Pääkirjoitus

Yleiskokous ei lämmennyt presidentti Bushin esitykselle

Tilaajille

YK:n pääsihteeri Kofi Annan kosketteli yleiskokouksen avauspuheessaan vaaroja, joita Yhdysvaltojen uusi ehkäisevien hyökkäysten oppi on hänen mielestään tuonut mukanaan kansainvälisen laillisuuden asialle. Annan ei kiistänyt opin syntymiseen johtaneiden vakavien uhkien todellisuutta vaan ehdotti, että niihin etsittäisiin yhteisiä kansainvälisiä ratkaisuja.

Yhdysvaltain presidentti George W. Bush ei omassa puheessaan antanut hitustakaan periksi arvostelijoille. Hänen maailmankuvansa on pysynyt totutun kaksijakoisena: maailmassa on järjestyksen rakentajia ja kaaoksen levittäjiä, eikä "näiden vaihtoehtojen välillä ole puolueetonta maaperää". Hyökkäämällä Irakiin ilman turvallisuusneuvoston lupaa Yhdysvallat puolusti hänen mielestään vain YK:n uskottavuutta.

Annanin puhe oli maltillinen ja harkittu, suorastaan mietteliäs. Bushin esiintymisessä oli paremminkin omalle kotiyleisölle tarkoitetun vaalipuheen sävy. Hän kehotti maailmanjärjestön jäsenmaita tekemään osuutensa Irakin jälleenrakennuksen hyväksi, mutta ei tullut minkäänlaisilla todellisilla myönnytyksillä niiden toivomuksia vastaan. Puheen vastaanotto maailman johtajien täyttämässä salissa oli vaisu.

Ehkäisyhyökkäysten oikeudellisesta asemasta väitellään vielä kauan. Välitön ongelma on miehitetty Irak, jonka jälleenrakennus nielee huomattavasti enemmän varoja ja aikaa kuin Washingtonissa oli ennakoitu. Laajempi kansainvälinen yhteistyö olisi kipeästi tarpeen, mutta sen ehdoista ollaan jyrkästi eri mieltä.

Irakin pelastaminen poliittiselta romahdukselta ja anarkialta on tärkeätä koko kansainväliselle yhteisölle. Vallan siirtäminen takaisin irakilaisille on yhteinen päämäärä. Moni valtio haluaa silti auttaa vain, jos siirtymäkauden poliittinen johto annetaan YK:n käsiin. Washington arvelee YK:n helposti epäonnistuvan ja katsoo, että sen oma määräysvalta on turvallisempi vaihtoehto.

Washingtonin huoli ei ole aivan tuulesta temmattu; tilanne Irakissa on hyvin arka, ja kokeiluihin on huonosti varaa. Terrori-iskut eivät ole säästäneet YK:nkaan henkilökuntaa. Liian hätiköity vallansiirto pois miehittäjältä voisi johtaa entistä pahempaan tilanteeseen.

Mahdollisten auttajien näkökulma on kuitenkin toinen. Niiden on merkittävästi helpompi luovuttaa varoja ja sotilaita YK:lle kuin Yhdysvaltojen vapaaseen käyttöön. Jälkimmäinen edellyttäisi luottamusta, jota Bushin hallitus on koko virkakautensa ajan kuluttanut pois.

YK:n tahdottaisiin myös voittavan arvovaltaansa takaisin. Washington kohtelee sitä yhä kuin sulttaani jalkavaimoa, jonka palveluksia halutaan vain kun ne sattuvat miellyttämään. Maailmanjärjestö on kuitenkin myös Yhdysvalloille lopulta käyttökelpoisempi, jos sillä on itsenäistä uskottavuutta.

Sen opin perillemenoa saadaan vielä odottaa. Irakin kysymyksessä olisi kiire päästä aitoon kompromissiin Yhdysvaltojen käytännöllisen valta-aseman ja vain YK:lta saatavissa olevan kansainvälisen oikeutuksen kesken.

Washingtonilta lienee yhtä turha odottaa katumusta kuin Yhdysvaltain Irak-politiikan arvostelijoilta alistumista Washingtonin saneluun. Sillä välin Irakin tilanne pysyy kriittisenä, ja sen vakauden säilyttäminen on yhteinen kansainvälinen etu.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää