Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Miksi meitä ei palvella?

Tilaajille

Nainen meni kalliita merkkejä myyvään autokauppaan.

Hän aikoi ostaa arvostetun valmistajan pikkuisimman ja halvimman auton. Rahat hänellä oli valmiina. Hän tunsi itsensä tärkeäksi asiakkaaksi. Hän oli ensimmäistä kertaa elämässään hankkimassa upouutta autoa.

Autokaupassa kukaan ei syöksynyt ovelle vastaan.

Nainen ei odottanutkaan, että hänelle levitetään punainen matto, mutta ei hän myöskään ollut valmistautunut täydelliseen nollaamiseen. Pari henkilökunnan jäsentä keskusteli intensiivisesti keskenään naiseen vilkaisematta. Nainen oli sopinut tapaamisen myyjän kanssa, mutta myyjää ei kuulunut. Puoli tuntia nainen odotti tuntien itsensä yhä turhautuneemmaksi. Liikkeen myyjät eivät selvästikään halunneet hänen sataatuhattaan.

Nainen lähti. Kukaan ei yrittänyt estellä.

Nainen osti toisen valmistajan auton kaupasta, jossa myyjä kohteli häntä ystävällisesti, avuliaasti ja osaaottavasti, kun nainen kertoi vastoinkäymisistään edellisessä liikkeessä.

Ystävällinen myyjä oli kuullut tarinan ennenkin ja osasi selittää: kalliita merkkejä myyvän liikkeen henkilökunta alkaa kuvitella itseäänkin luksusmerkiksi.

Kiireinen virkaäiti

päätti hankkia pikkupojalleen pankkikortin. Hän meni pankkiin avaamaan tiliä. Jo tilin avaaminen osoittautui mutkikkaaksi. Tuskastunut äiti joutui kuulusteluun: missä pankissa on äidin tili, missä isän tili, onko äidin tilillä rahaa. Äidin mielestä pankille ei kuulunut ollenkaan, missä hänen tai miehen tili oli.

Pankki vetosi lakiin, mutta äidille jäi tunne, ettei pankki halunnut hänen poikaansa asiakkaakseen.

Äidin omassa lapsuudessa pankkitäti laski ystävällisesti säästöpossun kolikot, merkkasi ne kirjaan ja toivotti lapsen tervetulleeksi uudestaan. Silloin ajateltiin, että lapsesta kasvaa pankille tärkeä asiakas.

Pankkipalveluun täysin kypsynyt äiti on taloustieteilijä. Kuka tietää, vaikka kylmäkiskoinen pankki joutuisi vielä vaikeuksiin hänen poikansa takia. Äitihän saattaa kasvattaa pojastaan finanssineron, joka perustaa oman pankin ja syö kilpailijansa elävältä hyvällä asiakaspalvelullaan.

Palvelu ei oikein istu suomalaisen luonteeseen: autokauppias sortuu pullisteluun ja pankki suojautuu lain taakse. Se on helpompaa kuin kohdata asiakas luontevasti ja ystävällisesti.

Suomalainen menee täysin lukkoon, kun hänen pitäisi katsoa toista silmiin ja hymyillä palvelualttiisti. Sen verran palvelukulttuuri on kehittynyt, että nykyään ravintoloissa tarjoilijat toisinaan vastaavat asiakkaan kysyvään katseeseen. Aikaisemmin katsekontakti ei tullut kysymykseenkään. Asiakashan olisi saattanut luulla, että tarjoilija haluaa vapaaehtoisesti palvella häntä.

Ei ole mikään ihme, etteivät palvelualat meillä kehity niin nopeasti kuin uusia työpaikkoja toivovat poliitikot odottavat. Itsehän he suhtautuvat palveluammatteihin kriittisesti: millainen vastarinta heräsikään, kun kotiapulaisammattia yritettiin elvyttää.

Suomalainen sekoittaa palvelun nöyristelyyn. Nöyristely taas on hyvin halveksittava luonteenpiirre. Siksi suomalainen varmuuden vuoksi murjottaa - on hän sitten kummalla puolella tiskiä tahansa.

Anneli Sundberg Kirjoittaja on Helsingin Sanomien toimittaja.

anneli.sundberg@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  8. 8

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  9. 9

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  10. 10

   Sääongelmat jatkuvat Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnairin mukaan viivästykset ovat todennäköisiä vielä keskiviikkona

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää