Pääkirjoitus

Lämmin tunnelma korvasi laihan sisällön Crawfordissa

Tilaajille

Crawfordin huippukokous Venäjän ja Yhdysvaltojen kesken sujui silmiinpistävän toverillisessa ilmapiirissä. Presidentit Vladimir Putin ja George W. Bush puhuttelivat toisiaan etunimeltä, ylistivät toisiaan lämpimästi ja vitsailivat. Tapaamisen eniten huomiota herättänyt konkreettinen piirre oli silti vesiperä. Tärkeässä kysymyksessä ohjusten torjuntaa rajoittavan ABM-sopimuksen tulevaisuudesta ei nähtävästi saavutettu mitään.

Sopimustekstin uudistaminen olisi ollut mutkikas tekninen tehtävä, johon kukaan ei odottanut presidenttien paneutuvan Bushin maatilalla Texasissa. Sen sijaan olisi voitu saavuttaa periaatteellinen yhteisymmärrys, että valtuuksia torjunnan kokeilemiseen laajennetaan luopumatta sopimuksen rungosta. Yhdysvallat tuntuu lykänneen uhkaamaansa yksipuolista irtautumista ABM:stä, mutta yhteistä jatkosuunnitelmaa huippukokous ei tuottanut.

Kumpikin osapuoli vahvisti aikomuksensa supistaa strategisten hyökkäysaseiden määrää. Bush mainitsi haarukaksi 1700-2200 taistelukärkeä. Putin sanoi Venäjän poistavan omistaan noin kaksi kolmasosaa, mikä on saman suuruusluokan vähennys.

Ei näytä olevan tarkoitus solmia minkäänlaista sopimusta. Kumpikin vähentää aseita omassa tahdissaan; Venäjä ilmeisesti kustannussyistä ja Yhdysvallat siksi, ettei katso useampia tarvitsevansa. Supistusten pysyvyys ja valvonta jäävät täysin avoimiksi.

Tiukkojen sopimusten ja säädetyn valvonnan tehtävänä on yleensä vähentää epäluuloja, joten löyhän yhteisymmärryksen voi tulkita myös merkiksi kasvaneesta luottamuksesta. Isännän ja vieraan välinen tunnelma olikin ylitsevuotava ja hyvin kaukana kylmän sodan aikaisesta hillityn vihamielisyyden ilmapiiristä.

Bush sanoi vieraastaan julkisesti: "Mitä enemmän opin tuntemaan presidentti Putinia ja mitä paremmin näen hänen sydämeensä ja sieluunsa, sitä selvemmin tiedän, että me kykenemme myönteiseen yhteistyöhön." Lauseen oli määrä kuvastaa optimismia ja hyvä niin, mutta ainakin tällä puolella Atlantin vaikutus oli samalla vähän nolo.

Painavin kysymys Crawfordin huippukokouksen jälkeen on sama kuin sen aattona: onko Venäjän ulkopolitiikassa havaittu selvä käänne kohti yhteistyötä strateginen vai taktinen? Onko Putin valinnut linjansa vuosiksi eteenpäin vai lähinnä vain korjatakseen hyödyn syyskuun 11. päivän terrorihyökkäysten jälkitilanteesta? Toisin ilmaistuna: ovatko Venäjän ja Yhdysvaltojen tärkeät edut jo pysyvästi sovitettavissa yhteen?

Hetki olisi kovin varhainen lopullisen vastauksen julistamiseen, mutta parhaat perustelut tuntuvat sentään olevan strategisen, pitkäaikaisen linjanvalinnan puolella. Putin näyttää päättäneen, että Venäjän nykyaikaistaminen ja sen talouden kohentaminen ovat lähivuosien tärkeimmät tehtävät. Ne edellyttävät turvallisuuspoliittista vakautta ja yhteistyötä lännen kanssa. Eristäytymällä ja ärhentelemällä Venäjä ei voita mitään.

Käytännössä jännitystä voi yhä syntyä. Kilpailua Keski-Aasian energiavaroista voi olla vaikea säädellä. Washingtonin taipumus samastaa kansallinen etunsa ja yleinen moraalinen hyvä tuskastuttaa muitakin kuin venäläisiä. Voimavarojen kasvava epäsuhta Yhdysvaltojen kanssa on entiselle supervallalle vaikea niellä. Putinin ulkopoliittinen ajattelu näyttää kuitenkin kehittyvän pragmaattiseen suuntaan. Toistaiseksi näkymät ovat hyvät.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää