Pääkirjoitus    |   MERKINTÖJÄ

Murhatun jumalan kostajat

Tilaajille

Kuvauksista päätellen Mel Gibsonin kohuttu uusi elokuva Jeesuksen ristiinnaulitsemisesta on sadistinen ja vastenmielinen teos, mutta itse filmiä ei tietenkään pidä lähteä tuomitsemaan sitä näkemättä. Tässä otetaan puheeksi vain sen herättämä keskustelu, joka varsinkin Yhdysvalloissa, mutta myös muualla, on ollut teoksen nähneiden joukossa tavattoman vilkas.

Hyvin monissa noista puheenvuoroista pohditaan syytöstä, jonka mukaan filmi on juutalaisvastainen ja lietsoo antisemitistisiä tunteita kristinuskoa tunnustavissa katsojissa. Gibsonin Jeesuksen pyövelit ovat roomalaisia, kuten Uusi testamentti edellyttää, mutta juutalaiset papit ovat yllyttämässä ja juutalainen roskaväki Jerusalemissa kantaa kortensa kekoon.

Arvostelijoiden mielestä Gibson korostaa tahallaan jälkimmäisten syyllisyyttä jopa ohi evankeliumien tekstin.

Sikäli kuin elokuva on omiaan vahvistamaan antisemitismiä, se ei siis ole keksittyyn rotubiologiaan nojaavaa vihaa, kuten natsien, eikä loukatun ylpeyden ja syvän poliittisen ristiriidan ruokkimaa, kuten nykyajan islamilainen antisemitismi. Sen pontimena olisi uskonto tai, kuten tässä tapauksessa olisi pakko olettaa, silmitön taikausko.

Kristityn uskovaisen pitäisi elokuvateatterista tullessaan ajatella kiihdyksissään, että juutalaiset murhasivat Jeesuksen, mikä tarkoittaa, että he murhasivat Jumalan. Sen vuoksi he olisivat polvesta polveen syyllisiä kauheimpaan, mitä voi kuvitella, ja heitä olisi paitsi vapaus myös moraalinen velvoitus syrjiä sammumattomalla vihalla. Tervetuloa siis takaisin, kristillinen antisemitismi.

Voidaan hetkeksi sivuuttaa se sinänsä mielenkiintoinen kysymys, millaisin edellytyksin jumalanmurha voi onnistua yhdelle torintäydelle huutajia. Voidaan sivuuttaa sekin, ettemme varmasti tiedä juuri mitään niistä tapahtumista, jotka johtivat Jeesus Nasaretilaisen teloitukseen kaksi vuosituhatta sitten.

Vaikka evankeliumit hyväksyttäisiin kirjaimellisena totuutena, jää jäljelle kysymys, miten syyllisyys voi polvesta toiseen seurata yhden ainoan kulttuuripiirin jäseniä ja yhden uskonnon tunnustajia. Kristikunnassakaan ei liene monta merkittävää kaupunkia, jonka kaduilla roskajoukko ei jossakin historian vaiheessa olisi huutanut kuolemaa jollekin viattomalle.

Massahysteria ei todellakaan ole juutalainen monopoli. Jos hyväksyttäisiin polvesta toiseen periytyvä syyllisyys, pitäisi Gibsonin päähenkilön tavoin seuraavaksi kysyä, kuka on kelvollinen heittämään ensimmäisen kiven.

Tällaisiin moraalisiin itsestäänselvyyksiin ei normaalisti olisi tarvetta juuttua. Melkoinen joukko Gibsonin elokuvan erittelijöitä Yhdysvalloissa ja myös Israelissa tuntuu kuitenkin olettavan, että ainakin osa kristikansasta alkaa näytöksestä tultuaan järkeillä juuri tähän - lievästi sanottuna keskiaikaiseen - tapaan. Se ei osoita suurta luottamusta sivistyksen kestävyyteen sivistyneissä länsimaissa.

Tottahan on, ettei natsikauden barbariasta ja joukkomurhasta ole kulunut täyttä vuosisataa. Kun sen muistaa, pelko järjettömyyden paluusta ei ehkä ole aivan niin tuulesta temmattu kuin tahtoisi olettaa.

Koska elokuvaa näytetään Yhdysvalloissa ja pian kai täälläkin täysille katsomoille, ongelmaan ei pitäisi olla vaikeata saada valaistusta. Siihen tarvitaan vain muutamia päteviä sosiaalipsykologeja ja melko vaatimaton tutkimusbudjetti. Kuka tietää, ehkä Yhdysvalloissa on jo aloitettu.

Pentti Sadeniemi

Kirjoittaja on Helsingin Sanomien pääkirjoitustoimittaja.

pentti.sadeniemi@sanoma.fi

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  2. 2

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  5. 5

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  6. 6

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  7. 7

   Edis Tatli nappasi EM-tittelin itselleen takaisin – ”Hain tyrmäystä, mutta muutenkin meni hyvin”

  8. 8

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  5. 5

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  8. 8

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  9. 9

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  10. 10

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää