Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Maistereita päiväkotiin - miksi?

Varhaiskasvatuksen opetus- ja kasvatustehtävien kelpoisuusehdot on syytä määritellä ylemmäksi korkeakoulututkinnoksi, kirjoittaa

Tilaajille

Valtioneuvoston keväällä hyväksymät varhaiskasvatuksen valtakunnalliset linjaukset asettavat vaatimuksia julkisen varhaiskasvatuksen kehittämiselle. Linjausten mukaan "varhaiskasvatus on osa elinikäistä oppimista; varhaiskasvatuksesta tulee lähteä yhtenäinen linja, joka jatkuu perusopetuksessa".

Kokemukseni varhaiskasvatuksen eri sektorien kouluttajana osoittavat, että alan koulutustasoa tulisi nostaa. Työ alle kouluikäisten lasten ja heidän perheidensä parissa ei ole vähemmän vaativaa kuin alkuopetuksessa tai sosiaalityössä.

Päiväkodeissa

työskentelevien korkeakoulutettujen työ on muuttunut entistä vaativammaksi ja vastuullisemmaksi sen jälkeen kun päiväkotien henkilöstörakennetta heikennettiin 1990-luvulla siten, että vapautuvia lastentarhanopettajien vakansseja muutettiin lastenhoitajien vakansseiksi. Lastentarhanopettaja vastaa paitsi työstään lapsiryhmässä myös koko toiminnan suunnittelusta ja moniammatillisen työntekijätiimin ohjauksesta.

Tiimityön kehittäminen vaatii vetäjää, joka on perehtynyt sekä varhaispedagogiaan että aikuiskoulutukseen. Myös erityispedagogiikkaa tarvitaan entistä enemmän, koska erityisen tuen tarpeessa olevat lapset sijoitetaan yhä useammin tavalliseen päiväkotiin.

Kelpoisuus lastentarhanopettajan tehtäviin voidaan nykyisin saada kahta tietä. Yliopistoista valmistuu lastentarhanopettajia kasvatustieteen (varhaiskasvatus) kandidaatin nimikkeellä; ammattikorkeakouluista valmistuu sosionomeja, joista osalla koulutukseen sisältyy myös varhaiskasvatusta.

Sosionomien koulutuksessa pedagogiikka ja lapsen kehityksen tuntemus jäävät kuitenkin vähäiseksi suhteessa sosiaali- ja perhetyöhön. Lastentarhanopettajakoulutuksessa taas on arveltu olevan liian vähän sosiaali- ja perhetyötä suhteessa kasvatusaineisiin.

Puutteita ei korjata

valitsemalla varhaispedagogiikan ja sosiaalityön välillä, sillä valinta pedagogiikan puolesta on itsestään selvä. Muutakin tarvitaan.

Lastentarhanopettajakoulutus ja varhaiskasvatusta sivuava osa sosionomikoulutuksesta tulee yhdistää, koulutuksen taso tulee määritellä ylemmäksi korkeakoulututkinnoksi (maisteri) ja koulutuspaikaksi tiedeyliopisto. Näin koulutus antaisi nykyistä vankemman ja yhtenäisemmän pohjan lapsiryhmissä tehtävään työhön.

Koulutuksen jakautuminen yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin on vahingollista varhaiskasvatuksen kehittämiselle; rinnakkaisjärjestelmä on pienen maan voimavarojen tuhlausta. Vaarana on myös, että tutkimus ja kenttä erkautuvat toisistaan. Kahtiajako on tuonut jännitteitä ja epätasaisuutta varhaiskasvatuspalveluihin.

Varhaiskasvatuksen koulutus ja tutkimus on säilytettävä tiedeyliopistoissa, sillä nykyisin tarvitaan yhä enemmän tiiviisti varhaiskasvatuksen kenttään liittyvää korkeatasoista perustutkimusta, kuten graduja ja väitöskirjoja. Muistettakoon, että kymmenessä EU-maassa viidestätoista varhaiskasvatuksen opettajankoulutus on tiedeyliopistoissa; yleisin koulutusaika on 4-5 vuotta.

Koulutuksen

keskittämistä yliopistoihin voidaan pitää myös aluepoliittisesti hyvänä ratkaisuna, koska yliopistot sijaitsevat tasaisesti eri puolilla maata. Sosionomikoulutuksen yhden osan siirtäminen yliopistoihin ei vaikuttaisi haitallisesti ammattikorkeakouluihin - suurin osa koulutuksestahan jäisi ennalleen.

Ratkaisu on tehtävä kokonaisuutta silmällä pitäen - ei lyhytnäköisten hyötyjen pohjalta. Varhaiskasvatuksen opetus- ja kasvatustehtävien kelpoisuusehdot on syytä määritellä ylemmäksi korkeakoulututkinnoksi suunnitteilla olevan päivähoitolain uudistuksen yhteydessä.

Eeva-Leena Onnismaa

Kirjoittaja on kasvatustieteen lisensiaatti ja varhaiskasvatuksen kouluttaja.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää