Pääkirjoitus

Osinkorahat ovat pois yritysten investoinneista

Tilaajille

Useat pörssiyhtiöt ovat ilmoittaneet maksavansa omistajilleen tänä keväänä aiempaa muhkeammat osingot, kuten osattiin odottaakin. Syynä on suunnitteilla oleva veromuutos, joka panee osingot verolle ensi vuonna. Lisäosinkojen maksu alkoi jo viime syksynä, kun hallituksen yritysverouudistuksesta alettiin saada vihiä. Valtio myös näytti omasta puolestaan suurten osinkojen mallia Sammossa.

Osinkopotista ei ehkä ole tulossa aivan niin isoa kuin rohkeimmissa analyytikkoarvioissa viime vuonna ennustettiin. Syynä on, että monet suuret yhtiöt, kuten Elisa ja Nokia, maksavat vain vaatimattomat osingot tai eivät maksa niitä lainkaan.

Sen sijaan yhtiöt, joissa on suuromistajina yksityishenkilöitä tai sukuja , maksavat ennakoidulla tavalla mittavia osinkoja. Monet yhtiöt maksavat jopa tulostaan suuremmat osingot eli käyttävät yhtiöön vuosien mittaan kerättyä varallisuutta osinkojen maksuun. Myös monet tappiollisen tuloksen tehneet yritykset maksavat omistajilleen osinkoja.

Yksi viime vuosien innokkaimmista osingonmaksajista on ollut ahvenanmaalainen, muutaman suvun isännöimä Viking Line. Sen osinkopolitiikka on herättänyt paljon pahaa verta, sillä samaan aikaan kun yhtiö on maksanut omistajilleen osinkoja, se on vaatinut valtiolta tukea ja henkilöstöltään säästöjä. Viime vuonna varustamot saivatkin läpi vaatimuksensa, jonka mukaan niille palautetaan Ruotsin mallin mukaan miehistön palkoista perityt ennakonpidätykset sekä sosiaaliturvamaksut. Vastineeksi olisi odottanut jonkinlaista itsehillintää osingonmaksussa myös Viking Linelta, mutta sen omistajat eivät näytä piittaavan yhtiön julkisuuskuvasta. Toinen varustamoyhtiö Finnlines hoiti asian tyylikkäämmin lupaamalla omistajille ruhtinaalliset osingot, mutta ilmoittamalla samalla myös kolmesta uudesta laivatilauksesta.

Kun yritykset käyttävät suurimman osan tuloksestaan osingonmaksuun, rahaa jää vähemmän investointeihin. Teollisuuden ja Työnantajain Keskusliiton tammikuussa julkistaman investointikyselyn mukaan investointiaste oli Suomessa viime vuonna historiallisen alhainen, eikä sen odoteta tänä vuonna siitä nousevan.

Lisäksi suomalaisyritykset investoivat ulkomaille noin kaksi kertaa enemmän kuin ulkomaiset yritykset Suomeen (Yle Aamun peili 13.2. 2004). Kauppa- ja teollisuusministeriö onkin perustanut työryhmän pohtimaan, miten ulkomaisia investointeja saataisiin houkuteltua nykyistä enemmän Suomeen. Tähän saakka on laskettu sen varaan, että hyvä toimintaympäristö, toimiva infrastruktuuri, lainsäädäntö, teknologia, osaava työvoima ja julkiset palvelut riittävät. Niin ei näytä kuitenkaan olevan.

Olennainen osa hyvää toimintaympäristöä on kilpailukykyinen verotus. Hallituksen on määrä tuoda tämän kevään aikana eduskunnan käsittelyyn yritysverouudistus, joka laskee yhteisöveron nykyisestä 29 prosentista 26 prosenttiin. Voi olla, ettei uusikaan yhteisöverokanta ole riittävän houkutteleva ulkomaisille investoinneille, sillä vapun jälkeen EU:n alueelle suuntautuvista investoinneista kilpailee kymmenen uutta jäsenmaata huomattavasti alhaisemmilla verokannoilla ja työvoimakustannuksilla.

Yritysten varovaisuus investoida on ymmärrettävää aikana, jolloin suhdannekehitys on epävarmaa. Poliittisilla päätöksilläkin on kuitenkin vaikutuksensa. Työllisyyden kannalta olisi toivottavaa, että tässä taloustilanteessa talouspolitiikka rohkaisisi yrityksiä investoimaan, ei kiihdyttämään osingonmaksua.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  5. 5

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  6. 6

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  7. 7

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  8. 8

   Uusi avaus Pohjois-Korean umpikujassa: Ulkoministeri Tillerson neuvottelisi Kimin kanssa ilman ehtoja – ”Puhutaan vaikka säästä”

  9. 9

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää