Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Huumeista vaikea puhua totta

Tilaajille

Huumevalistus on pitkään muistuttanut suuresti lapsuuteni raittiuskasvatusta, jonka mukaan ensimmäinen ryyppy vei ihmisen ja hänen perheensäkin saman tien turmioon. Kun nuoria haluttiin suojella juoppouden vaaroilta, käytettiin pahimpia ääriesimerkkejä, joita arki löi korvalle.

Tosielämässä

kunnolliset perheenisät joivat joskus päänsä täyteen ajamatta läheisiään alasti pakkaseen tai saattamatta heitä muuhun kurjuuteen. Niinpä raittiuskasvatusaatteet omaksuttiin lähinnä kilpakirjoituksia varten hyvien palkintojen toivossa.

Sana huume tuo tavallisesti aikuisten mieleen suonensisäisten aineiden ongelmakäyttäjän, joka ei kaihda keinoja uutta piikkiä hankkiessaan. Nuorena kuoleva heroinisti on myös valistuksen keskushahmo.

Nuoret sen sijaan kohtaavat hasista ajoittain polttelevia tai juhlatunnelmaa ekstaasipillereillä tehostavia ikätovereita, joilla ei näytä olevan mitään yhteyttä valistuksen surkuteltaviin narkomaaneihin. Niinpä huumeista kieltäytyvätkin pitävät opetusta naurettavana ja kasvattajiaan tuiki tietämättöminä.

Huumekuolemat

ja -rikollisuus sekä laittomien aineiden nopea leviäminen yhä nuorempien käyttöön pelottavat ja huolestuttavat sekä yhteiskuntaa että vanhempia. Niin isän, äidin kuin opettajankin on vaikea myöntää, ettei hasiksen tai marihuanan satunnainen kokeilu ole sen suuremman tuhon alku kuin viinaryyppy, paitsi että huume on rikos. Molemmat voivat olla päihdeongelman alku ja viedä sekä terveyden että hengen.

Tietenkin tavoitteena on, etteivät nuoret edes kokeilisi huumeita, eikä valtaosa kokeilekaan, mutta toivottuun tulokseen päästään todennäköisesti paremmin asiallisella tiedolla kuin kauhukuvauksilla, kuten Nuorten huumeidenkäytön ehkäisytoimikuntakin suosittelee tuoreessa mietinnössään. Aikuisten on säilytettävä uskottavuutensa.

Se ei tarkoita,

että kavereilta tai internetistä saadut tiedot olisivat kaikki oikeita ja luotettavia eivätkä vaatisi vastapainoa. Päinvastoin. Käyttäjät ja kauppiaat levittävät omiin tarkoituksiinsa sopivia totuuksia sekä tahallaan että tietämättömyyttään. Uusin tutkimus osoittaa vääriksi väitteet hasiksen vähäisistä haitoista viinaan verrattuna.

Kannabiksen riskeistä on vain tiedetty vähän, koska aikaisemmin viljellyt lajikkeet ovat olleet miedompia ja pitkäaikaiskäyttö sekä nykyistä harvinaisempaa että laittomuutensa vuoksi salailtua. Alkoholin vaikutuksia on sen sijaan tutkittu vuosikymmeniä. Hasis ei aiheuta krapulaa tai muita vieroitusoireita, mutta riippuvuus voi syntyä nopeasti. Muuten se vaikuttaa keskushermostoon kuten viinakin heikentäen muistia ja oppimista sekä ajo- ja suorituskykyä.

Pitkäaikaiskäyttö aiheuttaa keuhkoputkentulehduksen kaltaisia keuhko-oireita sekä lisää keuhkoahtauman ja keuhkosyövän vaaraa. Lisäksi aine saattaa laukaista skitsofrenian. Hasiksen säännöllisen käytön on todettu passivoivan ihmistä ja lisäävän sitä kautta syrjäytymistä normaalista elämänmenosta.

Suomen

kansanterveys kärsii vakavista alkoholisairauksista ja väki aloittaa juomisen poikkeuksellisen nuorena. Ikävä kyllä viina ei sulje pois laittomia huumeita, vaan kovien aineiden koukkuun jääneet ovat aloittaneet kaljalla ja tupakalla. Toiset huomaavat vaaran merkit ajoissa ja pystyvät rajoittamaan tai lopettamaan uhkaavan aineen käytön. Sellaiseen elämän hallintaan nuoret tarvitsevat sekä tietoa että tukea.

Arja Leppänen Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

arja.leppanen@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää