Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Helsinki ja Turku

Tilaajille

Entäpä jos Suomen pääkaupunkia ei olisi siirrettykään Turusta Helsinkiin? Miten se olisi vaikuttanut Suomen kehitykseen? Helsingin Sanomien tuoreessa Kuukausiliitteessä toimittajakollega Ilkka Malmberg on lähtenyt kiehtovalla tavalla ja pilke silmäkulmassa jossittelemaan historialla.

Jotta turkulaiset eivät yltyisi harmittelemaan kohtuuttomasti historian kovaa kohtaloa ja jotta tehtäisiin myös oikeutta pääkaupungillemme Helsingille, en malta olla jatkamasta leikittelyä vanhalla totuudella, että historia on loppujen lopuksi aina oikeassa.

Suuren osan elämääni Helsingissä ja pääkaupunkiseudulla asuneena olen tietenkin turkulaisten silmissä vähintäänkin yhtä jäävi kirjoittamaan aiheesta Helsingin puolesta kuin Suvi Lindén myöntämään valtiontukea omalle golfkentälleen. Pääkaupunkiratkaisu kuitenkin sinetöitiin jo liki 200 vuotta sitten. En ole sitä paitsi paljasjalkainen helsinkiläinen. Synnyin ja asuin lapsuuteni Rovaniemellä, vanhempani olivat Karjalasta, vaimoni on melkein Turusta ja vietän lomani ja hyvin monet viikonvaihteet Turun seudulla.

Vielä tänäkään päivänä

Suomen entisen ja nykyisen pääkaupungin välillä ei ole moottoritietä. Tampereelle ja pohjoiseen ohi Lahden Helsingistä voi päästellä uutta moottoritietä, mutta Turkuun päin mentäessä on köröteltävä halki liito-oravien pesimäalueiden ja seisottava Salon keskustan liikennevaloissa.

Turussa ja Helsingissä voidaan hakea syyllistä liikennekurjuuteen vastapuolelta, mutta esimerkiksi salolainen valtiovarainministeri Sauli Niinistö on kyllä poliittiselta taustaltaan enemmän turkulainen kuin helsinkiläinen. Pohjimmiltaan kyse taitaa olla siitä, että historiaansa haikailevat turkulaiset eivät vieläkään pidä tärkeänä nopeaa yhteyttä Helsinkiin.

Moottoritien tyngän kyltteihin on sen sijaan suurellisesti kirjoitettu, montako kilometriä matkaa on Pietariin, vaikka sitä on paljon - liki 500 km. Turku vaalii ahkerasti siteitään Pietariin, vaikka ne perustuvat luontevien yhteyksien sijasta lähinnä siihen neuvostoaikojen tapaan, että pääkaupungit olivat ystävyyskaupunkeja keskenään, toiseksi suurimmat keskenään ja niin edelleen: siis Helsinki ja Moskova, Turku ja Leningrad, sittemmin Pietari.

Turku oli aikaisemmin

Suomen portti länteen, Tukholmaan Skandinaviaan ja siitä koko suureen Eurooppaan. Pääkaupungin siirtäminen Turusta Helsinkiin 1812 liittyi osaksi siihen, että Venäjä halusi höllentää Suomen siteitä Ruotsiin. Ainakin helsinkiläisten mielestä siirto osoittautui sittemmin kaukonäköiseksi ja Suomen tulevaisuuden kannalta onnistuneeksi ratkaisuksi.

On mielenkiintoinen ja uskottavalta tuntuva ajatus, että jos pääkaupunki olisi pysynyt Turussa, Venäjä olisi kasvattanut Viipurista sille vahvan vastapainon. Viipuri olisi ollut Suomen suurin tai toiseksi suurin kaupunki. Suomi olisi jakautunut paljon jyrkemmin kahtia läntiseen ja itäiseen osaan. Silloin Viipurin ja Karjalan menetys sodassa olisi ollut Suomelle vielä monin verroin raskaampi isku kuin se oli nyt.

Kutkuttava on ajatus,

että Turun ollessa pääkaupunki ja läntisen Suomen vetäessä väkeä puoleensa vuoden 1956 presidentinvaaleissa Fagerholm olisi todennäköisesti lyönyt Kekkosen. Fagerholmin Suomesta tuskin olisi tullut sellaista Suomea kuin Kekkosen Suomesta. Nythän Kekkonen voitti yhdellä äänellä 151-149.

Tuon yhden ratkaisevan äänen antajista on spekuloitu paljon. Ainakin yksi heistä oli oman tunnustuksensa mukaan isoäitini Helena Virkki, maatilan emäntä luovutetusta Karjalasta, joka kokoomuslaisista valitsijamiehistä poiketen päätyi äänestämään Kekkosta, ei vähiten siksi, että Kekkonen tunnettiin karjalaisten puolestapuhujana.

Kun tarkastellaan tänä päivänä Itämeren alueen poliittista ja taloudellista geografiaa, Helsinki on luontevampi paikka Suomen pääkaupungille kuin Turku. Tukholman asema Itämeren alueen keskuksena on heikentynyt. Ruotsi ja Skandinavia eivät merkitse Suomelle enää yhtä paljon kuin aikaisemmin.

Neuvostoliiton hajottua, Baltian maiden saatua takaisin itsenäisyytensä ja Venäjän menetettyä siten Baltian satamat, Pietarin ja sen ympäristön merkitys talousalueena ja liikenteen solmukohtana on alkanut kasvaa kovaa vauhtia. Suomenlahti ei ole enää syrjäinen umpiperä.

Helsingin ja Tallinnan maantieteellinen läheisyys on saanut aivan uudenlaisen merkityksen. Puheet Baltian halki kulkevasta maantieyhteydestä Via Balticasta Keski-Eurooppaan alkavat vihdoinkin saada todellista sisältöä. Sama koskee Pietaria viiden tai jopa kymmenen miljoonan ihmisen talousalueena ja siten valtaisana potentiaalisena mahdollisuutena suomalaisille.

Pietariin pääsee junalla Helsingistä kohta runsaassa neljässä tunnissa, myöhemmin jopa kolmessa. Turkulaiset yrittäjät ja kaupunginisät ovat yrittäneet terhakkaasti ratsastaa vanhaa perua olevilla suhteillaan Vladimir Putiniin. Niin pitää yrittääkin, mutta kyllä turkulaisten etulyöntiasema on enää historiaa.

Suomen sisäinen muuttoliike

suuntautuu idästä ja pohjoisesta Uudellemaalle, Varsinais-Suomeen ja Pirkanmaalle. Muualla Suomessa väki vähenee koko ajan, esimerkiksi Kymessä. Jos pääkaupunki sijaitsisi Helsingin sijasta Turussa, väestö olisi pakkautunut vielä pienemmälle alueelle länteen.

Muuttoliikkeen tyhjentäessä itäistä Suomea meillä on edelleen ihmisiä ja aatteellisia yhdistyksiä, jotka jaksavat puhua ja kirjoittaa siitä, miten vaatimuksia sodissa menetetyn Karjalan palauttamisesta ei saisi unohtaa. Jokaisella on oikeus muistuttaa siitä, että alueet otettiin vääryydellä, hyökkäyssodalla. Niiden vaatiminen takaisin ja elvyttäminen uuteen kukoistukseen vain ei ole tästä maailmasta eikä tästä päivästä. Karjalaa voidaan auttaa ja osallistua sen kehittämiseen valtioiden ja alueiden välisen yhteisymmärryksen pohjalta.

Erkki Pennanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää