Pääkirjoitus

Väkivallan katselu turruttaa

Tilaajille

Viihteellisen väkivallan turmiollisuudesta on viime vuosina keskusteltu vilkkaasti varsinkin aina nuorten tekemien raakojen murhien jälkeen. Ymmärrettävästi mielipiteiden vaihto on virinnyt nytkin, kun mietitään Myyrmannin tuhoteon pohjimmaisia syitä.

Mannerheimin lastensuojeluliiton pääsihteeri Eeva Kuuskoski toivoi lauantaina, että televisioyhtiöt lakkaisivat näyttämästä väkivaltaviihdettä parhaaseen katseluaikaan ja että uutistoimituksetkin ajattelisivat nykyistä enemmän lapsikatsojia filmejä valitessaan. Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ehdotti perheille väkivaltaviihteen boikottia meneillään olevan väkivallattoman viikon aikana.

Kumpikaan ehdotus ei taida herättää nykyaikana kovin suurta vastakaikua, vaikka kukaan tuskin menettäisi mitään oleellista ja tärkeää, jos television tarjoama väkivalta leikattaisiin puoleen tai kolmannekseen nykyisestään. Tv-väki tosin väittää, ettei todellisen tai viihdeväkivallan katsominen saa nuoria ryhtymään tappajiksi ja että aina voi vaihtaa kanavaa tai sulkea vastaanottimen.

Itse olen huomannut, ettei kanavan vaihtamisesta ole läheskään aina apua. Ongelmia ratkotaan iskuin, potkuin, viiltelyin tai ampumalla ykkösestä neloseen. Laitteen sulkeminen säästää verisen ja tylsän murjomisen katselulta, mutta televisioajan kasvateilta se ei välttämättä onnistu.

Perheiden tuntuu olevan vaikea keksiä, mitä iltatunnit tehdään, jos televisio suljetaan eikä aukkoa täytetä myöskään väkivaltaisilla tietokonepeleillä. Muut pelit, juttelu tai ääneen lukeminen tuntuvat usein unohtuneen vuosikymmenten taakse.

Kristillisten tarjoama viikon boikotti ei sinänsä tekisi lasten väkivalta-annokseen suurtakaan aukkoa, mutta kokeilu herättäisi ehkä huomaamaan, miten paljon väkivaltaa televisio esittää.

Jos perheiden boikotit onnistuisivat edes jotenkin, television katselu saattaisi muuttua aikaisempaa valikoivammaksi ja aikaa opittaisiin kenties taas käyttämään lasten kasvulle tärkeään yhdessäoloon. Ohjelmatarjontakin muuttuisi, jos väkivaltaviihteen katsojaluvut pienenisivät.

Väkivaltasarjoissa ja -elokuvissa katsojaa viehättävät jännitys ja toiminta. Monet suosionsa säilyttävät klassikot sisältävät runsaasti molempia ilman loputonta pahoinpitelemistä ja tappamista katsojan silmien edessä. Sellaisen jännitysviihteen tekeminen on vain paljon vaativampaa ja työläämpää kuin höllän juonen kuljettaminen tappelusta toiseen.

Viihdeväkivalta ei yksinään tee kenestäkään tappajaa, mutta lukuisien tutkimusten mukaan se antaa käyttäytymismalleja ja vähentää kykyä tuntea myötätuntoa muita ihmisiä kohtaan. Paljon väkivaltaa katseleva aikuinenkin lapsesta puhumattakaan turtuu ja tietyn elämyksen synnyttämiseen tarvitaan entistä raaempia tekoja. Väkivaltaa aletaan myös pitää asiaankuuluvana, arkisena ilmiönä.

Muualla maailmassa on jo sattunut, että mediaväkivallalla mässäilleet lapset tai nuoret ovat halunneet oikeasti kokeilla, miten joku kuolee. He eivät ole pystyneet mitenkään asettumaan uhrinsa tai surevien omaisten asemaan. Väkivaltafilmeissähän menetyksen kokeneen murhetta ei näytetä tai hän lähtee hampaitaan kiristellen surmaamaan kostoksi jonkun toisen.

Arja Leppänen

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

arja.leppanen@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää