Pääkirjoitus

Tilintarkastus kannattaa kunnostaa hyvinä aikoina

Tilaajille

Tilintarkastajat ovat saaneet huomiota, jota he eivät olisi kaivanneet. Belgialaisen ison teknologiayrityksen Lernont & Houspien alkuvuoden ja kahden edellisvuoden tulokset kaunistelivat räikeästi todellisuutta, ja yhtiön tilintarkastaja KPMG päätti mitätöidä vuosien 1998 ja 1999 tileistä antamansa puhtaat lausunnot. Sattumoisin samainen tarkastusyritys, yksi alan viidestä suuresta, katsoo suomalaisen Tamron tilejä Norjassa. Tamron sikäläisessä tytäryhtiössä paljastui useita vuosia jatkunut kirjanpitoväärennös, joka pienentää konsernin tämän vuoden tulosta satakunta miljoonaa markkaa. Syyllisiä haetaan myös amerikkalaisessa teletekniikkayhtiössä Lucentissa, joka toissa viikolla ilmoitti kirjanneensa viime katsaukseensa liki miljardi markkaa olemattomia tuloja.

Suomessa sekä ulkoisen että sisäisen tilintarkastuksen merkitys oli kirkkaana mielessä lamavuosien opetusten jälkeen. Haaksirikoista pahin sattui jo ennen lamaa. Se oli Wärtsilä Meriteollisuuden konkurssi, jossa tilintarkastajia haettiin vastuuseen. Tulokseksi jäi sentään kunnollinen keskustelu aiheesta.

Kun elinkeinoelämällä menee yleisesti hyvin, tilintarkastus jää helposti vähälle huomiolle, vaikka juuri tyvenellä olisi parasta varustautua kelin kovenemiseen. Yhdysvaltain rahoitustarkastuksen SEC:n uudet ohjeet tilintarkastajien riippumattomuudesta ovat terveellistä luettavaa Suomessakin.

SEC määräsi, että yhtiöiden pitää julkistaa tilintarkastajille maksamansa palkkiot tarkastuksesta ja myös muista palveluista. Tilintarkastusyritykset viiden suurimman kansainvälisen ketjun johdolla ovat näet haarautuneet hyvin kannattavaan konsultointiin, joka kasvaa nopeasti. Tilintarkastuksen avulla on mahdollista kalastaa konsulttitoimeksiantoja, joiden seurauksia sitten sama yritys toisessa roolissaan tarkastaa.

Esimerkkitapauksia konsultoinnin ja tilintarkastuksen haitallisesta sotkemisesta SEC ei ole luetellut. Tilintarkastuksen luotettavuus ei kuitenkaan koostu pelkästään siitä, mitä tosiasiassa on tapahtunut. Yhtä lailla tärkeää on, että rakenteissa ei ole mitään epäluottamusta herättävää. Omistajilla ja sijoittajilla pitää olla tieto siitä, millaisia ja miten rahakkaita sivutoimia tilintarkastajilla on. Se auttaa riippumattomuuden arviointia. Tärkeä säännös on myös se, että tarkastaja ei saa omistaa ainuttakaan osaketta tarkastettavasta yrityksestä.

Tiukkuudestaan tunnetun Yhdysvaltain rahoitustarkastuksen normit leviävät väistämättä maailmalle. Niitä joutuu tutkailemaan myös Euroopan unioni, jossa tilintarkastajien riippumattomuussuositus on parhaillaan työstettävänä. EU antoi viime kuussa tilintarkastuksen laadunvalvonnasta suosituksensa, tärkeä alaa yhtenäistävä paperi sekin. EU:n perusidea toimivista yhteismarkkinoista vaatii, että maasta riippumatta yritysten tilinpäätösinformaatio on luotettavaa, oikeata ja vertailukelpoista. Tilintarkastajien riippumattomuus on yksi keino varmistaa tietojen luotettavuutta.

Suomessa ongelmaksi on mainittu tilintarkastajapula. Äskettäin 75-vuotisjuhliensa yhteydessä laajemman pätevyystutkinnon suorittaneiden tilintarkastajien KHT-yhdistys lausui julki, että heidän joukkonsa pitäisi muutamassa vuodessa kaksinkertaistaa. Yhdistyksen puheenjohtaja on viitannut riman madaltamiseen tutkinnoissa. Se ei välttämättä ole oikea keino huolehtia jälkikasvusta, sillä vaikeaselkoisuus ei ole elinkeinoelämässä vähentymässä.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää