Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Tapaturmavalistusta jo lapsille

Tapaturmien ehkäisy voidaan liittää luontevasti neuvoloiden ja koulujen toimintaan, kirjoittaa Brita Nummi .

Tilaajille

Unescon tilastojen mukaan Suomessa menehtyy enemmän lapsia tapaturmaisesti kuin muissa Pohjoismaissa. 100000:ta lasta kohden Suomessa kuolee 8 lasta, Ruotsissa vastaava luku on 5. Vuonna 1998 Suomessa kuoli 42 lasta tapaturmiin. Lasten vakavat tapaturmat ovat kuitenkin parin viime vuosikymmenen aikana vähentyneet.

Tapaturmat aiheuttavat lapsille vuosittain noin 8000 sairaalahoitokertaa ja yli 90000 lääkärissäkäyntiä. Yleisimmät lasten tapaturmaiset kuolinsyyt ovat liikenne ja hukkuminen.

Lasten tapaturmat eivät voi johtua tietämättömyydestä tai tekniikan puutteesta. Suomalainen äitiyshuolto ja neuvolatoiminta ovat maailman huipputasoa, koulujärjestelmä niin ikään. Vaikka tapaturmia nimitetään usein "onnettomuuksiksi", niitä voidaan ehkäistä.

Otollinen hetki opetukselle on, kun pahin on jo tapahtunut. Silloin lasten ja vanhempien korvat ovat avoimina - vahingosta viisastuu, sanotaan. Tehokkaan turvallisuusopetuksen tulee kuitenkin olla muuta kuin sattumanvaraista pistelyä tai tapaturmien jälkipuintia. Kun opetus aloitetaan varhain, turvallisen elämän asenteet kehittyvät lapsen varttuessa.

Yhdysvalloissa

turvallisuuden valistustyötä on tehty jo lähes sata vuotta. Siellä hyviä tuloksia ollaan saatu ohjelmin, jotka on mukautettu koulun opetussuunnitelmaan. Sellainen on esimerkiksi National Fire Protection Associationin (NFPA) käynnistämä Risk Watch -turvallisuusohjelma peruskouluikäisille oppilaille.

Ohjelma on rakennettu hallinnonalojen ja elinkeinoelämän yhteistyölle. Opettajien ja kasvattajien tukena ovat poliisi, pelastuslaitos, terveystoimi ja vapaaehtoisjärjestöt. Yritykset tarjoavat kasvattajien käyttöön joko työpanoksensa tai rahalahjoituksia.

Risk Watch -ohjelmaan kuuluu, että pelastuslaitos kouluttaa opettajia ehkäisemään tapaturmia. Opettajien käyttöön on valmistettu yksityiskohtainen oppimateriaali.

Hallinnonaloja yhdistävät hankkeet eivät ole Suomessakaan aivan vieraita. Loistava esimerkki on Hämeenkyrön palolaitoksen käynnistämä Turvallisuus tutuksi -valinnaisaine paikallisella yläasteella; lääkäri, poliisi ja palomies opettavat turvallisuusasioita koululaisille.

Myös pelastustoimilaki edellyttää, että pelastuslaitokset harjoittavat valistustoimintaa. Pelastustoimiasetuksessa todetaan lisäksi , että valistuksen ja neuvonnan tavoitteena on, että ihmiset tunnistavat erilaiset vaaran aiheuttajat, osaavat ehkäistä onnettomuuksia ja toimia oikein onnettomuustilanteissa.

Parhaillaan Suomen pelastuslaitoksilla aloitellaan järjestelmällistä valistustyötä. Juuri nyt olisi terveystoimen ja poliisin aika liittyä joukkoon keskustelemaan toimenpiteistä, joilla kunnan yleisimpiä tapaturmia voitaisiin ehkäistä.

Paras tapa

kehittää turvallisuusasenteita on aloittaa valistaminen varhain. Tapaturmien ehkäisy voidaan liittää luontevasti suomalaiseen neuvolatoimintaan, ja niin on joillain paikkakunnilla tehty. Vanhemmat, päivähoidon ja koulun työntekijät tarvitsevat turvallisuus- ja ensiapukoulutusta, lapset taas tietoa vaaranpaikoista ja oman elämän hallinnasta. Päiväkotien ja koulujen kriisisuunnitelmat on ajanmukaistettava toimivaksi osaksi arkea.

Terveystieto-oppiaine antaa kouluille erinomaisen mahdollisuuden turvallisuuskasvatukseen. Opettajille olisi laadittava opetusohjelma, jonka sisältö muokattaisiin tilastojen perusteella ajankohtaiseksi. Liikenne, vesillä liikkuminen, palo- ja sähköturvallisuus, aseellinen väkivalta ja koulukiusaaminen sisällytettäisiin aiheisiin.

Huomenna vietettävä vuotuinen Tapaturmapäivä osuu keskelle lomakuukautta. Monen lomailevan koululaisen arki on yksinäisempi ja alttiimpi vaaroille kesällä kuin kouluvuoden aikaan. Iltapäiväkerhot sulkivat ovensa Suvivirren soidessa; villi ja vapaa kesäloma voi alkaa. Ehkäpä lasten tapaturmia voitaisiin välttää myös käynnistämällä kesäkoulutoiminta Amerikan mallin mukaan.

Brita Nummi

Kirjoittaja on luokanopettaja. Hän oli Fulbright-stipendiaattina tutustumassa turvallisuusopetukseen Minnesotassa, Yhdysvalloissa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää