Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Markkina- oikeuden outo päätös

Tilaajille

Vuosaaren satamahanke on edennyt harvinaisen kangerrellen. Lukemattomien selvitysten ja valitusten jälkeenkään rakennustöihin ei päästä toivotun ripeästi. Helsingin Satamalla oli niin kiire, että se aloitti ruoppaukset etuajassa, eikä malttanut odottaa pohjasta otettujen näytteiden valmistumista. Nyt kaivaminen on keskeytetty.

Meren pohjasta löytyneet tinayhdisteet eivät ole ainoa yllätys, joka koettelee Sataman johdon hermoja. Markkinaoikeus antoi huhtikuussa yllättävän päätöksen sataman rakennuttajakonsultin valintaehtoja koskevaan valitukseen.

Päätöksen mukaan Satama ei voi asettaa konsultin valinnan ehdoksi sitä, että valittu ei hanki Vuosaaren satamaa koskevia suunnittelu- eikä rakentamispalveluita konsulttiin sidoksissa olevilta yrityksiltä.

Valittaja on Lemminkäinen-konserniin kuuluva Lemcon, entinen Rakennus Oy Lemminkäinen. Lemconin mielestä ehto rajoittaa emoyhtiön osallistumista satamatöiden asvaltti- ja kiviurakoihin. Markkinaoikeus on samaa mieltä ja toteaa Sataman ehdon hankintalain vastaiseksi ja kilpailua rajoittavaksi.

Omituinen päätös. Maalaisjärjen mukaan Sataman asettama ehto varmistaa, että urakoista syntyy aito kilpailu. Nyt tilaaja ja toteuttaja voivat kuulua samaan konserniin. Kuka takaa, että Lemminkäinen on kilpailussa samalla viivalla muiden kanssa, kun konserniin kuuluva yhtiö valmistelee urakkakilpailuja.

On itsestään selvää, että satamaprojektia johtava yritys ei voi pyytää urakkatarjousta emoyhtiöltään. Jos Lemminkäinen tekee parhaan tarjouksen ja valitaan urakoitsijaksi, luulisi kilpailijoiden automaattisesti valittavan. Ne voivat perustellusti epäillä, että Lemcon ja sen emoyhtiö ovat junailleet urakkaa yhdessä. Oikeus saa sitten päättää, onko niin käynyt.

Lemconin asema rakennuttajakonsulttina on mahdoton myös siksi, että sen tehtäviin kuuluu urakoiden valvonta. Lemcon siis valvoisi konsulttina emoyhtiön saamia urakoita. Kytkös on liian läheinen. Menettely vaatisi erillisen valvontaorganisaation. Sellaiseen ylimääräiseen kustannukseen eivät rakennushankkeiden maksajat hevin suostu.

Sataman asettama ehto ei ole ainutlaatuinen. Sama ehto sisältyi Vuosaaren sataman maaliikenneyhteyksien konsulttihakemukseen. Lemcon haki tehtävää ja edellytti, että sen urakoiden hankintaoikeuksia ei rajoiteta.

Maaliikenneyhteyksien rakentamisesta vastaava Tiehallinto heitti Lemconin hakemuksen ehtojen vastaisena roskakoriin. Sataman liikenneyhteyksien projektijohto ja rakennuttajapalvelut menivät CM-urakoinnille.

Jostain syystä Lemcon ei valittanut kohtelustaan. Selityksenä voi olla se, että yhtiö ei halunnut rettelöidä valtion kanssa. Lemminkäiselle on tärkeää saada asvaltointi- ja tunneliurakoita, joita liikenneväylien rakentamisessa riittää. Itse sataman rakentamisessa niiden töiden osuus on huomattavasti pienempi.

Yhtiö otti etukäteen selvää, aikooko Satama toimia samalla tavalla kuin Tiehallinto. Kun vastaus oli myönteinen, yhtiö lähetti perään kopion markkinaoikeudelle luonnostellusta valituskirjelmästä siltä varalta, että Satama ei suostu yhtiön ehtoon. Kaupungin juristit tutkivat valitusta ja olivat varmoja, että markkinaoikeus hylkää sen. Toisin kävi.

Markkinaoikeuden tuomio jää voimaan, koska Satama ei hae valituslupaa korkeimmalta oikeudelta.

Keijo Himanen

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

keijo.himanen@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää