Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Vuotoksesta Vuosaareen

Tilaajille

Kun Pohjois-Suomen vesioikeus viime vuoden helmikuussa myönsi Vuotoksen altaalle rakennusluvan, yksi tuomareista jätti eriävän mielipiteen. Hän oli sitä mieltä, että lupa olisi evättävä hankkeen ympäristövaikutusten vuoksi. Kun Vaasan hallinto-oikeus viime viikolla kumosi vesioikeuden lupapäätöksen, kääntyi eriävä mielipide hallinto-oikeuden enemmistön kannaksi. Tälläkin kertaa päätökseen kirjattiin yksi eriävä mielipide. Sen mukaan Vuotokselle olisi pitänyt antaa rakennuslupa energiatalouden ja yleisen tarpeen nojalla. Reilussa vuodessa päätökset ja eriävät mielipiteet olivat keikahtaneet täysin vastakkaisiksi.

Kumpikin tuomioistuin käsittelee laajasti Vuotoksen alueen luontoarvoja. Vesioikeus toteaa, että Vuotoksen alue on luontoarvoiltaan monipuolinen ja luonnonsuojelullisesti arvokas. Vesioikeuden mukaan altaan rakentaminen tuhoaa luontokohteet suurimmalta osin. Oikeus myös myöntää, että ympäristön luonnonsuhteissa tapahtuu vahingollinen muutos, jos allas rakennetaan.

Hallinto-oikeus on

samaa mieltä. Se ilmaisee kantansa vain toisin sanoin ja jyrkemmin. Hallinto-oikeuden mielestä alueen luontoarvot menetetään altaan mukana lopullisesti. Oikeus pitää hankkeen vaikutuksia huomattavina ja laajalle ulottuvina vahingollisina muutoksina ympäristölle. Mikään toinen alue ei voi korvata Vuotoksen luontoarvoja.

Kun lähtökohdista ollaan näin yksimielisiä, kuinka lopputulokset eroavat niin täysin toisistaan? Kuinka saman aineiston perusteella rakennuslupa myönnetään ja evätään? Kysymykseen on vain yksi vastaus. Vesioikeuden ja hallinto-oikeuden tuomarit arvottavat luonnon täysin eri tavalla.

Siinä missä vesioikeus hakee tuhoutuvalle luonnolle kompensaatiota, hallinto-oikeus on ehdoton. Vesioikeus haluaa uskoa, että vahingot ovat ainakin tiettyyn rajaan saakka korvattavissa. Oikeus nojaa katselmustoimituksen asiantuntijoihin, joiden mielestä altaan rakentamisesta luonnolle aiheutuvia vahinkoja voidaan osin kompensoida erilaisin toimenpitein, jotka pitävät Vuotoksen alkuperäisiä elinympäristöjä yllä jossain muualla.

Hallinto-oikeus tyrmää vesioikeuden tulkinnan toteamalla Vuotoksen luontoarvojen olevan paikkaan sidottuja ja siten korvaamattomia. Hallinto-oikeus ei edes katsonut tarpeelliseksi pohtia erikseen Vuotos-hankkeen hyötyjä ja haittoja. Se oli oikeuden mielestä turhaa, koska rakentaminen aiheuttaa vesilain 2 luvun 5 pykälän mukaisesti huomattavia ja laajalle ulottuvia vahingollisia muutoksia ympäristön luonnonsuhteissa tai vesiluonnossa.

Hallinto-oikeuden

päätös tyrmää ehdottomuudellaan. Vuotoksen rakentamisen haitat esitetään niin vakuuttavasti, että jokainen luonnonystävä kauhistuu. Kalat saisivat ylisuuren elohopea-annoksen, harjus- ja taimenkannat heikkenisivät, linnuston monimuotoisuus vähenisi merkittävästi, arvokkaita suoalueita häviäisi ja Kemijoen fosfori- ja typpikuorma kasvaisi huomattavasti. Eihän kukaan voi hyväksyä tuollaista luonnon tuhoamista. Joskus on voitu. Lokan ja Porttipahdan altaat ovat hyviä esimerkkejä.

Korkeimmalla hallinto-oikeudella on ylimpänä tuomioistuimena vielä mahdollisuus kertoa oma kantansa. Se on ehdottoman tarpeen näin vastakkaisten tuomioiden vuoksi.

Hallinto-oikeuden päätöksen jälkeen on mielenkiintoista nähdä, kuinka tuomioistuimet tulevaisuudessa suhtautuvat luontoarvoihin. Se kiinnostaa erityisesti helsinkiläisiä, jotka ovat seuranneet Vuosaaren satamasta käytävää kiistelyä. Satamahanke on Vuotoksen tavoin ollut pitkään vireillä. Sen hyötyjä ja haittoja on tutkittu moneen kertaan ja perusteellisesti. Vaikka satamasta luonnolle aiheutuvat haitat eivät olekaan samaa luokkaa kuin Lapissa, on Vuosaarikin mahdollista tyrmätä luonnonsuojelullisin syin. Ratkaisevaa on, katsotaanko sataman haitat niin merkittäviksi, että sen rakentamisen mahdollistavia kaavoja ei voida hyväksyä.

Vuosaaren satamankin

kohtalon ratkaisee aikanaan korkein hallinto-oikeus. Sitä ennen sanansa sanovat muun muassa EU-komissio, valtioneuvosto ja ympäristöministeriö. Päätöksistä riippumatta korkein hallinto-oikeus saa satama-asian kahteen kertaan pöydälleen. Ensimmäinen valitus koskee valtioneuvoston päätöstä, jolla se arvioi satamahankkeen merkittävyyttä yleisen edun kannalta. Toinen valituskierros toteutuu, kun ympäristöministeriö päättää maaseutukaavasta ja asemakaavasta.

Sataman puolesta ovat vahvat voimat liikkeellä. Valtioneuvosto ehätti jo ennen aikojaan päättämään, että satama ei merkittävästi heikennä luontoarvoja. KHO katsoi hallituksen edenneen väärässä järjestyksessä ja kumosi sen päätöksen. Kun asia tulee uudestaan hallitukseen, se tuskin pyörtää aiempaa kantaansa. Sataman rakentamista kannattavat myös liikenneministeriö sekä sosiaali- ja terveysministeriö.

Vuotoksen ja Vuosaaren

sataman rakennushankkeet eroavat suuresti toisistaan. Niillä on kuitenkin yksi yhteinen nimittäjä. Molemmat ovat pitkittyessään mutkistuneet. Luonnonsuojeluarvot voimistuvat kaiken aikaa ja heittävät jatkuvasti esteitä rakennushankkeiden tielle. Tulevaisuus ei lupaa rakentajille yhtään helpompia aikoja. Suuret kohteet eivät toteudu hetkessä, vaan niiden on käytävä monet valitusvaiheet läpi.

Päätökset säilytettävästä ja rakennettavasta ympäristöstä on pystyttävä tekemään nykyistä rivakammin. Yhteiskunnassa ei kaikki ole kohdallaan, kun lainvoimaista rakennuspäätöstä voi joutua odottamaan vuosikausia. Vuotos ja Vuosaari ovat ääriesimerkkejä. Nykymenolla tulevaisuus tuo vastaavia pitkitettyjä hankkeita entistä enemmän.

Keijo Himanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää