Pääkirjoitus

Nuorten Suomi -tutkimus valaa uskoa tulevaisuuteen

Tilaajille

Reilu vuosi sitten toteutettu laaja Nuorten Suomi -tutkimus kertoo elämäänsä yllättävän tyytyväisistä nuorista aikuisista. Peräti 80 prosenttia noin 4000 vastanneesta hyväksyy oman elämäntilanteensa. Viisi vuotta aikaisemmin vain kaksi kolmannesta 18-26-vuotiaista oli tyytyväisiä elämäänsä. Eilen julkistettuja tutkimustuloksia ei silti pidä tulkita liian aurinkoisesti. Tyytyväisyys vaihtelee alueittain.

Pohjois- ja Itä-Suomen nuoret ovat edelleen tyytymättömimpiä, ja muuttohalukkuus on suuri. Ei ole mikään yllätys, että ylivoimaisesti suurimmat syyt muuttoon liittyvät työhön ja opiskeluun. Kotikulmilla viihdytään, jos töitä löytyy. Pelkästään asuinkuntaan liittyvien syiden vuoksi harva harkitsee muuttoa. Tutkimus tehtiin 47:ssä asukas- ja elinkeinorakenteeltaan erikokoisessa kunnassa ja kaupungissa.

Tutkimuksen perusvireestä on syytä olla helpottunut. On tärkeää, että suuri osa nuorista aikuisista on aiempaa tyytyväisempiä elinoloihinsa, asuinpaikkaansa ja kunnan tarjoamiin palveluihin. Tosin kuntien taloudellinen tilanne on tutkimusten tekohetkestä kiristynyt eikä tulevaisuuskaan näytä kovin lupaavalta.

Nuoret eivät tunnetusti ole kovin kiinnostuneita yhteiskunnallisesta osallistumisesta. Syyt näkyvät tästäkin tutkimuksesta. Nuorten usko puolueisiin, kansanedustajiin ja luottamusmiehiin on hieman noussut, mutta luottamus on silti alamaissa. Esimerkiksi kansanedustajiin luottaa vain 12 prosenttia vastanneista, eikä valtuutettujen 15 prosentin luottamus ole kovin mairittelevaa. Vajaat puolet sentään pitää äänestämistä erittäin tai melko hyvänä vaikuttamiskeinona.

Luottamusmiestehtävät kiinnostavat vain joka neljättä, valtuutettuna olo ei senkään vertaa. Moni katsookin, että on tehokkaampaa toimia kansalaisjärjestöjen kuin puolueiden kautta. Harva uskoo mahdollisuuksiin vaikuttaa itseään koskeviin asioihin. Lähes puolet vastanneista on sitä mieltä, että muutokset kunnissa tapahtuvat niin hitaasti, että vaikuttaminen ei tunnu mielekkäältä.

Kuntajärjestelmä saa nuorilta entistä enemmän huutia. Vuonna 1998 noin joka viides katsoi, että kuntien toiminta on niin byrokraattista, että ei kannata nähdä vaivaa yrittää vaikuttaa päätöksentekoon. Nyt yksi kolmesta on tätä mieltä.

Lohdullista kuitenkin on, että aiempaa selvästi useampi uskoo, että virka- ja luottamusmiehet ovat kiinnostuneita kuntalaisten mielipiteistä.

Ihan kaikkiin nuorten luottamus sentään ei ole mennyt. Usko oikeuslaitokseen, puolustusvoimiin ja poliisiin on selvästi kasvanut. Enemmistö, tosin niukka, luottaa myös presidenttiin. Valitettavasti aikaisemmissa tutkimuksissa luottamus presidenttiin ei ollut mukana, joten mahdollisesta muutoksesta ei ole tietoa.

Tutkimus kertoo myös siitä, että nuoret alkavat unohtaa pankkikriisin, sillä luottamus pankkeihin on kasvanut. Vuonna 1996 vain 19 prosenttia piti pankkeja luotettavina, kun mielipiteen takana on nyt puolet vastaajista. Sen sijaan ei ole yllättävää, että terveydenhuoltojärjestelmään uskotaan aiempaa vähemmän.

On vahinko, että Nuorten Suomi 2001 -tutkimus on sarjansa viimeinen. Sen kolme osaa antavat hyvän kuvan nuorten aikuisten ajatusmaailman muutoksista kuuden vuoden ajalta. Jatkoseuranta antaisi vastakin päättäjille arvokasta tietoa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää