Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Putinin valtaa uhkaa rahan valta

Tilaajille

Jo on aikoihin eletty Venäjällä. Vladimir Putinin vallan ainoaksi uhkaajaksi on noussut Venäjän nuoren suurkapitalismin häikäisevin tähti Mihail Hodorkovski ja hänen öljyimperiuminsa.

Hodorkovski kiistää henkilökohtaiset valtapyrkimykset ja saattaa olla vilpitönkin. Hän on 1990-luvulla liki tyhjästä upporikkaaksi noussut liikemies, jolle tärkeintä näyttää olevan tehdä rahaa ja saavuttaa siinä mainetta.

Kyse onkin muusta kuin siitä, että hän tai joku muu uhkaisi esimerkiksi Putinin uudelleenvalintaa presidentiksi. Hodorkovskin kasvava öljyimperiumi on jo maailman alallaan neljänneksi suurin ja Venäjän ylivoimaisesti suurin yritys. Se on taloudelliselta voimaltaan Venäjän nykyoloissa sellainen potentiaalinen mahtitekijä, että se voi ulottaa vaikutusvaltansa elinkeinopolitiikan lisäksi kaikkeen muuhun politiikkaan, jopa Kremlin valtapolitiikkaan.

Viime vuosikymmenen alun "ryövärikapitalismin" aikana rikkautensa pesämunan saaneet "oligarkit" eivät ole ujostelleet käyttää rahan valtaansa myös poliittisiin tarkoitusperiin. Tultuaan presidentiksi Vladimir Putin savusti maasta ulos kaksi silloin tunnetuinta oligarkkia, Vladimir Gusinskin ja Boris Berezovskin.

Putin ei voinut kuitenkaan kääntää selkäänsä kaikille oligarkeille, suurliikemiehille, koska monilla näiden yrityksillä on tärkeä asema Venäjän taloudessa. Hän lupasikin, ettei valtio lähtisi kyseenalaistamaan uudelleen 1990-luvun omistushankintojen taustoja, kunhan nämä suurliikemiehet lupaavat puolestaan olla sekaantumatta politiikkaan.

Nyt tämä "yhteiskuntasopimus" näyttää olevan vakavasti uhattuna. Molemmat osapuolet langettavat vastuun siitä vastapuolelle. On vaikea tietää, mistä kaikesta taustalla on kysymys.

Tutkintaviranomaiset ja veropoliisi ovat ryhtyneet selvittämään Hodorkovskin Jukos-yhtiön taustoja ja mahdollisia veroepäselvyyksiä. Se nähdään vähintäänkin Kremlin varoituksena Hodorkovskille siitä, että tämä on lähtenyt rahoittamaan oikeistovoimien vaalikampanjaa ensi syksyn duuman vaaleissa. Tällaisissa yhteyksissä saatetaan pelata hyvinkin suurilla rahoilla ja monenlaisilla panoksilla.

Putinin uudelleenvalintaa pidetään kirkossa kuulutettuna, mutta hänen toisen presidenttikautensa suunnitelmat ovat paljolti kiinni siitä, saako hän uuteen duumaan haluamansa laajan enemmistön.

Hänellä näyttää olevan aihetta pelätä, että Hodorkovski ja muut oligarkit pyrkivät "liike-elämän etujen nimissä" aivan muuhun. Heitä vastaan Putin on heikoilla, ja silloin kiusaus turvautua "lain pitkään käteen" on suuri. Yksityistämisprosessin käänteet olivat niin hämäriä, että niistä tuskin moni äkkirikastunut saattoi selvitä puhtain paperein.

Presidenttinä Putin voi perustellusti olla sitä mieltä, että Venäjän kansallisten etujen kannalta Hodorkovskin kaltaiset upporikkaat liikemiehet ovat arvaamattomuudessaan suuri kontrolloimaton riski. He voivat koota valtaisan omaisuuden kansallisvarallisuudella ja kuka ties myydä sen yhtenä kauniina päivänä ulkomaille.

He ovat kasvaneet villin talouden oloissa eivätkä vaikuta vähimmässäkään määrin isänmaallisilta.

Hodorkovskin kaavailtu tuleva kumppani, öljy-yhtiö Sibneftin omistaja Roman Abramovitsh on juuri sijoittanut osan nopeasti hankkimastaan jättiomaisuudesta brittiläisen jalkapallojoukkueen Chelsean ostamiseen. Osto ehkä toteutti hänen henkilökohtaisen unelmansa, mutta samalla se näyttää malliesimerkiltä oligarkkien rahankäytön kevytmielisyydestä.

Putinin on helppo saada kansalaistensa tuki toimissa oligarkkeja vastaan. Sellaiset toimet vahingoittavat helposti Venäjän julkisuuskuvaa lännessä ja tekevät hallaa Putinin pyrkimyksille houkutella läntistä pääomaa maahan. Putinin kannalta sisäpoliittiset panokset saattavat vain olla niin kovia, että hän viis veisaa ulkoisesta imagosta.

Erkki Pennanen

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

erkki.pennanen@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Kaaos jatkuu Helsinki-Vantaan lentokentällä: Finnair pyysi matkustajia varautumaan kentällä yöpymiseen, sillä hotellit ovat täynnä

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää