Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Ihmisten tietokoneversioita käytetään vallan välineenä

Ihmisen oikean identiteetin ja koneidentiteetin vastuiden ja oikeuksien suhde on selvittämättä, arvioi Risto Heinonen .

Tilaajille

Suomalainen kirjataan elämänsä aikana satoihin rekistereihin. Hänestä rekisteröidään jatkuvasti tietoja. Suomen kansa koostuukin fyysisten ihmisten ohella heidän digitaalisista versioistaan. Ja se kansa tunnetaan huonosti.

Tiedostojen avulla rakennettu kuva samaistetaan todelliseen ihmiseen. Ihmistä arvioidaan hänen digitaalisen versionsa tekojen ja piirteiden mukaan. Automaattiset valvontakamerat kirjaavat rikkeitä ylinopeuksista ajoneuvon rekisteritunnukselle, luottopäätöksiä tehdään digitaalisen profiilin kelpoisuuden perusteella.

Ihmisen digitaalisen version pohjalta tehdään helposti vääriä ratkaisuja. Vaikka yksittäiset tiedot olisivat sinänsä oikeita, voi syntyä harhaanjohtava kokonaiskuva. Harmiton maksuhäiriö tai rike voi leimata ihmisen koko kelpoisuutta.

Kun ihminen asioi

viranomaisten kanssa tai käyttää kaupallisia palveluja verkossa, hänet pyritään tunnistamaan luotettavasti. Ihmisen on paljastettava digitaalinen identiteettinsä lähes joka tilanteessa. Tunnistaminen palvelee ennen kaikkea valvontaa, joka kehittyy rinnan kansalaisten tunnistamisen kanssa.

Kalifornialaisessa sairaalassa vastasyntyneet saavat sähköpostiosoitteen heti syntymänsä jälkeen, sitä pidetään tärkeänä osana kansalaisuutta. Helsingin apulaiskaupunginjohtaja haluaa kansalaisille sähköisen henkilöllisyyden. Väestörekisterikeskus kehottaa mainoksessaan kansalaisia sähköistämään henkilöllisyytensä. Miettimättä on, mikä on oikean identiteetin ja koneidentiteetin vastuiden ja oikeuksien suhde.

On pelättävissä, että kansalaisten valta tätä menoa vähenee. Kansalaisille verkkoon rakennetut hallintopelit ja kyselytuokiot ovat pahimmillaan savuverho, jonka turvin päättäjät voivat toimia entistä vapaammin. Digitaaliset kansalaisaktivistit kyetään mitätöimään yhdellä klikkauksella.

Kehityksen myötä syntyy samalla digitaalisesti kodittomien luokka. Jos yksilö ei voi käyttää tietoteknologiaa, hän syrjäytyy digitaalisesta yhteiskunnasta. Sähköinen asiointitunnus tai postiosoite ei takaa aitoa osallisuutta, jos välineet ja taidot puuttuvat.

Digitaalisella identiteetillä harhautetaan niitä, joiden kanssa toimitaan yhdessä. Ihmisillä on monia syitä olla paljastamatta oikeaa identiteettiään. Ei haluta työnantajan jäljittävän verkon keskusteluryhmissä esitettyjä mielipiteitä tai halutaan turvata yksityisyys ja fyysinen koskemattomuus.

Poliisi suunnittelee

valehenkilöiden synnyttämistä rekistereihin. Peitetoiminnalla yritetään päästä järjestäytyneen rikollisuuden kimppuun. Tekaistuja henkilöllisyyksiä on tarkoitus sijoittaa eri rekistereihin. Peitetoimintaan erikoistuneelle poliisille luodaan uusi henkilöllisyys ja elämäntarina, jonka turvin hän esiintyy esimerkiksi rikollisten liikekumppanina.

Valehenkilöllisyyksien myötä virheellisten rekisterimerkintöjen määrä kasvaa. Syntyy uskottavuuden dilemma; mitä enemmän tehdään vääriä rekisterimerkintöjä valehenkilön uskottavuuden lisäämiseksi, sitä enemmän koko rekisteritoiminnan uskottavuus rapautuu.

Digitaalinen identiteetti on helppo varastaa, eikä uhri aina saa edes tietää siitä. Identiteetin varastaminen on nopeimmin kasvava rikollisuuden laji Yhdysvalloissa. Internet on identiteetin varkaiden paratiisi. Itäeurooppalainen rikosliiga varasti yli miljoona luottokorttinumeroa yhdysvaltalaisilta verkkokaupoilta, joukkoon mahtui varmasti suomalaisiakin kortin haltijoita.

Suomessa rikostyyppiä ei tunnisteta eikä tiedetä sen yleisyyttä. Erityisen vakavassa tapauksessa varas tekee uhrinsa nimellä rikoksia ja tämä leimautuu rikolliseksi.

Ihmisestä rakennettu, ehkä hyvinkin vääristynyt kuva on valvonnalle tärkeämpi kuin todellinen ihminen. Lisäksi digitaalista yksilöä voidaan valvoa siten, että valvottava ei tiedä siitä mitään. Valvonta karkaa yksilön kontrollista.

Väitetään, että urbaanissa yhteiskunnassa on liian paljon yksityisyyttä ja että naapureiden uteliaisuus on korvautunut piittaamattomuudella. Aukon on täyttänyt lukuisa joukko digitaalisesta versiostamme kiinnostuneita virallisia ja epävirallisia valvojia. Voimme itse muumioitua rauhassa kaupunkilähiön yksiössä, digitaaliset edustajamme jatkavat elämäänsä verkoissa.

Ihmisiä profiloidaan

tietojen avulla eri tarkoituksia varten. Erityisesti pankki- ja vakuutusalalla sekä kaupan piirissä asiakkaiden profilointi tietokoneihin tallennettujen tietojen perusteella on arkipäivää. Tietoja verrataan esimerkiksi vakuutus- tai verohuijarin tai kannattavan pankkiasiakkaan tunnistamiseksi luotuihin profiileihin.

Myös julkishallinnossa kansalaisia profiloidaan yhä yleisemmin. Poliisi, rajavartiolaitos ja tulli ovat rakentaneet järjestelmiä, joiden avulla matkustavaiset profiloidaan. Kuta epäilyttävämpiä heidän digitaaliset profiilinsa ovat, sitä tarkemman läpivalaisun kohteeksi he joutuvat. New Yorkin terrori-iskun jälkeen kysytty profiloinnin kohde on terroristiksi epäilty. Harvat pääsevät ihailemaan näitä digitaalisia profiilejaan.

Risto Heinonen Kirjoittaja toimii ylitarkastajana

tietosuojavaltuutetun toimistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää