Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Järkyttäviä muutoksia

Tilaajille

Nyt kuuluu sanoa, että Ranskan ja Hollannin vaalien jälkeen mikään ei ole ennallaan.

Vaaleissa nousi esiin jokin paha ja vaikeasti selitettävä. Vastoin yleistä periaatetta, että toisten valtioiden vaalituloksia ei kommentoida , Suomenkin valtiojohto kiiruhti kauhistelemaan Ranskan vaalitulosta, ja lisäksi pääministeri erikseen totesi, että Hollanti koki järkytyksen oman maansa tapahtumista.

Mikä saa ihmiset toimimaan näin järkyttävästi, pettymään näin perusteellisesti?

Yksi selittävä tekijä on se, että poliitikoista on tullut politiikan teknokraatteja, ammattilaisia, jotka katsovat yhteiskuntaa niin ylhäältä, että tavallinen arki ei näy.

Otetaan esimerkiksi

Helsinki, jonka säästötoimet ovat saaneet kaupunkilaiset raivostumaan, kirjoittamaan adresseja, vaikuttamaan voimalla, jota ei ole aikoihin nähty.

Kansanliikkeitä yksittäisen kirjaston, päiväkodin, sairaalaosaston tai leikkipuiston puolesta väheksytään kysymällä, miksi ihmiset heräävät vasta nyt, kun oma lähikirjasto tai oma leikkipuisto lakkautetaan? Mikseivät helsinkiläiset nousseet barrikadeille silloin, kun asioihin vielä saattoi vaikuttaa: viime vuonna, kun paljastui, että valtio aikoo lisätä Helsingin menoja ja leikata kaupungin verotuloja?

Turha valittaa enää, kun yli 500 miljoonan euron suuruinen rahareikä kaupungin tulopohjassa on paikattava. Se, että kaupunki leikkaa keskimäärin neljä prosenttia kaikista käyttömenoistaan, on vain suora seuraus maan hallituksen ja eduskunnan viime vuonna tekemistä päätöksistä.

Kysymys, miksi ihmiset heräävät vasta nyt, on hyödytön. Eivät ihmiset havahdu yleisistä kapulakielellä esitetyistä asioista. Ihmiset heräävät, kun oma maailma järkkyy.

Kunnallistaloudesta on tullut käsittämätöntä matematiikkaa, jonka osaa Suomessa vain muutama asiantuntija.

Helsinki leikkaa ensi ja sitä seuraavana vuonna neljä prosenttia käyttömenoistaan, koska valtio päätti viime vuonna muuttaa arvonlisäveron palautusjärjestelmää ja kattaa muutoksesta valtiolle aiheutuvat kustannukset yhteisöveron tuottoa leikkaamalla.

Kuinka moni helsinkiläinen ymmärsi, mitä oltiin tekemässä?

Ja Helsinki heikentää palveluitaan, koska valtio niin ikään viime vuonna poisti kunnilta "verotulotasauksen kattosäännön".

Tästäkö ihmisten olisi pitänyt ymmärtää, että Koskelan päiväsairaala pannaan koko kesäksi kiinni?

Eivät ihmiset ymmärrä virkamiesbyrokratian kieltä eikä äänestävien kansalaisten tarvitsekaan ymmärtää. Sitä varten jokaisissa vaaleissa tarjoutuu suuri joukko ehdokkaita kansalaisten etuja valvomaan. Heidän tehtävänsä on ymmärtää, mitä suunnitellaan ja mikä vaikutus suunnitelmilla on.

Ei ihmisten tarvitse osata valtionosuusjärjestelmän hienouksia pystyäkseen ottamaan kantaa. Ihmisille riittää, ja tulee riittää, se, että he ottavat kantaa, jos heidän elinolosuhteensa paranevat tai heikkenevät.

On turha kuvitella, että helsinkiläinen hyväksyisi itselleen tärkeän palvelun leikkaamisen vain sillä perusteella, että jokin prosenttiluku kuntien ja valtion välisessä tulovirrassa on muutettu.

Suomessa on näennäinen

kunnallinen itsehallinto.

Käytännössä se tarkoittaa sitä, että Suomessa voi kuntaa hoitaa miten huonosti tahansa ja lopulta valtio tulee apuun. Itsehallinto tarkoittaa myös, että jos suuri kaupunki pystyy hoitamaan asioitaan keskimääräistä paremmin, sitä on yhteisen kateuden nimissä rangaistava ja sen rahoja on jaettava todella köyhien kuntien ohella myös niille kunnille, jotka eivät asioitaan hoida.

Suomessa käsitellään samanlaisena itsehallinnollisena peruspalveluita tuottavana yksikkönä niin yli puolen miljoonan asukkaan Helsinkiä, johon on viimeksi kuluneiden kymmenen vuoden aikana pakkautunut 60000 ihmistä lisää, kuin pienkuntaa, jossa ei ole asukkaita enempää kuin on helsinkiläisessä vuokrataloyhtiössä.

Helsinki on pystynyt yhteisöveron tuoton avulla rahoittamaan peruspalvelut, joita täällä jo asuvat ja tänne tuleva kasvava ihmisvirta tarvitsevat. Viime vuonna maan hallitus ja eduskunta hyväksyivät, että nämä voimavarat Helsingiltä riistetään ja kaupunki pakotetaan leikkaamaan palveluita juuri niiltä ihmisiltä, jotka ovat muutoinkin pääkaupunkiseudun ahtaudessa heikoimmilla.

Helsingiltä leikattiin yritysten maksamia yhteisöveroja ottamatta huomioon, että kuntalaista kohden keskimääräinen verokertymä on pienentynyt. Helsinkiä vaaditaan kattamaan valtion siltä riistämät varat nostamalla veroäyriä ottamatta huomioon, että vuokralla asuvan helsinkiläisen pakolliset lisämenot vastaavat jo kuuden äyrin korotusta nykyiseen veroasteeseen.

Edellinen populistinen

liike nousi maaseudun vähäväkisten joukosta.

Seuraava saattaa nousta havainnosta, miten Helsingistä eduskuntaan valitut kansanedustajat ovat omia äänestäjiään puolustaneet.

Havainnosta, että tässä suhteessa kaikki pysyy ennallaan.

Antti Blåfield

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  6. 6

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää