Pääkirjoitus

Lähi-itää uhkaa pysyvän väkivallan lohduttomuus

Pelkkä kuvateksti, p.2537

Tilaajille

Lähi-idän tilanne on vaikeutunut odotetusti sen jälkeen, kun kovan linjan kenraali Ariel Sharon valittiin pääministeriksi. Väkivallan kierre on kiihtynyt päivittäin, eikä kenelläkään ole lääkkeitä sen hillitsemiseksi - päinvastoin, Israelin hallituksen koventunut linja on johtanut yhä verisempiin välikohtauksiin, joissa kuolee ihmisiä päivittäin.

Palestiinalaisten uuden kansannousun aikana on ainakin 369 palestiinalaista ja 69 israelilaista saanut surmansa. Samaan aikaan on palestiinalaisten äärijärjestöjen toteuttamien auto- ja ihmispommien torjunta osoittautunut mahdottomaksi, ja Sharon on joutunut kovan arvostelun kohteeksi. Hänen vaalikampanjansa nojasi vahvasti lupauksiin israelilaisten turvallisuuden takaamisesta.

Israelin sotavoimat ulottivat kostoiskunsa päättyneellä viikolla aivan palestiinalaisyhteisön sydämeen iskemällä presidentti Jasser Arafatin palestiinalaisjoukkojen kasarmeihin. Palestiinalaiset tulkitsivat tämän uudeksi osoitukseksi rauhanneuvottelujen mahdottomuudesta. Tilanne oli kireä entisestäänkin verenvuodatuksen ja palestiinalais alueiden sulkemisen johdosta. Israel puolestaan pitää kiinni kannastaan, ettei neuvotteluihin ryhdytä ennen kuin levottomuudet ovat loppuneet.

Tapahtumat ovat luoneet uutta elintilaa äärimmäisyysväelle. Sekä palestiinalaisten että israelilaisten keskuudessa on paljon vilpittömästi rauhaan uskovia ja rauhaa haluavia ihmisiä, mutta heidän välissään on kasvava väkivaltaisen ratkaisun ajajien joukko, joka pyrkii kaatamaan rauhan keinolla millä hyvänsä. Aloite on siirtynyt sen käsiin.

Tilannetta vaikeuttaa myös se, että Yhdysvaltain uusi presidentti George Bush ei ole kiinnostunut välittäjän osasta. Yhdysvallat tukee kuitenkin Israelia yhtä vankkumattomasti kuin aikaisemminkin. Sen osoituksena taas kerran Yhdysvallat käytti YK:n turvallisuusneuvostossa suurvallan veto-oikeutta, joka estää YK-tarkkailijoiden lähettämisen Israelin ja Palestiinan alueelle.

Veton käyttäminen sai odotetun tuomion Ammanissa Jordaniassa kokoontuneelta arabimaiden huippukokoukselta. Kaksipäiväinen tapaaminen ei tuonut uusia rauhan rakennuspuita, sillä se päättyi varsin riitaisena. Palestiinalaisille luvattiin talousapua heidän ahdinkonsa lieventämiseksi.

Kokouksen puheenvuorot vahvistivat käsitystä, että kymmenen vuoden rauhanponnisteluilta on nyt putoamassa pohja pois. Israelin-vastainen viha on selvästi kasvanut, mikä lisää väkivallan leviämisen uhkaa. Hyvän esimerkin puheiden kovuudesta antoi Syyrian presidentti Bashar al-Assad, joka kutsui Sharonia tappajaksi, Israelia rasistista sortoa harjoittavaksi maaksi ja Sharonia äänestäneitä israelilaisia natsejakin pahemmiksi rasisteiksi.

Arabikokouksen sanomaa heikensi pahasti riita Irakiin suhtautumisesta. Irak olisi halunnut arabimailta lupauksen, että ne ryhtyvät murtamaan Irakin saartoa. Muut maat puolestaan vetosivat saarron purkamisen puolesta, mutta vaativat myös Irakia noudattamaan YK:n päätöslauselmia ja pyytämään anteeksi Kuwaitilta sen miehitystä.

Viime vuosien kuluneimpiin hokemiin kuuluu arvio, ettei rauhaa saada aikaan väkivallalla vaan poliittista neuvottelutietä. Amerikkalaisen mielenkiinnon laantumisen johdosta EU:lla on selvä tilaus ryhtyä takomaan tätä totuutta molempien osapuolten mieliin, koska alue uhkaa taantua Afganistanista tai Algeriasta tutun pysyvän väkivallan tielle.

Pelkkä kuvateksti, p.2537

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Edis Tatli johtaa EM-ottelua Francesco Pateraa vastaan – HS seuraa

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää