Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Hallituksen täsmennettävä tavoitteitaan EU:ssa

Hallitus on epäsuorasti ilmoittanut olevansa valmis käymään kauppaa kaikesta. Moniko kansalainen on ymmärtänyt sen, kysyvät Tapio Raunio ja Matti Wiberg.

Tilaajille

Pääministeri Anneli Jäätteenmäki esitteli eduskunnalle hallituksen EU:n konventtia koskevat linjaukset ns. pääministerin ilmoituksessa keskiviikkona. Hän puuttui konventin kahteen tärkeimpään kysymykseen: unionin instituutioiden valtasuhteisiin sekä ulko- ja turvallisuuspolitiikan kehittämiseen.

Hallituksen ilmoitus sekä keskeisten puolueiden eduskuntaryhmien puheenvuorot eivät tarjonneet juuri mitään uutta kotimaiseen integraatiokeskusteluun. Kannanotot olivat valtaosin vanhojen, varsin epämääräisten tavoitteiden kierrätystä.

On huolestuttavaa, että selkeät tavoitteet ja keinot puuttuvat.

Puolueet ovat julkisuudessa varsin yksimielisiä unionin kehittämisestä. Oppositio osallistuukin eduskunnassa aktiivisesti Suomen EU-politiikan muotoiluun. Poliittinen johtomme on toistuvasti painottanut kansallisen yhtenäisyyden merkitystä niin ulkopolitiikassa kuin EU-asioissa.

Yhtenäisyyden hintana on vaihtoehdottomuus. Hallituksen ja opposition väliset julkiset erot ovat pieniä, lähes olemattomia. Puolueiden sisällä vallitsee kuitenkin sovittamattomia, integraatiopolitiikan linjausta koskevia ristiriitoja.

Hallituksen ilmoitus on liian epämääräinen. Ennen hallitusten välisen konferenssin alkua ei ehkä kannatakaan muodostaa kaikista asioista lopullisia ja ehdottomia kantoja.

Ainoa mielekäs tulkinta hallituksen nykylinjasta kuitenkin on: kaikki käy. Hallitus ei nosta ainuttakaan asiaa ratkaisevan tärkeäksi tai edes yritä julkisesti laittaa tavoitteitaan tärkeysjärjestykseen. Hallitus on epäsuorasti ilmoittanut olevansa valmis käymään kauppaa kaikesta. Moniko kansalainen on ymmärtänyt sen? Varmaa on, että muissa jäsenmaissa suomalainen sopeutuva linja kyllä pannaan merkille.

Kaavailtuun puolustusytimeen tai yhteiseen puolustukseen hallitus ilmoittaa suhtautuvansa "varauksellisesti". Sitä ei siis ehdottomasti torjuta.

Entä jos jokin ryhmä jäsenmaita todella haluaa perustaa yhteisen puolustusytimen? Millä ehdoilla Suomi osallistuu? Minkä valtioiden kanssa Suomi on valmis lähtemään hankkeeseen mukaan? Kuinka monta jäsenmaata on riittävä määrä ytimen perustamiseksi? Missä tapauksessa Suomi ei lähde ytimeen mukaan? Hallituksen ilmoitus ei hämmästyttävää kyllä vastaa näihin elintärkeisiin kysymyksiin.

Suomi ei myöskään ota selvästi kantaa ehdotettuun ja mahdollisesti toteutuvaan Eurooppa-neuvoston puheenjohtajan eli EU-presidentin virkaan. Hallituksen mukaan "Eurooppa-neuvostolle kuuluvien tehtävien hoitaminen ei edellytä pysyvän puheenjohtajan valitsemista".

Tarkoittaako se, että hallitus tulee neuvotteluissa ehdottomasti vastustamaan viran perustamista, vai onko kyseessä vain suurille jäsenvaltioille suunnattu toive viran hylkäämiseksi?

Entä jos virka perustetaan, mitä Suomi - mahdollisesti yhdessä muiden pienten jäsenvaltioiden kanssa - vaatii tilalle? Millä hinnalla olemme valmiit hyväksymään presidentin? Emmekö vaadi mitään hyvitystä muissa asioissa?

Tuleeko Suomi ehdottomasti edellyttämään, että komissiossa on jatkossakin Nizzan sopimuksen mukaisesti jäsen kustakin jäsenmaasta? Kaadammeko EU:n perustuslain, jos tämä tavoite ei toteudu?

Epämääräiset kannanotot eivät rajoitu puolustukseen ja EU-presidentin virkaan. Hallitus ilmoittaa tavoitteekseen "toimielinten välisen tasapainon kunnioittamisen". Samalla kuitenkin keskustan ryhmäpuheenvuoron käyttänyt Hannu Takkula esitti unionin kehittämisen lähtökohdaksi "instituutioiden väliseen tasapainoon pyrkimisen".

Hallitus ilmoittaa kannattavansa hanketta, jolla yhteispäätösmenettelyä sovelletaan aiempaa laajemmin. Mihin kysymyksiin menettely tulisi ulottaa? Hallitus painottaa, että kansallisten parlamenttien osallistumismahdollisuuksia tulisi parantaa. Miten?

Hallitus vaikuttaa tyytyväiseltä unioniin. Jäätteenmäen mukaan "toimivaa pyörää ei kannata korjata". Hallituksen mukaan unionin nykyinen rakenne "on toimiva ja toteuttaa jäsenvaltioiden tasavertaisuutta".

Samalla hallitus kuitenkin kannattaa hankkeita, joilla ulko- ja turvallisuuspolitiikkaa syvennetään, määräenemmistöpäätöksiä lisätään neuvostossa, Euroopan parlamentin valtaa pönkitetään selvästi sekä perustetaan EU:n ulkoministerin virka. Miksi sitten emme ole saaneet edes elintarvikevirastoa, jos kerran unionissa vallitsee jäsenmaiden tasavertaisuus? Teot ja puheet ovat kiistatta ristiriidassa.

Maan menestystä konventissa ja HVK:ssa arvioidaan lopputuloksilla. Kykeneekö näin epämääräisesti tavoitteensa muotoileva ja epäyhtenäinen hallitus puolustamaan etujamme EU-pöydissä? Miten voimme tietää, miten hyvin neuvottelijamme onnistuivat tavoitteissaan, jos lopulliset tavoitteet salataan? Nyt ainakaan kansalaiset eivät tiedä, mitä poliittinen eliittimme EU:lta lopulta tavoittelee. Tietävätkö edes neuvottelukumppanit?

Hallitukselta olisi toivonut yksiselitteisempiä vastauksia EU:n ja Suomen tulevaisuuden kannalta ratkaiseviin kysymyksiin. Kaikkia neuvottelutaktisia seikkoja ei kannata paljastaa etukäteen. Mutta oman maan kansalaisia aliarvioidaan, jos hallituksen tavoitteita ja keinoja niiden toteuttamiseksi ei alisteta kaikkien arvioitaviksi.

Tapio Raunio

Matti Wiberg

Kirjoittajista Raunio on valtio-opin ma. professori Tampereen yliopistossa ja Wiberg valtio-opin professori Turun yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pitkittynyt stressi syö parisuhdetta, kun kotona ei osata tehdä enää muuta kuin riidellä – Onneksi tulehtunutta tilannetta voi hoitaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää