Pääkirjoitus

Kuka yllättäisi vaaleissa?

Tilaajille

Suomen politiikassa vallitsee vuodesta toiseen liki rikkumaton rauha sateenkaarihallituksen varjeluksessa. Syksyn ensimmäiset mielipidemittaukset vahvistavat puolueiden kannatuslukemien pysyneen ennallaan satunnaisvaihtelun puitteissa. Sdp:n ja keskustan kesäkuiset puoluekokouksetkaan eivät ole muuttaneet mitään.

Maaliskuussa pidetään uudet eduskuntavaalit. Niistä odotetaan onneksi taas jännittäviä siksi, että kahden suurimman puolueen Sdp:n ja keskustan kannatus on ollut vuodesta toiseen liki yhtä suuri. Kummankaan puolueen puheilla tai tekemisillä ei tunnu olevan paljon vaikutusta kannatukseen: ei vaikka toinen on johtava hallituspuolue ja toinen johtava oppositiopuolue. Nytkin lähdetään siitä, että vaalitaistelu ei lukemia paljon heilauta ja voittomarginaali jommankumman eduksi tulee olemaan pieni.

Kun näin on, ei pidä ihmetellä, miksi kansalaiset suhtautuvat niin välinpitämättömästi, jopa kielteisesti politiikkaan ja äänestämiseen. Ainakin vaalien lähestyessä politiikkaan olisi saatava enemmän potkua, uusia avauksia ja vaihtoehtoja. Poliitikkojen olisi tultava rohkeasti esiin virkamiesten selän takaa.

Kansanpuolueen rakettinousu

Kuukausi takaperin vaaleista näytti tulevan harvinaisen tylsät. Göran Persson oli vihdoinkin saavuttanut äänestäjien keskuudessa samanlaisen arvostetun aseman kuin häntä edeltäneet demarijohtajat. Demarien kannatus kipusi pitkästä aikaa 40 prosentin yläpuolelle, ja Persson saattoi ottaa vaalitaistelun varman päälle. Hänen ei tarvinnut kilpailla kalliiksi tulevilla vaalilupauksilla, kaikkein viimeksi veronalennuksilla, jotka ovat perinteisesti kuuluneet etenkin suurimman porvaripuolueen maltillisen kokoomuksen vaaliohjelmaan.

Porvarioppositio on ollut hajanainen vailla yhteistä tai edes ilmeistä pääministeriehdokasta. Mutta kuinka ollakaan, kun vaaliohjelmat julkaistiin, demarien kannatus romahti monta prosenttiyksikköä, samoin kokoomuksen.

Äänikynnyksen tuntumassa pyristellyt kansanpuolue alkoi saada ihmeellisellä tavalla ilmaa siipien alle. Se on yli kaksinkertaistanut kannatuksensa. Puolueen aikaisemmin kaikkea muuta kuin vakuuttavasta puheenjohtajasta Lars Leijonborgista on tullut itsevarmuutta säteilevä kansansuosikki, jolle yhtäkkiä kaikki tuntuu olevan mahdollista.

Ei ole helppo antaa hyvää selitystä tapahtuneelle. Leijonborg ei missään tapauksessa ole halvoilla tempuilla ja lupauksilla kosiskeleva populisti. Päinvastoin hän perui osan vaalilupauksistaan liian kalliina nyt kun taloudelliset realiteetit ovat muka selvinneet.

Kansanpuolueen nousu alkoi siitä, kun puolue vaati kielikoetta ehtona Ruotsin kansalaisuudelle. Koska kansanpuolue suhtautuu tunnetusti suvaitsevaisesti maahanmuuttajiin, ehdotusta ei voinut leimata ulkomaalaisvihamieliseksi. Tässä vaiheessa ehdotuksen merkitys on jo toisarvoinen. Osuttuaan nouseviin virtauksiin kansanpuolue on noussut yhä korkeammalle liikkuvien äänestäjien suosiossa. Menestys ruokkii menestystä, ja yhä useampi äänestäjä näyttää haluavan olla mukana tekemässä historiaa.

Norjassa koettiin

Voisiko tämän päivän Suomessa tapahtua jokin vastaavanlainen purkaus äänestäjien käyttäytymisessä? Juuri nyt sellaisesta ei ole pienintäkään merkkiä. Mutta ei ollut vielä äskettäin Ruotsissakaan, jossa demareiden valta-asema on perinteisesti vielä lujemmin sementoitu kuin Suomessa.

Göran Perssonin henkilökohtainen asema vankistui merkittävästi syyskuun 11. päivän tapahtumien jälkeen, niin myös Paavo Lipposen. Se helpotti hänen päätöstään asettua vielä kerran ehdolle Sdp:n puheenjohtajakilpaan, jossa hän löikin helposti ja selvästi Erkki Tuomiojan. Ensi maaliskuun vaalitaisteluun mennessä syyskuun 11. päivän vaikutus on jo haihtunut äänestäjien mielistä, mutta uusia dramaattisia tapahtumia voi olla luvassa. Jos kehitys menee siihen suuntaan, äänestäjät ehkä haluavat pääministeriksi mieluummin Lipposen kuin Anneli Jäätteenmäen tai Ville Itälän.

Anneli Jäätteenmäki sai keskustan puoluekokouksessa omiltaan vaikuttavan tuen. Hänen kykyjensä epäilijätkin pysyvät hiljaa eduskuntavaaleihin saakka. Keskustassa toivotaan varmasti, että ikävystyttävän tylsää suomalaista vaalitaistelua voisi piristää mahdollisuus tehdä historiaa nostamalla ensimmäisen kerran nainen pääministeriksi.

Eduskunnan Sonera-keskustelu

Puoluejohtajista henkilönä eniten potentiaalia puisevan vaalitaistelun väriläiskäksi ja yllättäjäksi saattaisi olla Suvi-Anne Siimeksessä. Hän osaa puhua politiikkaa mutkattomalla arkikielellä ja hänessä on poliittista temperamenttia, mutta hän ei silti sorru halpaan populismiin. Siimeksen aikana vasemmistoliiton kannatus on pysynyt suunnilleen paikallaan niin kuin kaikkien muidenkin puolueiden, ja poliittisesti puolue ei ole rohjennut tehdä merkittävää hajurakoa Sdp:hen.

Erkki Pennanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää