Pääkirjoitus

Kanadan pääministeri Chrétien väistyy

Tilaajille

Kanada on vuosien saatossa onnistunut luomaan itselleen omillaan menestyvän yhteiskunnan suuren naapurinsa Yhdysvaltojen läheisyydestä ja painoarvosta huolimatta. Kymmenen viime vuoden aikana omaperäisyys on henkilöitynyt pääministeri Jean Chrétieniin, joka on nyt jättämässä vapaaehtoisesti virkansa. Hänen seuraajakseen puolueen johtoon ja sitä kautta lähiviikkoina myös pääministeriksi valittiin perjantaina entinen valtiovarainministeri Paul Martin.

Kanadanranskalaiseen vähemmistöön kuuluva pääministeri kuuluu liberaalipuolueeseen, ja maa on hänen valtakautenaan lisännyt henkistä eroa etelänaapuriin; samaan aikaan kun Yhdysvallat on kääntynyt kohti ahdasmielisen, uskonnollisväritteisen oikeiston valtaa on Kanada säilyttänyt vapaamielisen politiikkansa.

Yhdysvaltalaiset konservatiivit ovat hyökkäilleet Kanadaa vastaan, koska siellä on hyväksytty samaa sukupuolta olevien henkilöiden liitot sekä mietoja huumeita säätelevän lainsäädännön muuttaminen aiempaa sallivammaksi.

Lisäksi monet kanadalaiset ovat käyttäneet varsin suorasukaista kieltä nykyisistä amerikkalaisjohtajista.

Chrétien vastasi viime viikolla liberaalipuolueensa kokouksessa, että puolue on palauttanut maahan aktiivisen, edistyksellisen ja kansallismielisen johtajuuden, "emmekä saa koskaan menettää yhteiskunnallista omaatuntoamme".

Chrétienin valtakauteen kuuluu muitakin merkittäviä uudistuksia. Hän sai Kanadan talouden jaloilleen, mikä auttoi tekemään hänestä ensimmäisen kolme kertaa pääministeriksi valitun kanadalaispoliitikon. Merkittävä on ollut hänen puolueensa suhtautuminen alkuperäiskansoihin. Niitä syrjittiin aikaisemmin pahasti siirtolaisten asuttamisessa ja myöhemmin James Bayn voimalajärjestelmän tapaisissa jättiläisprojekteissa, mutta viime aikoina niille on palautettu maita ja oikeuksia.

Pääministerin ranskalaistausta on helpottanut kapinallisen Quebecin maakunnan itsenäisyysliikkeen taltuttamisessa. Vielä vuoden 1995 kansanäänestyksessä itsenäisyyspuolue pääsi prosenttiyksikön päähän voitosta, mutta viime huhtikuussa liberaalit ohittivat sen osavaltiovaaleissa.

Viime aikojen suuri kiista Yhdysvaltain kanssa koskee kuitenkin Irakin sotaa. Kanada ei suostunut lähettämään joukkojaan Irakiin, mikä aiheutti paljon närää Washingtonissa, koska Kanada on turvallisuuspolitiikassa aina ollut läheinen liittolainen. Tässäkin suhteessa Chrétien oli taipumaton puhuessaan puolueelleen. "Emme liittyneet Irakin sotaan, koska kanadalaisina arvostamme monenkeskistä yhteistyötä." Sen jälkeen hän sanoi myös kanadalaisten tietävän, että "meidän on kuljettava omaa tietämme kansainvälisissä asioissa tavalla, joka on sopusoinnussa arvojemme ja oikein tekemisen kanssa, olisipa se kuinka vaikeaa tahansa".

Kanada on ollut Pohjois-Atlantin puolustusliiton Naton uskollinen jäsen sen perustamisesta lähtien. Irak-politiikka osoittaa vääräksi ne meilläkin esiintyneet harhakäsitykset, että liiton jäsenyys velvoittaa osallistumaan kaukaisiin sotiin.

Amerikkalainen kulttuuri työntyy väistämättömällä voimalla pääosin Yhdysvaltain rajan pinnassa asuvien runsaan 30 miljoonan kanadalaisen elämään ennen muuta television ja vahvojen taloussiteiden johdosta, mutta kanadalainen yhteiskunta poikkeaa merkittävästi amerikkalaisesta; monet kanadalaiset ovatkin sitä mieltä, että he ovat onnistuneet poimimaan amerikkalaisen ja länsieurooppalaisen yhteiskuntamallin parhaat puolet. Kanada on pohjoismaiden tavoin korkealla maailman kaikissa suvaitsevasta ja vauraasta yhteiskunnasta kertovissa tilastoissa. Siirtolaisuudesta ja monista muista siteistä huolimatta maa on jäänyt valitettavan kaukaiseksi Pohjoismaiden asukkaille.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  7. 7

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  8. 8

   Edis Tatli kohtaa EM-ottelussa Francesco Pateran – HS seuraa ottelua

  9. 9

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  10. 10

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää