Pääkirjoitus

Turvallisuuspolitiikan linjat lukittu jo ennen selontekoa

Tilaajille

Suomi varjelee erillisyyttään, mutta on silti kaikessa tiiviisti mukana. Sotilaallisesti se on liittoutumaton, mutta sotilaallinen yhteistyö on sen politiikan "oleellinen osa". Jäsenhakemus Natoon säilyy "mahdollisuutena jatkossakin".

Suomen turvallisuus- ja puolustuspoliittinen linja sai taas uuden, suppean muotoilun valtioneuvoston torstaina julkaisemissa "lähtökohdissa" syksyllä ilmestyvälle selonteolle. Mitään varsinaisesti uutta asiakirjassa ei ollut.

Itse selonteon mielenkiintoisuus sekä hupeni että kasvoi nyt julkaistun paperin mukana. Päätelmät ovat valmiina ennen omia seikkaperäisiä perustelujaan, kuten tällaisissa asioissa joskus tapaa käydä. Virkamiesten tehtävä näyttää tästä eteenpäin rajoittuvan siihen, että perustelut rakennetaan niin vakuuttaviksi kuin osataan.

Uusinta antia on Suomen päättäväisyys osallistua EU:ssa suunniteltuihin nopean toiminnan joukkoihin panoksella, jonka suuruudeksi arvioidaan noin 200 sotilasta. Kysymys olisi ensimmäisen kerran yksiköstä, jonka jäsenet ovat järjestään ammattisotilaita.

Askel ei suomalaisittain ole aivan lyhyt. Viipyvästä häveliäisyydestä kertonee, ettei joukkoa sanota koottavan mahdollisia rynnäkköjä vaan lähinnä vain miinanraivausta silmällä pitäen.

Asiakirja sanoo voimassa olevasta rauhanturvalaista, että sen "mahdollisia muutostarpeita tarkastellaan näiden [EU:n sotilaallisen yhteistyön] kysymysten valossa". Nykyinen lakihan edellyttää Suomen osallistuvan kriisinhallintaan ainoastaan joko YK:n tai Etyjin luvalla. Lause panee arvelemaan, että poliittisen johdon ankara sisäinen köydenveto tästä kysymyksestä on vihdoin päättymässä väistämättömyyden tunnustajien eduksi.

Euroopan ja Yhdysvaltojen tiivistä yhteistyötä kuvataan tärkeäksi maailman turvallisuudelle, ja asiakirjassa luvataan edistää sekä sitä että myös Suomen kahdenvälistä suhdetta Yhdysvaltojen kanssa. Kumpaakin on hyvä korostaa viime kuukausina kuultujen, Suomea koskeneiden epäilysten vuoksi. Toinen syy on se tosiseikka, että transatlanttisissa suhteissa on yhä poikkeuksellista ärtymystä ja jännitystä. Yhteistyön perustaa on koetettava varjella siitä riippumatta, miten vaikeiksi kulloisetkin poliittiset henkilösuhteet ja yksittäiset erimielisyydet Atlantin rannoilla saattavat kehittyä.

Suomen oma puolustus rakennetaan tästä eteenpäinkin alueellisen järjestelmän ja yleisen asevelvollisuuden pohjalle. Siinä kohden suomalainen ratkaisu eroaa eurooppalaisesta trendistä, joka on viime vuodet selvästi kulkenut suppeiden ammattiarmeijoiden suuntaan. Suomen asemakin on toisenlainen; jos koko maan aluetta halutaan puolustaa, ei olisi taloudellisesti järkevää eikä mahdollistakaan ylläpitää siihen riittävää palkka-armeijaa.

Toinen asia sitten on, että teknologinen kehitys ja kansainvälinen yhteistyö - kuten jo mainitut nopean toiminnan joukot - vaativat ammatillisen panoksen lisäämistä myös suomalaisen järjestelmän puitteissa.

Kansainvälisen, rajoista piittaamattoman terrorismin uhka värittää tätä kuten kaikkia muitakin näinä vuosina julkaistavia turvallisuuspolitiikan kartoituksia. Puolustusvoimista sanotaan muun muassa, että niiden tulee "kehittää edelleen kykyä tarvittaessa tukea muita viranomaisia erilaisten turvallisuusriskien hallinnassa". Terrorististen ryhmien jäljittäminen on kansainvälistä tiedustelu- ja poliisityötä. Maahan soluttautuneen ryhmän torjunta voisi tilanteesta riippuen vaatia sotilaidenkin panosta.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  8. 8

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  9. 9

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää