Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Julkisen vallan yksityistäminen ei saa vaarantaa oikeusturvaa

Poliisin tehtävät ovat tyypillisesti sellaisia, joissa kansalaisten oikeusturva riippuu tehtäviä hoitavien henkilöiden koulutuksesta, pätevyydestä ja ammattietiikasta, kirjoittaa Kaarlo Tuori .

Tilaajille

Uusi perustuslakimme tuli voimaan maaliskuun alussa 2000. Perustuslakiin otettiin pykälä, jota voi luonnehtia oikeusvaltion itsepuolustukseksi. Se, mitä vastaan oikeusvaltio tällä säännöksellä puolustautui, oli hallitsematon yksityistämiskehitys.

Julkista hallintoa alettiin Suomessa yksityistää toden teolla 1990-luvun alussa. Ongelmana oli, että oikeusturvajärjestelyihin, jotka suojaavat kansalaisia julkisessa hallinnossa, ei aina kiinnitetty riittävästi huomiota, kun tehtäviä siirrettiin valtion ja kuntien viranomaisilta yksityisille. Julkisessa hallinnossa kansalaisia suojaavat perusoikeudet, päätöksiin on muutoksenhakuoikeus ja hallintoa hoitavat virkamiehet ovat erityisen vastuun ja valvonnan alaisia; kelpoisuusvaatimuksilla taataan, että virkamiehillä on tehtäviensä edellyttämä pätevyys.

Yksityistäminen

merkitsee uhkaa näille oikeusturvan takeille, ellei niitä nimenomaisesti uloteta myös yksityisten hoitamaan toimintaan. Perustuslain 124. pykälä oli vastaus yksityistämisen mukanaan tuomiin oikeusturvaongelmiin.

Tämän pykälän mukaan julkinen hallintotehtävä voidaan ensinnäkin uskoa muulle kuin viranomaiselle vain eduskunnan säätämällä lailla tai tällaisessa laissa annetun valtuutuksen nojalla. Toiseksi edellytetään, että tehtävän siirtäminen viranomaiskoneiston ulkopuolelle on tarpeen tehtävän tarkoituksenmukaiseksi hoitamiseksi.

Kolmantena ehtona on, että siirto ei vaaranna perusoikeuksia, oikeusturvaa tai muita hyvän hallinnon vaatimuksia. Ja neljänneksi pykälässä määriteltiin ehdoton valtiosääntöoikeudellinen raja yksityistämiselle. Sellaisia hallintotehtäviä, joihin sisältyy merkittävää julkisen vallan käyttöä, voidaan antaa vain viranomaiselle.

Uuden perustuslain esitöissä annettiin tulkintaohjeita siitä, minkälainen julkisen vallan käyttäminen on sillä tavoin merkittävää, että oikeus siihen on pidätettävä vain viranomaisille.

Hallituksen uutta

perustuslakia koskevassa esityksessä katsottiin, että "merkittävänä julkisen vallan käyttämisenä olisi säännöksen yhteydessä pidettävä esimerkiksi itsenäiseen harkintaan perustuvaa oikeutta käyttää voimakeinoja tai puuttua muuten merkittävällä tavalla yksilön perusoikeuksiin".

Tällaista toimivaltaa, jota käyttävät esimerkiksi poliisi tai rajavartiomiehet, ei siis voitaisi siirtää viranomaiskoneiston ulkopuolelle.

Perustuslain esitöissä tehty rajaus onkin perusteltu. Sellainen itsenäinen voimankäyttö, johon poliisilla on oikeus tehtäviä toteuttaessaan - kuten yleistä järjestystä ja turvallisuutta ylläpitäessään - on julkisen vallan perinteisessä ytimessä. Siinä myös kajotaan perustuslain muutoin suojaamiin perusoikeuksiin, kuten henkilökohtaiseen koskemattomuuteen ja vapauteen, hyvin kouriintuntuvalla tavalla. Nekin, jotka muutoin puoltavat julkisten tehtävien mahdollisimman suppeaa määrittelyä, näkevät yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpidon kuuluvan yleensä julkiselle vallalle.

Jos yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämistä tarkoittavia tehtäviä voidaan perustuslain 124. pykälän estämättä siirtää viranomaiskoneiston ulkopuolelle, on vaikea enää nähdä, mikä rajoittava merkitys tälle tuoreen perustuslain tuoreelle säännökselle jäisi.

Nyt eduskunnan

käsiteltävänä oleva ehdotus järjestyslaiksi ei ole ensimmäinen askel järjestys- ja turvallisuustehtävien yksityistämisessä. Tätä ennen on jo hyväksytty lait järjestyksenvalvojista ja yksityisistä turvallisuuspalveluista.

Laki järjestyksenvalvojista kuitenkin mahdollistaa järjestyksenvalvojien käytön vain yksittäisissä, ajan ja paikan suhteen rajoitetuissa tilaisuuksissa, kuten huvitilaisuuksissa. Vartijat, joiden toimintaa laki yksityisistä turvallisuuspalveluista sääntelee, käyttävät puolestaan vain jokamiehenoikeuksiin rinnastettavia valtuuksia. Laki myös kieltää vartioimisliikkeitä vastaanottamasta toimeksiantoa, joka tarkoittaa yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitoa.

Sen sijaan järjestyslakiehdotuksen mukaan vartijoita voitaisiin asettaa järjestyksenvalvojiksi ylläpitämään järjestystä ja turvallisuutta sellaisilla yleisillä paikoilla kuin rautatie- ja metroasemilla.

Kyse olisi jatkuvaluonteisesta vartiointitehtävästä, jossa järjestyksenvalvojien valtuudet olisivat lähellä poliisivaltuuksia. Luvan asettaa järjestyksenvalvojat antaisi asianomainen poliisilaitos. Näin esimerkiksi Helsingin poliisilaitos voisi päättää tehtäviensä osittaisesta yksityistämisestä.

Poliisin tehtävät

yleisen järjestyksen ja turvallisuuden ylläpitämisessä ovat tyypillisesti tehtäviä, joissa ei tehdä valituskelpoisia hallintopäätöksiä vaan joissa kansalaisten oikeusturva riippuu olennaisesti niitä hoitavien henkilöiden koulutuksesta, pätevyydestä ja ammattietiikasta. Tässä on tärkein syy siihen, miksi poliisitehtävien yksityistämiseen on oikeusvaltiossa suhtauduttava varauksellisesti.

Järjestyslakiehdotuksen perusteluissa vedotaan poliisin resurssipulaan. Jos resursseista on pulaa, oikea tapa ratkaista ongelma ei ole tehtävien yksityistäminen, vaan resurssien lisääminen. Asianmukaista ei myöskään ole, että paikallinen poliisilaitos voisi omalla päätöksellään ratkaista, mitkä lakisääteiset tehtävänsä se hoitaa itse ja mitkä se siirtää yksityisille.

Kaarlo Tuori

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston hallinto-oikeuden professori.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää