Pääkirjoitus

Soininvaara lähti, Hassi jäi

Tilaajille

Hallituspuolueiden keskinäisen sopimuksen mukaisesti Rkp:n Eva Biaudet palasi vihreiden puheenjohtajan Osmo Soininvaaran kaksivuotisen kauden jälkeen peruspalveluministeriksi. Tarmokas Soininvaara kuului hallituksen näkyvimpiin ministereihin. Hänen lähtönsä on julkisuustappio vihreille, joita jää edustamaan hallitukseen enää ympäristöministeri Satu Hassi. Hassin salkku voi sitä paitsi alkaa polttaa näppejä, jos eduskunta päätyy hyväksymään viidennen ydinvoimalan kuukauden kuluttua pidettävässä äänestyksessä.

Monella taholla vihreät mielletään edelleen pelkäksi ympäristöpuolueeksi, joka keskittyy ennen kaikkea ydinvoiman vastustamiseen. Vihreät itsekin yrittivät pitkään pitää selkeää hajurakoa perinteisiin puolueisiin. Ne ajat alkavat olla kuitenkin kaukana takana.

Istuttuaan yhtä mittaa seitsemän vuotta Paavo Lipposen kahdessa sateenkaarihallituksessa vihreät ovat vakiinnuttaneet asemansa puolueena muiden puolueiden joukossa. Siinä ei ole tietenkään mitään häpeämistä, vaikka monet vihreät itse tuntuvat tekevän niin ja väittävät olevansa jotakin parempaa kuin poliittinen puolue.

Soininvaaran kaksivuotinen kausi peruspalveluministerinä merkitsi vihreille varsinaista läpimurtoa yleispuolueena. Samalla se sitoi heidät poliittiseen arkitodellisuuteen, kun vihreä peruspalveluministeri ja puolueen puheenjohtaja joutui selittämään, miksi edes tärkeiltä ja kiireellisiltä tuntuviin hankkeisiin ei ole liiennyt rahaa. Ei ihme, jos moni vihreiden kannattaja hämmästelee, mitä tekemistä vihreillä on sellaisessa hallituksessa ja mitä eroa on vihreillä ja muilla puolueilla.

Jos eduskunta päätyy toistamiseen torjumaan ydinvoiman lisärakentamisen, vihreät pyrkivät varmasti ottamaan siitä koko kunnian itselleen, ja se pyhittää myös heidän hallituspolitiikkansa. Jos eduskunta sen sijaan hyväksyy viidennen ydinvoimalan, vihreiden jatkaminen hallituksessa - ja vielä ympäristöministerinä - asettaa puolueen uskottavuuden kannattajien silmissä kovalle koetukselle.

Vaikka myös vihreiden on tietenkin kunnioitettava eduskunnan tahtoa, kannattajat voivat hyvällä syyllä kysyä, onko puolue valmis myymään kaikki periaatteensa saadakseen olla mukana hallituksessa - nykyisessä ja myös seuraavassa. Yllättävän moni puheenjohtaja Soininvaarasta alkaen tuntuu olevan taipuvainen asettumaan sille kannalle, että hallituksesta ei pidä lähteä, kävi ydinvoimaäänestyksessä miten tahansa.

Perustelu on se, että laajapohjaisten, jopa "ylileveiden" hallitusten oloissa oppositiosta käsin vaikuttamismahdollisuudet ovat olemattomat. Sama ajattelu hallitsee kaikkia puolueita.

Erityisesti vihreiden kannattajien saattaa olla vaikea hyväksyä sellaista tarrautumista hallituksessa pysymiseen. Yksinkertainen tapa ilmaista tyytymättömyys tai vastalause on silloin jättää äänestämättä seuraavissa eduskuntavaaleissa. Vihreiden kannattajat ovat muutoinkin osoittautuneet laiskemmiksi äänestäjiksi kuin monien muiden puolueiden kannattajat.

Jos ja kun vihreät ydinvoimaäänestyksen jälkeen - sen tuloksesta riippumatta - pyrkivät vahvistamaan kannatustaan ja terävöittämään profiiliaan myös yleispuolueena, siihen voisi avautua paremmat mahdollisuudet oppositiosta kuin hallituksesta käsin.

Vasemmistoliitto on asettanut tavoitteekseen hallitusyhteistyön jatkamisen Sdp:n kanssa ja mieluusti yhdessä keskustan kanssa. Siksi vasemmistoliitto välttelee käymästä Sdp:n kimppuun. Siinä asetelmassa vihreät voisivat tavoitella uusia kannattajia niistä vasemmistolaisista äänestäjistä, jotka ovat tyytymättömiä viime vuosina harjoitettuun hallituspolitiikkaan.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää