Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ

Edistääkö veroratkaisu taloudellista kasvua?

Kasvu viihtyy ympäristössä, jossa osaavat ihmiset, luovat hullut ja tuloksen tekemisen taiturit vetävät yhtä köyttä, kirjoittaa Kari S. Tikka.

Tilaajille

Hyvinvointivaltion rahoituspohjan turvaaminen on tulevina vuosina yhteiskuntapolitiikan keskeinen haaste. Parhaan turvan tuo taloudellinen kasvu. Hallituksen yritys- ja pääomaverouudistus tähtää siihen, että yritystoiminnan ja taloudellisen kasvun edellytykset säilyvät hyvinä.

Verouudistuksia ei voida - ainakaan nykyisessä taloustilanteessa - toteuttaa jakamalla veronkevennyksiä tasapuolisesti kaikille. Yleensä jonkin ryhmän verotus kiristyy, ja tämä ryhmä arvostelee uudistusta kertoen, että juuri sen verotuksen kiristyminen johtaa kansantalouden tuhoon. Uudistuksen arvostelu ei yllätä, mutta se yllättää, että uudistuksen väitetään estävän yrityksiä kasvamasta.

Merkittävin muutos on se, että osakeyhtiöiden verokanta putoaa 29 prosentista 26 prosenttiin. Tämän arvioidaan vuositasolla antavan yrityksille noin 555 miljoonan euron veronkevennyksen.

Uudistus keventää kaikkien yritysten verotusta. Yritykseen jätettyjä voittovaroja verotetaan aiempaa lievemmin. Yritysten kasvun rahoittamisessa tulorahoitus on avainasemassa, ja juuri siihen veronkevennys kohdistuu.

Suomen kilpailukykykin paranee, kun kansainväliset yritykset ottavat sijoittumispäätöksiä tehdessään huomioon verotekijän. Suomen kilpailuasema paranee myös emoyhtiön sijaintivaltiona.

Kun verotuksen väitetään kiristyvän, tarkoitetaan ilmeisesti yritysten omistajien suppean ryhmän verotusta. Uudistuksen arvostelijat viittaavat erityisesti listaamattomia yhtiöitä koskevaan ns. pääomatulo-osinkojen verovapausrajaan, joka on 90000 euroa.

Verotus säilyy ennallaan, jos osinkoa maksetaan enintään 90000 euroa osingonsaajaa kohden. Kasvuesteestä puhuvat lähinnä ne perheyritysten osakkeenomistajat, joiden osingot ylittävät kyseisen rajan. He ovat vaatineet rajan poistamista.

Osingon verottomuus merkitsisi yhtiön verotuksen keventyessä sitä, että suurten osinkotulojen saajien verotus kevenisi tasolta, joka on jo nyt EU:n matalin. Osinkotulojen verotuksen kiristyminen kohdistuu ryhmään, jonka verotus on hyvin etuoikeutettua palkansaajien verotukseen verrattuna. Arvioidaan, että yhtiön ja omistajan yhteenlaskettu verotus kevenee yli 90 prosentissa listaamattomia yrityksiä.

On vaikea pitää tyypillisenä yrittäjäsieluna henkilöä, joka luopuu yrityksensä kehittämisestä, koska hänen osinkojensa verotus kiristyy 90000 euroa ylittävältä osalta. Tavallisempi lienee yrittäjä, joka entistä enemmän pitää silmällä yrityksen kasvua, varsinkin kun yhtiöön jätettyjen voittojen verotus kevenee.

Tosin tällainenkin yrittäjä harjoittaa verosuunnittelua. Siirtymävaiheessa esiintyy ylisuuria osingonjakoja, joilla maksimoidaan nykyisen järjestelmän hyödyt. Tämä tuskin on suuri ongelma.

Isot osingonjaot eivät vähennä verotulojen kertymää, mutta ne voivat antaa kasvua edistävän kysyntäruiskeen. Samalla ne voivat trimmata yritysten taseita siten, että yrityksiin sijoitetun pääoman tuottoaste nousee.

Jos yritystoiminta saataisiin kukoistamaan ja työttömyys katoamaan yrittäjien oman lompakon kautta, näin olisi jo tapahtunut. Suomessa on pitkään ollut hyvin edullinen osinkoverotus, ja kansantulon jakautumisessa on tapahtunut siirtymää yrittäjätulojen suuntaan. Yrittäjätoiminta ei kuitenkaan ole merkittävästi laajentunut. Syy on varmaankin se, ettei yritys elä omistajansa, vaan asiakkaidensa varassa: heiltä kertyy tulovirta, jota yritykseen osalliset jakavat.

Innovatiivinen yritys voi kasvaa yleistaloudellisesta kehityksestä riippumatta. Yleensä yritysten kasvunäkymät ovat kuitenkin sidoksissa viennin ja kotimaisen ostovoiman kehitykseen.

Menestyvä yrittäjä hakee kasvun signaalit todennäköisemmin markkinoilta ja vastaa niihin yrityksen arvoa kasvattaen. Tällöin osinkoverotuksen kiristyminen on hänelle vain ohimenevän tuohtumuksen aihe, ei taloudellisen päätöksenteon peruste. Jos hän myy yrityksen, hinta on ilmeisesti kova, ja näin ostajalle tulee vahva tarve kehittää yritystä.

Suomalaisten heikko ostovoima voi olla syy suurehkoon työttömyyteen ja yritysten liian vähäiseen määrään. Kansainvälisissä ostovoimatilastoissa suomalainen palkansaaja sijoittuu alle tason, jota kansantulotilasto edellyttäisi.

Ostovoiman lisääminen on yhteiskuntapoliittinen tavoite, jota ei saavuteta pelkästään veropolitiikalla. Silti tehokasta kasvupolitiikkaa olisi ansiotulojen verotuksen keventäminen, ja tähän olisikin veronkevennysvara lähivuosina keskitettävä.

Tällöin tulisi ottaa huomioon myös ylimpien marginaaliverojen erityisongelma, joka johtuu siitä, ettei avainhenkilöiden verotus ole Suomessa kansainvälisesti kilpailukykyisellä tasolla. Toivottavasti hallitus ylittää ansiotulojen verotuksen keventämisessä hallitusohjelman antamat lupaukset.

Veropolitiikka saattaa epäonnistuessaan kahlita taloudellista kasvua, mutta kasvuun työntämisessä sen mahdollisuudet ovat rajalliset. Kasvu edellyttää, että yksityinen sektori pitää huolta hyvästä tuottavuuskehityksestä. Julkisen sektorin tulee huolehtia omasta tehokkuudestaan hyvinvointipalvelujen tuottamisessa ja olla valmis myös asettamaan menoja tärkeysjärjestykseen.

Tärkeitä ovat myös mentaliteetti ja ilmapiiri. Kun ikärakenteen kehitys alkaa heikentää kasvunäkymiä, apua olisi haettava maahanmuuttopolitiikasta.

Taloudellista kasvua tuskin edistää se, jos kuri-Suomena kilvoittelemme kieltämisessä ja holhoamisessa Ruotsin kanssa. Kasvu viihtyy ympäristössä, jossa osaavat ihmiset, luovat hullut ja tuloksen tekemisen taiturit vetävät yhtä köyttä. Jotta tämä tapahtuisi Suomessa, heidän tulee kokea verotus yhteiskunnan antamat edut huomioon ottaen sittenkin siedettäväksi.

Kari S. Tikka

Kirjoittaja on finanssioikeuden professori Helsingin yliopistossa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää