Pääkirjoitus

Sananvapaus on kehitystä

Tilaajille

Euroopan unionin laajentumisneuvottelut ovat loppusuoralla, ja EU saa parissa vuodessa kymmenkunta uutta jäsentä. Jäsenyys ei muuta yhteiskuntia noin vain, vaan monilla aloilla täytyy jatkaa pitkäjänteistä uudistustyötä. Erityisesti tämä koskee entisiä sosialistisia maita, joissa neuvostososialismin nimissä toteutettu kansanvallan ja kansalaisoikeuksien tukahduttaminen vaikuttaa sukupolvien ajan. Yksi keskeinen ulottuvuus on lehdistön vapaus, jossa on paljon korjattavaa useimmissa uusiss a jäsenmaissa.

Vanhojen jäsenten ja EU:n elinten komissiosta parlamenttiin täytyy pitää silmänsä auki ja seurata tilannetta tarkasti. Yhtä tärkeää on kiinnittää uusien jäsenten huomiota lehdistön vapauteen ja muistuttaa vallanpitäjien rikkomuksista. Samaan aikaan aa Euroopan neuvostoa. Lähtökohta on yksinkertainen: oikeaa kansanvaltaa ei ole olemassa ilman vapaata lehdistöä. Vapauden merkitystä ei vähennä se, että viestimissä tapahtuu väistämättä myös ylilyöntejä.

Erityisen vaikea ongelma on julkisen palvelun televisio- ja radioyhtiöiden vapauttaminen kulloinkin vallassa olevien otteesta. Kommunismin ajalta periytyvä sähköisten viestimien tarkka alistaminen valtapuolueen tai hallituksen äänitorveksi istuu tiukassa useissa muuten hyvässä vapautuksen vauhdissa olevissa maissa.

Puola on suurin uusista jäsenmaista. Se tarjoaa myös erinomaisen esimerkin lehdistön vapauden toteutuksesta, vaikka maa onkin edistynyt hyvää vauhtia ja siellä on aktiivisia ja riippumattomia viestimiä. Wienissä viime viikolla kokoontunut maailman sananvapausjärjestöjen työtä koordinoiva komitea vaati Puolalta toimia tilanteen parantamiseksi. Esille nostetut tapaukset kelpaavat hyvin esimerkeiksi samantapaisista ongelmista myös muissa hakijamaissa.

Riippumattoman sanomalehden Rzeczpospolitan kriittisyyttä yritetään vaimentaa oikeustoimilla lehden liikkeenjohtoa vastaan. Valtio omistaa lehdestä 49 prosenttia, mikä ei lehdistöjärjestöjen mukaan ole sopivaa. Nyt yritetään saada lehti erilaisten rikossyytteiden avulla hallituksen näppeihin. Järjestöt vaativat valtiota luopumaan osuuksistaan lehdissä ja painolaitoksissa eikä kasvattamaan niitä.

Toinen lehdistöjärjestöjä huolestuttava asia on Puolan hallituksen yritys saada entistäkin vankempi ote valtakunnallisesta yleisradioyhtiöstä. Sen sijaan hallituksen tulisi pyrkiä muuttamaan se todella riippumattomaksi julkisen palvelun viestimeksi, kuten useimmissa Euroopan edistyneissä demokratioissa on jo tapahtunut. Komitean mukaan hallituksen koko nykyinen lähestymistapa kulkee eri suuntaan kuin aikaisempi kommunismin jälkeinen kehitys ja herättää paljon huolta niiden keskuudessa, jotka uskoivat lehdistön vapauden muodostuneen Puolan demokratian peruuttamattomaksi osaksi.

Sananvapauden ja kehityksen välillä vallitsee selvä suhde, kuten vastikään ilmestyneestä Maailmanpankin julkaisemasta kirjasta käy selvästi ilmi. Se käsittelee lähinnä kehitysmaiden oloja, mutta opit voi yhtä lailla ulottaa myös muihin maihin. Kirjaan perehtynyt Nobelin palkinnon saanut taloustutkija Joseph Stiglitz sanoo äskettäisessä kirjoituksessaan, että vapaa tieto on onnistuneiden kehitysstrategioiden ehdoton edellytys.

"Vapaat ja riippumattomat tiedotusvälineet voivat paljastaa viranomaisten ja yritysten korruption, antaa kansalaisille mahdollisuuden tulla kuulluksi, auttaa rakentamaan muutoksen tuottavaa yhteisymmärrystä ja auttaa talouden toimintaa tuottamalla luotettavaa taloustietoa", professori Stiglitz kirjoittaa. Hän korostaa myös vapaan lehdistön tehtävää hallituksen vastuullisuuden takaajana ja vahtikoirana.

Korruption ja lehdistön vapautta koskevat tilastot kertovat vastaan sanomatta, että suurimman lehdistön vapauden maissa on vähiten korruptiota.

Erityisen selvästi tämä näkyy Suomessa, joka on useana vuotena mitattu vähiten korruptoituneeksi maaksi. Ykkössija tuli myös Reportterit ilman rajoja -järjestön sananvapausarviossa - olkoonkin, että viimeksi mainittua listaa ei pidä lukea jumalansanana, vaikka se onkin suuntaa antava.

Nykyisetkään EU-maat eivät ole sananvapauskysymyksissä mitenkään pulmusia, sillä niissä on paljon puutteita. Yksi esimerkki on Italia, jossa pääministeri Silvio Berlusconi johtaa hallitusta ja valvoo valtansa avulla julkisen palvelun kanavia ja omistuksiensa kautta liki kaikkia maan yksityisistä kanavista. Esimerkkejä löytyy lähempääkin. Muutamat suomalaisten tuomioistuinten kummalliset päätökset näyttävät, etteivät kaikki suomalaiset tuomarit ole sisäistäneet perustuslain turvaaman sananvapauden olemusta ja merkitystä.

Vakaissakin demokratioissa kannattaa perusasioita toistaa yhä uudelleen. Niin teki Itävallan parlamentin puhemies Heinz Fischer puhuessaan viikonvaihteessa Kansainvälisen lehdistöinstituutin IPI:n sananvapausseminaarin yhteydessä. Hän oli yksiselitteinen; vapaita vaaleja ei voida järjestää eikä parlamentarismi toimi ilman lehdistön vapautta.

Fischer listasi parlamentin kolme tärkeintä tehtävää. Ensimmäinen eli lakien säätäminen on mahdottomuus ilman vapaata tiedon kulkua. Sama koskee toista tehtävää eli hallituksen valvontaa. Kolmas tehtävä eli julkisen poliittisen keskustelun ruokkiminen ja käyminen on yhtä lailla mahdotonta ilman vapaata lehdistöä.

Olli Kivinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää