Pääkirjoitus

Optio-ohjelmien tarkoitusta on syytä harkita uudelleen

Tilaajille

Suuret institutionaaliset sijoittajat ovat Suomessakin aktivoituneet ottamaan kantaa yritysten palkkiojärjestelmiin.

Viimeksi tietotekniikkayhtiö Novon yhtiökokouksessa vakuutusyhtiö Tapiola puuttui yhtiön hallituksen ehdottaman optio-ohjelman ehtoihin. Vakuutusyhtiön vaatimuksesta optio-ohjelman merkintähintaa korotettiin ja vaihtosuhdetta muutettiin. Työeläkeyhtiö Ilmarisessa puolestaan ollaan valmistelemassa omistajastrategiaa, jossa täsmennetään, millä ehdoilla Ilmarinen on osakkeenomistajana valmis optio-ohjelmia vastaisuudessa tukemaan (HS 27. 3. link {ETR=tl;HS20010327SI4TA011su.jtun.;all;hesa}).

Institutionaalisten sijoittajien linjanvedot ovat tervetulleita. Kun suomalaistenkin pörssiyhtiöiden omistus hajautuu yhä laajemmalle, omistajilta katoavat kasvot. Sen seurauksena toimivan johdon voima suhteessa omistajiin usein kasvaa. Siksi on hyvä, että suomalaiset vakuutusyhtiöt ryhtyvät entistä aktiivisemmin käyttämään osakkeenomistajan valtaa.

Vakuutusyhtiöt arvostelevat optio-ohjelmissa ennen kaikkea kahta asiaa: ne ovat liiaksi liudentaneet vanhojen osakkeenomistajien omistusta ja ne ovat olleet yritysjohdolle liian helppoja rahastusautomaatteja.

Yksi optio-ohjelmien keskeinen lähtökohta Yhdysvalloissa oli tarve saada yritysjohto ajattelemaan omistajan etua. Antamalla yrityksen johdolle oikeus merkitä optioita omistajat pyrkivät varmistamaan, että yritysjohto katsoo samaan suuntaan kuin omistajat. Optiot olivat keino tarkentaa yritysjohdon katse osakekurssiin, joka on omistajan omistuksen arvon kannalta keskeinen mittari, mutta kuvaa pitkällä aikavälillä myös hyvin yhtiön tilaa.

Yhdysvalloissa monessa yhtiössä johdon optiot toimivatkin toivotulla tavalla. Yritysjohtajat eivät enää rakentaneet johtamistaan yrityksistä mahdollisimman laajalle levittäytyviä imperiumeja vaan kysyivät yhä useammin: mikä on toiminnan tulos. Optiot toimivat porkkanoina, joiden avulla yritykset tehostuivat.

Pian esiin tulivat kuitenkin varjopuolet: johdon ahneus ja yritysten keskinäinen palkkakilpailu. Optioista tuli palkitsemisen välineitä, joilla yritettiin pitää ihmisistä kiinni tai houkutella kilpailijoilta avainhenkilöitä.

Kun optiot tulivat Suomeen, yritykset kopioivat niitä itselleen sen kummemmin perusteita miettimättä. Usein vain rakennettiin johtajille rahastusautomaatti. Kun tästä sitten nousi poru, optio-ohjelmat, edelleenkään sen kummemmin asioita miettimättä, laajennettiin koskemaan yritysten kaikkia työntekijöitä. Näin osakkeenomistajien omistusta laimennettiin ilman että olisi vakavasti pohdittu, kannustaako järjestelmä erityisesti mihinkään.

On hyvä, että eräät suuromistajat pakottavat nyt yritysten hallituksia perustelemaan kannustin- ja palkkiojärjestelmiä aiempaa huolellisemmin. Optiot eivät välttämättä ole paras tapa palkita yrityksen kaikkia työntekijöitä. Optiot sopivat kannustimeksi parhaiten niille, jotka vaikuttavat yhtiön strategiseen päätöksentekoon. Muille työntekijöille oikeampi kannustin on esimerkiksi suora bonus. Se voidaan kohdentaa yrityksen menestyksen ohella suoraan työntekijän omaan suoritukseen. Työntekijän sitouttamiseksi taas henkilöstörahasto saattaa olla optioita tehokkaampi tapa.

Optiot eivät välttämättä myöskään ole paras tapa kannustaa kaikkien pörssiyhtiöiden johtoa. Kunkin yhtiön tulisi ensin miettiä, mikä on sen liiketoiminnan perusluonne. On yrityksiä, joissa johdon toiminnan aikajänne on niin pitkä, että optiojärjestelmät eivät oikealla tavalla palkitse eivätkä kannusta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää