Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Sukupolvisopimus eläkepolitiikan tukena

Eläkepolitiikka ei voi tarjota ehdottomia takuita, mutta

Tilaajille

Suuret ikäluokat jäävät eläkkeelle runsaan kymmenen vuoden aikana. Vuoteen 2030 mennessä 65 vuotta täyttäneiden väestöosuus nousee Italian jälkeen EU-maiden korkeimmaksi, mutta painuu sitten vuoteen 2050 tultaessa keskitason alapuolelle. Kokonaiseläkemenot nousevat suhteessa bruttokansantuotteeseen nykyisestä alle 12 prosentista noin 16 prosenttiin vuonna 2030 jäädäkseen tälle tasolle pariksi vuosikymmeneksi.

Kesäkuussa 2001 Göteborgin Eurooppa-neuvosto asetti jäsenmaiden eläkepolitiikalle kolme pitkän aikavälin tavoitetta: eläkkeiden riittävyys ja rahoituksen kestävyys sekä niiden uudistaminen vastaamaan talouden, yhteiskunnan ja yksilöiden muuttuvia tarpeita.

Suomessa nykyisen hallituksen ohjelma korostaa toimenpiteitä, joilla vähennetään varhaista eläkkeelle siirtymistä ja eläkemaksujen nousua. Marraskuussa 2001 tehty työmarkkinajärjestöjen sopimus yksityisalojen työeläkkeiden kehittämisestä vie eteenpäin näitä tavoitteita.

Eläkepolitiikan

uudelleenarvioinnissa tulee antaa tilaa myös eettisille pohdinnoille. Millaisia sitoumuksia eri sukupolvet voivat toisilleen antaa ja pitää, kun työikäisen väestön määrä supistuu ja eläkeikäisen väestön määrä kasvaa?

Eettisesti kestävät ratkaisut edellyttävät, että sukupolvien väliset oikeudet ja velvollisuudet asetetaan niin, että eri sukupolviin kuuluvat voivat ne hyväksyä vapaassa ja tasapuolisessa neuvottelutilanteessa.

Tässä kuvitteellisessa neuvottelussa eri sukupolvet tarkastelevat pelisääntöjä tietäen, että omassa elämässään he kohtaavat kunkin elinvaiheen: lapsuuden, nuoruuden, työvuodet ja eläkeajan. Neuvottelijat päätyvät sellaisiin oikeuksia ja velvollisuuksia koskeviin periaatteisiin , jotka he ovat valmiit hyväksymään jokaisessa elinvaiheessa. Heillä ei ole mitään järkevää syytä arvostaa tietyn elinvaiheen hyvinvointia muiden elinvaiheiden edelle, ja he jakavat elinkaaritulonsa tasaisesti eri elinvaiheille.

Tästä vakaan toimeentulon periaatteesta seuraa, että myös ikäryhmien välinen oikeudenmukainen tulonjako on melko tasainen.

Tämä edellyttää tulonsiirtoja työhön osallistuvilta muille. Lapsille ja nuorille (tai heidän hyvinvoinnistaan vastuussa oleville) siirretään tuloja, jotta he saavat osansa hyvinvoinnista. Nuorille annetaan mahdollisuus ja velvoite kouluttautua, jotta he aikanaan kykenevät ottamaan vastuun työelämässä. Tarvitaan myös tulonsiirtoja työiän jo ohittaneille. Vakaan toimeentulon periaatteen mukaan eläkkeellä ollessa oikeudenmukainen toimeentulon taso on lähellä työssäoloaikaista.

Sukupolvisopimuksessa ihmisellä on "maksajan" rooli niinä vuosina, jolloin hän tekee työtä. Sopimuksessa on takuita sitä vastaan, että työssä olevat yhtäkkiä ilmoittaisivat eläkeläisille, että eivät enää suostu maksamaan eläkemaksuja.

Tarvitaan takuut myös siltä varalta, että yksilöt ja yritykset eivät sortuisi vapaamatkustukseen. Siksi sukupolvisopimukseen sisältyy säädöksiä mm. siitä, milloin jotakin etuutta voi käyttää (esimerkiksi ikärajoja ja muita etuuksien saamiseen liittyviä ehtoja) tai miten huolehditaan siitä, että kukin maksaa osansa.

Keinoihin kuuluvat myös taloudelliset kannustimet. Sukupolvisopimus mahdollistaa sen, että työssäoloaikana toimeentulon taso on korkeampi kuin eläkeaikana tai muutoin työelämän ulkopuolella ollessa.

Sukupolvisopimuksessa

vakaan toimeentulon periaate vaatii rinnalleen toisen periaatteen, jonka avulla varaudutaan yhteiskunnallisiin muutoksiin. Tämän kiinteän tulosuhteen periaatteen mukaan niin taloudellisen kasvun hedelmät kuin laman murheetkin tulee jakaa tasaisesti eri sukupolviin kuuluville.

Sukupolvien välillä toteutetaan sekä riskin että tuoton jakoa. Jos taloudellinen kehitys on suotuisaa, tuloksia jaetaan myös työiän ohittaneille. Jos talous taantuu, niin myös eläkkeellä olevien on kannettava osavastuu. Toisin sanoen eläkkeiden muutokset seuraavat reaalitulojen muutosta, tapahtuipa tämä sitten parempaan tai huonompaan suuntaan.

Kiinteän tulosuhteen periaate toimii ohjenuorana myös silloin, kun ikärakenne muuttuu vanhuspainotteiseen suuntaan, kuten Suomessa tapahtuu lähivuosikymmeninä.

Työssä ja eläkkeellä olevan väestön tulosuhteen säilyminen edellyttää, että tästä kuten muistakin eläkemaksun nousua aiheuttavista syistä johtuva eläkemaksujen ja verojen korotus jaetaan ikäryhmien kesken. Myös eläkkeellä olevat osallistuvat kustannusten nousun jakamiseen.

Oikeudenmukaisen

eläkepolitiikan lähtökohtana on siis se, että sekä taloudellisen kasvun (tai taantuman) että muuttuvan ikärakenteen vaikutukset otetaan huomioon samanaikaisesti tähdäten siihen, että työssä olevan ja eläkkeellä olevan väestön tulojen suhde pysyy oikeudenmukaisena muuttuvista olosuhteista huolimatta.

Voimme laatia erilaisia tulevaisuuden skenaarioita, mutta kukaan ei tiedä, mitä tulevaisuus tuo tullessaan. Eläkepolitiikka ei voi tarjota ehdottomia takuita, mutta se voi taata oikeudenmukaisen tulosuhteen. Pyrkimykset eläkkeellesiirtymisiän kohottamiseen antavat mahdollisuuden säilyttää työikäisen ja eläkkeellä olevan väestön tulosuhteet entisellään ikärakenteen muutoksesta huolimatta.

Hannu Uusitalo

Kirjoittaja on Eläketurvakeskuksen suunnittelujohtaja ja professori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää