Pääkirjoitus

Helsinki hoitoon

Tilaajille

Helsingin kunnallispolitiikka oli viime viikolla pahasti solmussa, kun kolmesta suurimmasta valtuustoryhmästä kokoomuksen ja demarien budjettineuvottelijat linnoittautuivat asemiinsa. Onneksi järki voitti ja kaupunginhallitus sai eilen eteensä yhteisesti hyväksytyn budjettiesityksen. Se on tyypillinen kompromissi, jossa jokainen sai jotain omasta mielestään tärkeää.

Kokoomus ei olisi halunnut antaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirille (Hus) yhtään enempää määrärahoja kuin virkamiesjohto esitti. Demarit olivat valmiita hyväksymään Husin vaatimat kymmenet miljoonat lisäeurot. Vihreät puolestaan pitivät kaupungin oman terveydenhuollon kehittämistä tärkeimpänä. Kokoomus avasi neuvottelulukon, kun se suostui lisäämään Husin määrärahoja. Helsingin ensi vuoden talousarvio kasvaa yhteensä 20 miljoonalla eurolla.

Hus on ilmoittanut pystyvänsä hoitamaan helsinkiläiset 375 miljoonalla eurolla. Budjettiehdotuksessa summa jäi 325:een miljoonaan, jonka neuvottelijat kasvattivat 336:een. Se on melko tarkkaan sama summa, josta Hus ja Helsinki sopivat täksi vuodeksi ja jonka Hus on reippaasti ylittänyt.

Kahdenkymmenen miljoonan kokonaislisäyksestä 11 miljoonaa euroa menee siis Husille, viisi miljoonaa käytetään perusterveydenhuoltoon ja neljä miljoonaa vanhusten hoitamiseen.

Käytännössä sovulla ei ole muuta kuin poliittista merkitystä. Itse pääasia, helsinkiläisten sairaiden hoitaminen kärsii ensi vuonna samoista ongelmista kuin nyt. Optimistisimmat uskovat, että Hus saa kustannusrakennettaan korjatuksi niin, että budjetti alkaa vähitellen pitää. Mikään ei viittaa niin käyvän. Päinvastoin, Helsinki joutunee ensi vuonnakin antamaan Husille ylimääräistä rahaa lisäbudjetin kautta.

Ensi vuodesta tulee Helsingille tosi vaikea. Vaikka veroprosentti nousee ja lainaa otetaan rutkasti, perusongelmat eivät poistu. Tulot ja menot ovat edelleen pahasti epätasapainossa. Terveydenhoitomenojen ohella sosiaalihuollossa muhii uusi aikapommi. Jos työttömyys lisääntyy, kuten monet viime aikojen irtisanomisuutiset ennakoivat, kaupungin toimeentulotukimenot kasvavat. Helsinki on varannut asiakkaille maksettavia tukia ensi vuodeksi seitsemän miljoonaa euroa vähemmän kuin ennusteen muka an kuluvana vuonna käytetään.

Terveydenhuollon menoihin on valtuustoryhmien sopimista lisäeuroista huolimatta käytettävissä tämänvuotista vähemmän rahaa. Miljoonan euron kysymys edelleen on, kuinka Helsingin terveydenhoitomenot saadaan alenemaan ja vastaamaan edes jotenkuten muiden suurten kaupunkien tasoa. Ongelmat tiedetään, mutta niitä ei osata ratkaista.

Tuttu hokema on, että Helsinki maksaa liikaa erikoissairaanhoidosta. Helsingin yliopistollisen keskussairaalan kalleus oli jo suuri rasite, jonka piti poistua Husin syntymisen jälkeen. 32 kunnan yhtymän ja sen 24 sairaalan uskottiin pystyvän hoitamaan kustannustehokkaasti alueensa 1,4 miljoonaa ihmistä.

Helsingin osalta tavoite on kaukana. Vuonna 2000 Helsinki maksoi erikoissairaanhoidosta 644 euroa asukasta kohti, kun Husin keskimääräinen hinta oli 554 euroa. Tämä vuosi ei suhdetta ole muuttanut.

Tuttu on myös väite, että Helsingin oma perusterveydenhuolto ei ole kunnossa. Järjestelmän ongelmista kertoi viime viikon maanantaina herkullisella tavalla HS:n mielipidesivulla 90-vuotias Eeva Hytönen. Entisenä hoitoalan ammattilaisena hän tiesi tarkkaan vaivansa ja meni yksityislääkärille hakemaan tulehdustautiinsa lievitystä. Lääkäri tajusi heti, mistä oli kysymys, ja taudin ärhäkkyyden vuoksi hän kirjoitti potilaalle lähetteen Marian sairaalaan suonensisäisen antibioottihoidon aloittamiseksi. Marian päivystyksessä potilasta tutki neljä lääkäriä, jotka eivät uskoneet lääkärin lähetettä eivätkä iäkkään, mutta täysin järjissään olevan potilaan kuvausta vaivastaan. Seitsemän tunnin odotuksen ja monen turhan verinäytteen ja röntgenkuvan jälkeen potilas sai särkylääkereseptin.

Sen verran kirjoitus herätti huomiota, että Helsingin terveysviraston hallintoylilääkäri vastasi vanhukselle lauantain HS:ssä. Tulevaisuudessa vastaavilta sähläyksiltä kuulemma vältytään, sillä tämän vuoden loppuun mennessä terveysviraston kaikissa Saattaa olla, mutta ihan niin helppoa ongelmien ratkaisu ei ole. Eeva Hytösen esimerkki todistaa hyvin, kuinka tehottomasti ja kalliisti perusterveydenhoito Helsingissä toimii. Terveysvirastossa toki tiedetään, että kustannukset ovat korkeat, mutta kustannusten Terveyslautakunta tutustui tutkimukseen syyskuussa. Kovin paljon uutta se ei kertonut. Johtopäätöksenä oli, että Helsingin terveydenhuollon korkeiden menojen syyt tunnistetaan melko hyvin. Suuri osa menoista selittynee korkeilla yksikkökustannuksilla, jotka johtuvat muuta maata korkeammasta palkkatasosta ja kiinteistökustannuksista. Helsingin kaupungin omien ja Husin palveluyksiköiden heikko tuottavuus ovat Stakesin tutkijan mielestä erityisen painava syy kustannuksiin.

Stakes olisi halunnut selvittää erityisesti 65 vuotta täyttäneiden hoidon kalleuden syitä. Ikäryhmän hoito maksaa Helsingissä 92 euroa asukasta kohden enemmän vuodessa kuin suurissa suomalaisissa kaupungeissa keskimäärin. Stakesin mielestä olisi myös hyvä täydentää selvitystä vertailevalla tapaustutkimuksella viidessä suuressa kaupungissa. Tutkimuskeskus ehdotti myös psykiatrisen erikoissairaanhoidon kalleuden selvittämistä.

Terveysvirastossa mietitään nyt, mitä seuraavaksi pitäisi tehdä. Neuvottomuus on ilmeistä, mutta pitkiin tutkimuksiin ei ainakaan ole aikaa. Jotain kustannusten alentamiseksi on pakko tehdä, ja nopeasti. Potilailla ei ole aikaa odottaa.

Keijo Himanen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää