimuksen perusteella. Hän huolehti Suomen turvallisuudesta. Hän vaali hyviä naapurisuhteita kuin silmäteräänsä. Kekkonen ajatteli, että mitä enemmän Neuvostoliitossa tunnettiin luottamusta Suomeen, sitä suurempi oli Suomen liikkumavapaus lännessä. Hän hankki ymmärtämystä Suomen puolueettomuuspolitiikalle lännessä, ja vuoden 1975 Euroopan turvallisuus- ja yhteistyökokous Helsingissä kruunasi tämän työn.

Kekkonen meni kuitenkin Neuvostoliiton intressien huomioon ottamisessa liian pitkälle, ja hän käytti menettelytapoja, jotka rämettivät Suomen poliittista kulttuuria. Kun Kekkosen ulkopolitiikalla ei ollut enää asiallisesti vastustajia 1970-luvulla, Suomen poliitikkojen ja jopa monien journalistienkin keskuudessa hämärtyi oikean ja väärän välinen raja.

Kekkosen vanavedessä myös muut tärkeät ja vähemmän tärkeät vaikuttajat antautuivat pelottavan läheisiin seurustelusuhteisiin Neuvostoliiton edustajien kanssa. He kilvoittelivat Tehtaankadun suosiosta ja ylpeilivät suhteillaan ikään kuin kuvitellen, ettei sosialistisella suurvallalla ollut itsekkäitä pyyteitä Suomen suunnalla. Antautuessaan läheisiin suhteisiin he antoivat Neuvostoliitolle oikeuden sekaantua Suomen sisäpolitiikkaan.

Kuva Kekkosesta ei ole täydellinen, ellei myös tätä puolta tuoda esiin juhlatunnelmissa. Kekkonen oli suurmies, ja hänen elämäntyönsä on mittavampi kuin yhdenkään toisen presidentin, mutta hänellä oli myös omat heikkoutensa. Hän alisti Suomen sisäpolitiikan ulkopolitiikalle tavalla, joka oli vahvasti liioiteltu, ja korostaessaan idänsuhteiden tärkeyttä hän jätti liian vähälle huomiolle Suomen suhteet Länsi-Eurooppaan.

Suomen kansa teki kuitenkin hämmästyttävän nopeasti pesäeron Kekkosen edustamaan ajattelutapaan. Se äänesti presidentinvaaleissa 1982 niin kuin parhaaksi näki eikä itänaapurin intressien mukaan. Siihen päättyi Kekkosen kausi myös henkisesti. Sen jälkeen muutosvauhti on ollut erittäin nopea. Paasikiven-Kekkosen linja tuntuu EU-Suomessa jo hyvin antiikkiselta käsitteeltä, vaikka vielä Koivisto vannoi sen nimiin presidenttikautensa alussa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää