Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Suu- ja sorkkatauti vaatii ankarampia EU-rajoituksia

Britannian epidemia tuli yllätyksenä, vaikka asiantuntijat arvioivat, että sama, kaukoidässäkin juuri riehunut virustyyppi on erittäin vaikeasti torjuttavissa EU-alueella, kirjoittaa

Tilaajille

Suu- ja sorkkatauti on maailman pelätyin karjan kulkutauti. Se aiheuttaa suuria taloudellisia tappioita karjataloudelle ja jopa koko elintarviketeollisuudelle tuotannonmenetyksinä etenkin siksi, että eläinkunnan tuotteiden vienti tyrehtyy.

Suu- ja sorkkatautia esiintyy jatkuvasti suuressa osassa maailmaa, muun muassa Afrikassa, Aasiassa, Etelä-Amerikassa, lähi-idässä ja aika ajoin myös Balkanin niemimaalla. EU:n alueella tautia on viime vuosina esiintynyt vain Kreikassa 1996 ja 2000. Suomessa suu- ja sorkkatautia on todettu viimeksi vuonna 1959, jolloin se levisi maahamme itärajan takaa.

Tautia vastustetaan hävittämällä sairastuneet eläimet sekä niiden kanssa kontaktissa olleet muut sorkkaeläimet mahdollisimman nopeasti jo tilalla (stamping-out-menetelmä). Seuraava vaihtoehto on terveiden eläinten rokottaminen, mutta se synnyttää aina epävarmuuden todellisesta tautitilanteesta. Rokotteita käytettäessä tartunta voi säilyä piilevänä karjassa. Rokotukset joudutaan riittävän suojan ylläpitämiseksi myös uusimaan jopa puolen vuoden välein.

Viimeisenä vaihtoehtona

on eläminen taudin kanssa ilman rokotuksia. Sekä rokottaminen että luopuminen vastustamasta tautia aktiivisesti rajoittavat aina elävien sorkkaeläinten sekä eläinkunnan tuotteiden kansainvälistä kauppaa pitkäksi ajaksi. Maailman eläintautijärjestö (OIE) luokittelee jäsenmaansa vapaaksi suu- ja sorkkataudista vasta 12 kuukauden kuluttua viimeisestä tautitapauksesta, ja silloinkin eläimet on pitänyt hävittää tappamalla eikä rokotteita ole käytetty.

Euroopan yhteisön alueella karjan rokottaminen suu- ja sorkkatautia vastaan lopetettiin vuoden 1992 alusta. Rokotukset olivat tehneet itsensä tarpeettomiksi, ja tautitilanne suu- ja sorkkataudin suhteen näytti hyvältä. Rokotusten lopettamiseen oli valmistauduttu jo vuodesta 1985 direktiivillä, jolla haluttiin varmistua yhtä määrätietoisista toimista taudinpurkaumien hävittämiseksi kaikissa jäsenmaissa.

Menettelyn riskit kuitenkin tiedostettiin. Rokotusten lopettamisen jälkeen karja EU:n alueella olisi hyvin altis tartunnalle. Edelleen sisämarkkinoiden avautuminen 1. 1. 1993 alkaen ja sen mukanaan tuoma eläinten ja tavaroiden vapaa liikkuminen jäsenvaltioiden välillä lisäisivät entisestään yleensä eläintautien leviämisen riskiä jäsenvaltiosta toiseen.

Eläviä sorkkaeläimiä saa tuoda EU:n alueelle vain pitkien varoaikojen jälkeen. Lisäksi voidaan vaatia, että virus tuhotaan tuotteiden valmistusprosessissa esimerkiksi kuumentamalla tai kuivaamalla. Myös lihan leikkaaminen luuttomaksi vähentää riskiä oleellisesti.

Mailta, jotka on hyväksytty tuontiin EU-alueelle, edellytetään, että ne sitoutuvat ilmoittamaan 24 tunnin kuluessa komissiolle suu- ja sorkkataudin mahdollisesta puhkeamisesta maassa. Myös EU-jäsenmailla on sama velvoite.

Samalla kun EU päätti rokotusten lopettamisista, perustettiin suu- ja sorkkatautirokotepankki hätätilanteita varten. Jo tätä ennen Suomi on ollut perustajajäsenenä kansainvälisessä suu- ja sorkkatautirokotepankissa yhdessä Uuden-Seelannin, Australian, Norjan, Ruotsin, Britannian ja Irlannin kanssa.

EU rahoitti Turkin

suu- ja sorkkatautirokotuksia ehdolla, että Kreikan ja Turkin rajalla ylläpidetään puskurivyöhykettä, jossa tautia vastaan ei rokoteta. Balkanin epidemian yhteydessä 1996 EU rahoitti suu- ja sorkkataudin varalta tehtyjä tutkimuksia Albaniassa, Makedoniassa ja Jugoslaviassa. EU on tehnyt säännöllistä yhteistyötä myös FAO:n alaisen suu- ja sorkkatautikomission kanssa Kaukasiassa. Tartunnan leviäminen Venäjän eteläosiin muodostaisi riskin EU:lle, sillä Venäjällä ja Venäjän naapurimaissa on paljon karjaa, mutta niukasti resursseja vastustaa tautia.

Suu- ja sorkkatautiriskin hallintaan on EU-maissa varauduttu myös valmiussuunnitelmin kriisitilanteiden varalta. Virusta käsittelevien laboratorioiden on täytettävä tiukat turvallisuusvaatimukset. EU:n eläinlääkintä- ja elintarvikevirasto (FVO) tarkastaa säännöllisesti kriisivalmiuksia jäsenmaissa. Jäsenvaltiot pitävät aika ajoin simulaatioharjoituksia.

Britannian epidemia

tuli kaikesta tästä huolimatta yllätyksenä. Vuonna 1998 komissio tosin oli käynnistänyt suu- ja sorkkatautidirektiivin uudistamisprosessin , sillä jo aiemmin oli epäilty, ettei nykyinen yhteisölainsäädäntö riitä vaikeiden epidemioiden yhteydessä. Valitettavasti direktiiviuudistus jäi kesken, kun sikaruttodirektiivi ajoi sen ohi Keski-Euroopassa 1997-98 riehuneen sikaruttoepidemian vuoksi.

Jo Japanin, Etelä-Korean ja Taiwanin epidemiat 1998-2000 osoittivat, että tauti on edelleen vaarallinen ja vaikeasti hallittavissa kaikissa maissa. Asiantuntijat arvioivat silloin, että kyseistä virustyyppiä, joka oli sama kuin nyt Britanniassa todettu, olisi erittäin vaikea vastustaa myös EU:n alueella.

Eläintautien vastustaminen sopii huonosti yhteen tavaran vapaan liikkumisen kanssa. Britannian epidemian opetuksena EU:n tulisi nopeasti käynnistää keskustelut säädösten tiukentamiseksi elävien eläinten sisämarkkinakaupassa sekä elintarvikkeita kolmansista maista tuotaessa. Myös useissa maissa käytössä olevat eläinmarkkinat ja keräilykeskukset tulisi kyseenalaistaa.

EU on ehkä turhankin helposti antanut lihan tuonnin jatkua kolmansista maista tartunnan saaneen alueen ulkopuolelta, kun viranomaiset ovat antaneet takeet alueen eristämisestä. Komissio ei ole pystynyt valvomaan, miten alueiden eristäminen näissä maissa on käytännössä toiminut. Tässä epidemiassa EU:n ulkopuoliset maat eivät välttämättä ole samaa periaatetta tunnustaneet.

Keskustelua tulisi myös käydä ruokajätteen käytön kieltämiseksi sikojen ruokinnassa, sillä Britannian epidemian alkuperänä pidetään juuri sioille syötettyä ruokajätettä, jonka raaka-aineet olisivat olleet peräisin kolmansista maista.

Taina Aaltonen

Kirjoittaja on maa- ja metsätalousministeriön elintarvike- ja terveysosaston apulaisosastopäällikkö.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää