Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Sarsista uhkaa tulla uusi vakava kulkutauti

Vasta kun saadaan käyttöön luotettava diagnoosin osoitin, alkaa epidemian koko kuva kirkastua, kirjoittaa Pauli Leinikki.

Tilaajille

Sars - vapaasti käännettynä vakava, äkillinen hengitysteiden sairaus - on vain kuvaileva nimi uudelle taudille, jonka tarkempi luonne, aiheuttaja ja leviämistavat ovat vielä pääosin hämärän peitossa. Lähitulevaisuudessa saanemme taudille täsmällisemmän nimen ja tutkimusmenetelmät, joiden avulla sars-tapaukset voidaan luotettavasti erottaa samantapaisia oireita aiheuttavista muista taudeista.

Samalla selviää, onko nykyinen käsityksemme taudin luonteesta ja tartuntatavasta oikea. Ajattelemme, että tarttuminen vaatii läheistä kontaktia sairaan kanssa - ei siis esimerkiksi tartunnan saaneen, oireettoman taudinkantajan kanssa.

Tämä näkemys perustuu muutamiin hyvin tutkittuihin tautirypäisiin, joissa tartunnasta sairastuneet ovat kiistatta olleet potilasta hoitaneita tai heidän perheenjäseniään, eivät enää näiden kontakteja. Ikävä kyllä, muutamissa tapauksissa tartunta näyttää kuitenkin tapahtuneen paljon herkemmin ja laajemmin.

Maailman terveysjärjestö WHO antoi 13. maaliskuuta maailmanlaajuisen varoituksen epätyypillisestä keuhkotaudista. Ennen sitä oli parin viikon aikana tullut tietoa paikallisista epidemioista Hongkongissa ja Hanoissa. Oli myös herännyt epäily siitä, että tautia saattaisi olla enemmänkin eteläisessä Kiinassa. Epäily osoittautui oikeaksi; tautia oli ilmeisesti esiintynyt Guangdongin maakunnassa ainakin marraskuusta 2002.

WHO:n varoitus johti nopeasti kansainvälisen yhteistyön tiivistymiseen. Matkustusta ja ihmisten liikkumista rajoitettiin, kouluja suljettiin ja sairastuneiden kanssa kosketuksissa olleiden tarkkailua tehostettiin. Koska ei ollut käytettävissä taudin yksiselitteisesti toteavaa laboratoriotutkimusta, sovittiin tunnusmerkeistä, joiden avulla epäily ja todennäköinen tapaus oli määriteltävä. Näin luotiin edellytykset epidemian seurannalle ja valvonnalle.

Taudin määritelmä on kuitenkin epätarkka. Monia joudutaan epäilemään sars-potilaiksi, vaikka oireiden takana olisi jokin tavallinen kuumetta aiheuttava virustauti. Toisaalta sars-tapauksia voi jäädä huomaamatta, jos taudin oireet ovat poikkeavia. Vasta kun saadaan käyttöön luotettava diagnoosin osoitin, alkaa epidemian koko kuva kirkastua.

Eniten tapauksia on ollut Kiinassa, yli 2000. Hanoissa ja Singaporessa sairastuneita on ollut satakunta, Taiwanissa ja Thaimaassa muutamia. Kanadan Torontossa tapauksia on raportoitu yli 90. Euroopassa todennäköisiksi luokiteltuja tapauksia on yhteensä parikymmentä.

Äskettäin tautiin menehtynyt suomalainen lienee taudin ensimmäinen eurooppalainen uhri.

Viimeisimmät tiedot Hanoista ja Hongkongista viittaavat siihen, että uusien tapausten ilmaantuminen olisi hidastumassa. Jos arvio osoittautuu oikeaksi, kyseessä olisi tervetullut hyvä uutinen. Huono uutinen sen sijaan koskee Hongkongin Amoy Garden -nimisen ison kerrostalon asukkaita, joista yli 200 näyttää saaneen tartunnan varsin lyhyen ajan sisällä.

Asiantuntijat epäilevät, että tauti olisi tässä tapauksessa tarttunut jollain epätavallisella mekanismilla, kenties jonkin lisätekijän vaikutuksesta. Vaikka talo asukkaineen määrättiin nopeasti karanteeniin, ainakin 67 perheen arvioidaan olevan "kateissa" - toivottavasti eivät levittämässä tautia edelleen.

Taudin aiheuttajaa ei ole toistaiseksi tunnistettu. Kyseessä on kuitenkin ilmeisesti virus, joten spesifisellä lääkehoidolla ei luultavasti tule olemaan ratkaisevaa merkitystä taudin hoidossa. Alustavat tutkimukset viittaavat joko koronaviruksen tai paramyksoviruksen rooliin.

Jatkotutkimuksia vielä tarvitaan, mutta jo nyt näyttää varmalta, että kyseessä on aikaisemmin tuntematon, "uusi" ihmisen virus. Se voi olla peräisin eläinkunnasta. Ihmiseen siirtyessään sen tarttumisominaisuudet ovat saattaneet muuttua.

Useimmilla tautiin kuolleilla potilailla on ollut jokin muu perustauti. Taudin kulkua tai oireiden syitä ymmärretään kuitenkin vielä huonosti.

WHO:lle on viiden viime vuoden aikana rakennettu hyvin toimiva äkillisistä ja oudoista epidemioista raportoiva ilmoitusjärjestelmä. Geneveen tulee eri puolilta maapalloa päivittäin ilmoituksia havainnoista, ja asiantuntijoiden vaikea tehtävä on päätellä, mihin niistä olisi reagoitava nopeasti ja tehokkaasti. Eri maiden toimenpiteet jäävät kuitenkin paikallisten viranomaisten harteille, WHO ei niitä sanele.

Sarsin kohdalla valinnat ovat olleet erityisen vaikeat, koska taudissa tuntuu olevan ainesta jopa maailmanlaajuiseksi terveyskatastrofiksi. Toisaalta yliampuvat vastatoimet saattavat vaarantaa ihmishenkiä epäsuorien vaikutusten kautta.

Suomen viranomaiset antoivat suosituksen matkojen rajoittamisesta Manner-Kiinan epidemia-alueille. Rajoitusta lievennettiin toissa päivänä. Nyt suositellaan välttämään matkoja Kiinan Guangdongin maakuntaan ja Hongkongiin.

Suomalaisten kotiinpaluussa epidemia-alueilta on ollut ongelmia. Lentoyhtiöt seulovat WHO:n suosituksen mukaan henkilöitä, joilla voi olla sarsiin viittaavia oireita. Tällainen koneesta jätetty voi pahimmassa tapauksessa päätyä karanteenisairaalaan muiden sars-epäiltyjen joukkoon.

Mitä riskejä sarsiin liittyy tavallisen suomalaisen näkökulmasta? Tartunnan saaneelle tauti aiheuttaa usein vakavia oireita, jopa lisääntyneen kuolemanriskin. Toisaalta tartunnan riski on epidemia-alueiden ulkopuolella olematon ja epidemia-alueillakin hyvin pieni. Emme kuitenkaan vielä osaa ennustaa, pysyykö tilanne tällaisena vai onko edessä käänne. Ja onko käänne parempaan vai pahempaan. Lähiviikot tulevat antamaan harvinaisen tärkeätä tietoa.

Pauli Leinikki

Kirjoittaja on tutkimusprofessori

Kansanterveyslaitoksen infektioepidemiologian osastossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää