Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Yli ymmärryksen

Tilaajille

Amerikkalaisen viikkolehden Newsweekin Euroopan-painoksen kannessa komeilivat kesäkuun alussa presidentti George W. Bushin kuvan vieressä sanat "Vihaako Eurooppa todella häntä".

Lehti pohti tilannetta Yhdysvaltain presidentin toukokuisen Euroopan matkan jälkeen. Täsmällistä vastausta kysymykseen on mahdoton antaa. Eurooppalaisten tiedotusvälineiden ja muiden kommenttien yhteistä päälinjaa on vaikea määritellä, koska monissa arvioissa arvosteltiin tiukasti samaan aikaan kun toisissa riitti ymmärtäviäkin sanoja.

Matkan saavutukset jäivät osin vieraan henkilökohtaisten ominaisuuksien arvioinnin varjoon. Lukuisat huolellisesti valmistellut puheet ja hyvää mieltä lisäämään tarkoitetut kuvaustilanteet eivät peittäneet niitä pieniä sanoja ja eleitä, jotka vahvistivat eurooppalaisten Bushia kohtaan tuntemaa vieroksuntaa.

Se on kaukana amerikkalaisten valtaosan käsityksistä, joissa Bushin johtajuus, isänmaallisuus ja päättäväisyys ovat pinnalla nostamassa hänen suosionsa huippulukemiin. Tätä eriseuraisuutta on turha yrittää kiistää tai vähätellä; monien eurooppalaisten on vaikea ottaa Bush tosissaan.

Arvostelu oli osin kirpeääkin. Jopa talouslehti Financial Timesin arvostettu kirjoittaja Gerard Baker puhui Bushin klovnimaisesta esiintymisestä, ja monissa vasemmistoon kallistuvissa lehdissä käytettiin paljon kovempaa kieltä. Ehkä yleisimmäksi vertauskuvaksi nousi Ranskassa pidetty lehdistötilaisuus. Amerikkalaistoimittaja esitti presidentti Jacques Chiracille kohteliaan kysymyksen ranskaksi, mutta Bush pilkkasi maanmiestään heti ja armottomasti isäntänsä äidinkielen käyttämisestä.

Yhdysvallat on ainoa supervalta,

ja se ulottaa vaikutusvaltansa kaikkialle. Tämä on luonut laajan valikon syitä, joiden johdosta ulkomaalaiset sitä arvostelevat, osin kateudesta, osin aiheellisesti.

Eurooppalainen valtavirta ei ymmärrä Bushin puheiden mustavalkoisuutta eikä heti aseisiin tarttuvaa turvallisuusajattelua. Eurooppalaisten on vaikea ymmärtää voimalla toitotettua ajatusta, että Yhdysvallat on sodassa - eurooppalaisille sodat merkitsevät satojentuhansien ihmisten tappamista, valtavia pakolaislaumoja ja tuhottuja suurkaupunkeja, ja terroria vastaan on taisteltu vuosikymmeniä Pohjois-Irlannissa, Baskimaassa, Italiassa, Saksassa ja muualla. Suuri osa eurooppalaisista ei usko, että uusi terrorismi olisi sodan veroinen uhka länsimaille. Eurooppalaisia riepoo patistaminen sijoittamaan enemmän rahaa sotilasmenoihin. Lähi-itä on pysyvä erimielisyyksien kohde. Suhteita rasittavat ympäristöajattelun erilaisuus ja kauppakiistat. Valikoima on lähes loputon.

Monet näistä asioista ovat sellaisia, että ne voi perustella mielekkäästi suuntaan tai toiseen. Samaan aikaan on monia sellaisia asioita, joissa eurooppalaisten on yhä vaikeampi ymmärtää Yhdysvaltain nykyhallituksen ajattelua. Ehkä selvimmän esimerkin löytää ympäristönsuojelusta.

Yhdysvalloissa ei selvästi ymmärretä

sitä vakavuutta, jolla Euroopassa suhtaudutaan ympäristöasioihin. Bushin päätös luopua Kioton sopimuksesta oli paha isku atlanttisille suhteille, ja sen vaikutus tuntuu edelleen raskaana. Erityisen suuri ero koskee ilmakehän lämpenemistä kasvihuonekaasujen johdosta. Tiedeyhteisön ylivoimainen enemmistö pitää yhteyttä selvänä, mutta Yhdysvaltain oikeisto, jonka kantoja Bush kuvastaa, on yrittänyt kiemurrella asiassa mitä erilaisimmilla tavoilla.

Bushin hallitus teki kuitenkin kesäkuun alussa täyskäännöksen ja lähetti YK:lle oman ympäristövirastonsa EPA:n ilmastoraportin, jossa kerrotaan yksityiskohtaisesti ja laajasti niistä suurista muutoksista, joita ilmakehän lämpeneminen aiheuttaa myös Yhdysvaltain omalle ympäristölle. Yhdysvallat on ylivoimaisesti suurin kasvihuonekaasujen tuottaja, ja supistumisen sijasta päästöt nousevat Yhdysvalloissa EPA:n mukaan 43 prosenttia vuoteen 2020 mennessä.

Tässä alkaa normaalijärjellä ymmärtämätön käyttäytyminen. Yhdysvallat myöntää vaarat, mutta päästöjen ehkäisyn sijasta hallitus suosittaa vain nopeaa mukautumista koko yhteiskuntaan kohdistuviin raskaisiin muutoksiin.

Jotenkin on ymmärrettävissä, että kiusaus käyttää mahtavan sotilaallisen voiman tarjoamia mahdollisuuksia on todellinen, mutta miten on selitettävissä, että maailman rikkain maa on valmis hyväksymään omien ekosysteemiensä tuhon yrittämättä tehdä mitään ja turmelee samalla tulevien sukupolvien perinnön peruuttamattomasti?

Kaiken tämän atlanttisen

eriseuraisuuden keskellä kannattaa muistaa, ettei ilmiö ole mitenkään uusi, vaan yhteiskunnat ovat vuosisatojen saatossa kehittyneet varsin eri suuntiin. Kiistoja on ollut ennenkin, samoin huonoja henkilösuhteita. Todellisuudessa euroatlanttinen yhteisö nojaa nyt ja vastaisuudessa varsin samanlaisiin perusarvoihin, olkoonkin että toteuttamistavoissa on paljon eroja.

Pitkällä aikavälillä Yhdysvallat ja yhä suurempi osa Eurooppaa ovat lähempänä toisiaan kuin viime vuosisadalla, jolloin Atlantin itäpuolella raivosivat tuhoisat ismit ja niiden aiheuttamat sodat, miehitykset ja muut kauheudet.

Pintakuohussa ovat aina ennenkin näkyneet peruskliseet luutuneista eurooppalaisista ja norsun lailla posliinikaupassa kulkevista amerikkalaisista. Ne pulpahtivat selvinä esiin Bushin vierailun aikana, mutta niiden yli on ennenkin päästy tärkeissä asioissa. Niin nytkin, vaikka Eurooppaan luodaan uudenlaista yhteisöä, jonka ydinajatus nojaa talousyhteistyöhön eikä sotilasmahtiin.

Olli Kivinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää