Pääkirjoitus

Kiistaan eläkepalkasta saatava sovintoratkaisu

Tilaajille

Työmarkkinajärjestöt keskeyttivät juhannuksen alla neuvottelut eläkekiistasta, jälleen kerran ilman tulosta. Seuraavan kerran kiistaan palataan kesälomien jälkeen.

Eläkekiistan ydin on siinä, millä mallilla eläkkeen pohjana oleva eläkepalkka tulevaisuudessa laskettaisiin. SAK ja työnantajajärjestöt ajavat mallia, jossa eläkepalkka laskettaisiin koko työhistorian perusteella. Toimihenkilöiden STTK ja akateemisten palkansaajien Akava pitävät kiinni nykymallista, jossa eläkepalkka lasketaan kunkin työsuhteen viimeisen kymmenen vuoden ansioista.

Nykymalli suosii niitä, jotka tekevät pitkän, ainakin palkkansa puolesta nousujohteisen uran yhden työnantajan palveluksessa. Koko työhistoriaan perustuva ns. keskipalkkamalli puolestaan parantaisi niiden asemaa, jotka vaihtavat työnantajaa useamman kerran työuransa aikana.

Ilma on sakeanaan erilaisia perusteluja ja laskentavaihtoehtoja. Järkevimmästä päästä on esimerkki nykymallista: kaksi opettajaa saa yhtä suurta palkkaa ja maksaa yhtä suuria eläkemaksuja, mutta työnantajaa vaihtaneen opettajan eläke jää pienemmäksi.

Eläketurvakeskus julkisti toissa viikolla omat laskelmansa, jonka mukaan lähes kaikki hyötyisivät keskipalkkamallista. STTK ja Akava tyrmäsivät laskelmat heti tarkoitushakuisina.

Kiistaan saatetaan yrittää sovitteluratkaisua vielä syksyllä, mutta aikaa ei ole paljon eivätkä näkymät kovin lupaavat. Tukevaa lähtökohtaa sovinnon etsimiselle ei ole syntynyt, kun edes kahden eri laskentamallin vaikutuksista eri työhistorioilla ei löydy yhteistä näkemystä. Vaarana on sekin, että eläkeneuvottelut sotkevat syksyn tuloneuvotteluja.

Nyt näyttääkin todennäköiseltä, että yhteisesti hyväksyttävään laskentamalliin ei vielä päästä. Silloin eläke laskettaisiin vuodesta 2005 lähtien muutaman vuoden ajan kahdella tapaa: sekä nykytavalla että keskipalkkamallilla. Työeläkeyhtiöt valitsisivat eläkkeensaajalle edullisemman vaihtoehdon virkansa puolesta. Viimeistään vuonna 2011 pitäisi sitten siirtyä yhteen laskutapaan.

Omaa eläkettään tuskin kukaan on tähänkään asti osannut laskea oikein, joten kahden mallin käyttö eläkeläisen tai palkansaajan näkökulmasta ei hankaloita elämää. Mutta työeläkeyhtiöistä sanotaan, että eläkelaskentaohjelmat maksavat miljoonia euroja, ja vertailu tulisi olemaan erinomaisen hankalaa.

Nyt työelämässä oleville eläkepalkan laskutavan muutos ei toisi dramaattisia muutoksia lopulliseen eläkkeeseen. Suurin muutos tulisi niille, jotka ovat vasta koulun penkillä.

Tulevien vuosikymmenten työelämää on mahdoton arvioida. Jos menneiden vuosien suuntaus jatkuu, eli työsuhteet ainakin uran alkuvaiheessa ovat lyhyitä ja työnantajaa vaihdetaan monta kertaa työuran aikana, suurin osa palkansaajista näyttäisi hyötyvän keskipalkkamalliin siirtymisestä.

Eläkekiista on noussut suuremmaksi kuin se itse asiassa ansaitsisi. Mukaan on ladattu liikaa palkansaajajärjestöjen arvovaltaa. Niin STTK:n ja Akavan kuin SAK:nkin näyttää olevan mahdoton liikkua asemistaan, johon ne lukitsivat itsensä viime syksynä.

Luulisi, että maailmalta löytyisi sopiva eläkkeen laskentamalli Suomeenkin, vaikka jostain nykymallin ja keskipalkkamallin väliltä. Sellaista mallia tuskin on kuitenkaan keksitty, mistä jotkut hyötyvät, kukaan ei menetä edes teoreettisia saavutettuja etujaan ja tämä kaikki maksaisi vähemmän tai korkeintaan saman kuin ennen.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää