Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Ydinaseiden politiikkaa

Tilaajille

Kylmän sodan alusta lähtien ydinaseiden pääasiallinen tehtävä on ollut vain toimia pelotteena ja neutralisoida toisensa. Niitä on tosin kehitetty ja rakennettu myös kenttätykkien ammuksiksi ja torpedoiden kärkiin, mutta pohjaolettamus on pysynyt yksinkertaisena: kynnyksen yli ei pidä mennä, koska sen takana häämöttää vain totaalinen tuho.

Se oli helposti ymmärrettävä ja hyväksyttävä oppi, kun sitä sovellettiin pattitilanteeseen kahden suuren, ydinaseistetun valtaryhmittymän kesken. Kylmän sodan päätyttyä uhkat ovat muuttuneet vähemmän selkeiksi. Washingtonissa niitä arvioidaan syyskuun 11. päivän terrorihyökkäyksen jälkeen uusin silmin. Arvioinnin yksi tulos on äsken julkisuuteen vuodatettu Pentagonin raportti, jossa ydinaseille hahmotellaan uusia, rajoitettuja tehtäviä.

Maailmalla on taas vähän säikähdetty, ja syitä on lähinnä kaksi. Raportista voi saada vaikutelman, ettei ydinase ole Washingtonin silmissä enää vain pelote, jonka käyttöä harkitaan vasta äärimmäisessä tilanteessa. On kuin siitä olisi tulossa instrumentti melkein mihin tahansa operatiiviseen tehtävään, johon se sopii paremmin kuin "tavanomainen" vaihtoehto.

Toiseksi raportti liitetään pitenevään sarjaan osoituksia, etteivät muun maailman mielipiteet ja reaktiot enää suuresti liikuta Yhdysvaltojen hallitusta. Ylivoimaisena se tekee, mitä katsoo etujensa vaativan. Muut tekevät, mitä niille sallitaan.

Kumpikin päätelmä

on varmasti liioittelua. Mistään mullistuksesta ei tarvitse olla kysymys. Puolustusministeriöiden pysyviin tehtäviin kuuluu valmistella papereita lähes kaikkien kuviteltavissa olevien tilanteiden varalta. Hallitusten poliittisista aikomuksista ne eivät välttämättä kerro mitään.

Raportti mainitsee nimeltä seitsemän valtiota, joita vastaan ydinaseiden käyttöä voitaisiin joutua harkitsemaan. Presidentti George W. Bushin "pahuuden akselilta" tuttujen Irakin, Iranin ja Pohjois-Korean lisäksi mukaan on otettu Syyria ja Libya. Kiina mainitaan Taiwanin kiistan yhteydessä ja Venäjä ehdollisesti, siltä varalta että parantuneet suhteet sen kanssa kylmenisivät jyrkästi uudestaan.

Raportissa puhutaan tarpeesta kehittää entistä täsmällisempiä ydinaseita, joiden tuhovaikutus olisi suppea, ja sellaisia, joilla tuhotaan syviä luolia ja bunkkereita. Paluuta 1992 keskeytettyihin ydinkokeisiin tahdotaan harkita uusien aseiden testaamiseksi.

Vaikkei raportti vielä riitäkään ydinstrategian vallankumoukseksi, se herättää pari vaikeasti arvioitavaa kysymystä. Toinen koskee ydinaseiden ja laajemmin joukkotuhoaseiden leviämistä. Onko raportin viesti pelote vai päinvastoin kiihoke valtioille, jotka ehkä harkitsevat biologisen, kemiallisen tai ydinaseen hankkimista? Toinen ongelma on joukkotuhoaseiden käyttökynnys. Madaltuuko se, jos Yhdysvallat liittää omien ainakin teoreettisten vaihtoehtojensa joukkoon yksittäisiä ydiniskuja "roistovaltioiden" laboratorioita, asevarastoja tai johtobunkkereita vastaan?

Sikäli kuin raportin

sisältö vuodettiin tahallisesti, se lienee tarkoitettu juuri pelotteeksi. Se varoittaa, että tuhoaseita mielivä vihollinen aiotaan pysäyttää keinoja kaihtamatta. Samalla se kuitenkin houkuttelee kysymään, millaisen suojan valmiiksi hankittu joukkotuhoase mahtaisi antaa Washingtonin sanelua vastaan.

Yhdysvaltojen olisi paljon vaikeampi päättää ehkäisevästä iskusta jotakin diktaattoria vastaan, jos sitä itseään jo uhkaisi kosto vakavalla epidemialla tai salakuljetetulla pommilla. Samalla kun joukkotuhoaseiden hankkiminen käy entistä vaarallisemmaksi Yhdysvaltojen vihollisille, onnistumisesta koituvan hyödyn voi tulkita kasvavan.

Tavanomaisten ja ydinaseiden käytön välille noussut korkea psykologinen kynnys on palvellut hyvin kansainvälisen vakauden asiaa ja palvelee edelleen. Sitä ei pitäisi huolettomasti madaltaa. Ongelma on silti visaisempi kuin päältä katsoen luulisi.

Jopa kylmässä sodassa ydinaseiden näennäistä käyttökynnystä joskus madallettiin, jotta todellinen säilyisi korkeana. Keskimatkojen ohjusten mutkikas historia 80-luvulla voidaan parhaiten tulkita juuri tässä paradoksaalisessa valossa. Ohjuksia tuotiin Euroopan mantereelle, jottei Yhdysvaltojen olisi pakko kostaa sinne suunnattua iskua omalta alueeltaan.

Syyskuun 11. päivän opetus amerikkalaisille oli, ettei terroristinen liike tai edes sellaista tukeva hallitus välttämättä epäröi käyttää joukkotuhoasetta, jos sellainen on käsillä. Yhdysvalloilla pitää siksi olla välineet uhata tehokkailla toimilla ja myös tarttua niihin, jos uhkaus ei tepsi. Paras operatiivinen kyky on samalla parhain pelote.

Sitä järkeilyä ei voi suoralta kädeltä kumota. Sovellettuna pelkästään terrorismia suosiviin valtioihin se saattaa suorastaan olla paras. Heikkous on, että siinä ajatellaan vain keppiä eikä lainkaan porkkanaa. Se sivuuttaa vaieten ne houkuttimet ja edut, joita tähän asti on tarjottu ydinaseista pidättyville maille. Tärkein on ollut, ettei niitä itseään uhata ydinasein.

Jos Pentagonin raportista

tulisi Washingtonin hyväksyttyä politiikkaa, se uhkaisi viittä nimettyä valtiota ydinaseilla siitä riippumatta, ettei niillä itsellään - tiettävästi, toistaiseksi - ole samoja aseita. Mikään niistä ei ole demokratian mallimaa, ja jokaisella on omalla tavallaan huono ansioluettelo. Silti voi ainakin kysyä, onko viisasta työntää ne yhteiseen lainsuojattomien selliin.

Pentti Sadeniemi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää