Pääkirjoitus

Maailman vaativin jälkipeli

Tilaajille

Vaalitaistelun aikaisilla kannanotoilla ei aina ole pitkää ikää, jos äänestyspäivä tuo haastajalle korkeimman vallan. Taktiset näkökohdat vaihtuvat ja vastuun kantaminen muuttaa näkökulman.

George W. Bush tähdensi vaalien edellä vuonna 2000, ettei "nation-building" eli valtiollinen rakennustyö ulkomailla saa kuulua Yhdysvaltojen tehtäviin. Jos Washingtonin pisimmälle menevät suunnitelmat nyt muuttuvat todeksi, ehdokas Bushin ja presidentti Bushin kantojen väliin repeävä kuilu lähenee kaikkien aikojen ennätystä.

Yhdysvallat valmistelee hyökkäystä Irakiin. Äsken annettiin ymmärtää, että Bagdadiin aiotaan miehityksen jälkeen perustaa sotilashallinto, joka rakentaa aseettoman, demokratiaan ja markkinatalouteen sitoutuneen, koko alueelle esimerkiksi kelpaavan ja Yhdysvalloille myötämielisen uuden Irakin.

Hallituksen ulkopuolella valetaan vielä isompia kannuja. Puheena on ollut koko Lähi-idän ja jopa koko miljardin asukkaan islamilaisen maailman taluttaminen länsimaisen kansanvallan tielle.

Ehkä kiintoisinta näissä suunnitelmissa on, että niillä on kannattajia sekä konservatiivien että vapaamielisten leirissä. Lähtökohdat ovat erilaiset, mutta johtopäätös sama: demokratia on ratkaisu.

Vapaamieliset lähtevät siitä, että terrorismin ongelma ratkeaa vain tarttumalla sen syvimpiin syihin. Syyt ovat nuorten muslimien köyhyydessä ja katkeruudessa, joka poistuu modernisoimalla heidän yhteiskuntansa. Modernisointi on samaa kuin vaurastuminen ja kansanvalta. "Sota" terrorismia vastaan edellyttää siis laajoja uudistuksia.

Urakka myönnetään suureksi, ja sen tähdennetään vaativan kansainvälistä yhteistyötä. "Meidän on sitouduttava... poliittiseen strategiaan, joka uudistaa koko laajemman Lähi-idän", Ronald Asmus ja Kenneth Pollac kehottivat tuoreessa Policy Review -aikakauslehdessä.

Vanhoillisia terrorismin syyt ja kansainvälinen yhteistyö eivät juuri kiinnosta, mutta heidänkin pitää sanoa jotakin tilanteesta Saddam Husseinin jälkeen. Irakin suistuminen anarkiaan suosisi ääriryhmiä ja uusi diktaattori voisi jatkaa Saddamin politiikkaa, joten demokratia on paras.

Jälkitilannetta koskevat utelut halutaan joka tapauksessa raivata tieltä, jottei pääasia, joka on itse sota, vaarantuisi.

"Irak on vain ensi askel Lähi-idän vapautuksessa", kolumnisti Pete du Pont julisti The Wall Street Journal -lehdessä viime keskiviikkona.

Kuka ei pidä vapaudesta? Toteava kielenkäyttö on silti omituisessa epäsuhteessa haasteen valtavuuteen. Kun siitä huomautetaan, konservatiivit viittaavat Saksan ja Japanin jälleenrakennukseen toisen maailmansodan jälkeen. Yhdysvallat selvisi siitäkin, ja tuloksena on kaksi vakaata demokratiaa.

Sehän pitää paikkansa. Tapaukset eivät kuitenkaan ole verrannollisia, ja epäilysten luulisi hiipivän mieleen.

Bushin hallitus on paljon lähempänä vanhoillisia kuin vapaamielisiä demokraattisen muovailun kannattajia. Edellisten viaton huolettomuus panee ihmettelemään, kuinka pitkälle hallituskaan on ajatellut. Entä jos Bush itsekin haluaa vain nopeasti raivata sotaa koskevat epäilykset pöydältä?

Yli 20-miljoonaisen, jännitysten täyttämän Irakin miehittäminen voi jo yksinään olla ankara rasitus Yhdysvalloille, jos sitä jatkuu pitkään. Koko valtavaa aluetta koskevista suunnitelmista on vaikea päätellä, ovatko ne vain hullunrohkeita, vai pitäisikö yhdyssanan jälkimmäinen osa jättää pois.

Pentti Sadeniemi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

pentti.sadeniemi@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää