Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ, KATSE KAUPUNKIIN 4

Helsingin entiset satamat luovasti uusiokäyttöön

Tyhjentyneille alueille on esimerkiksi Berliinissä asettunut työtiloja, kulttuuritaloja ja musiikkiklubeja, kirjoittaa Panu Lehtovuori.

Tilaajille

Monissa Euroopan suurkaupungeissa on laajoja tyhjiä teollisuus-, ratapiha- ja satama-alueita. Ottamalla ne ns. tilapäisesti käyttöön voidaan luoda uudentyyppistä taloudellista toimeliaisuutta ja toteuttaa samalla sosiaalisia ja kaupunkikulttuurisia tavoitteita.

Tilapäisellä käytöllä tarkoitetaan kestoltaan määräaikaisia ja luonteeltaan toissijaisia käyttöjä. Niitä tutkittiin EU:n rahoittamassa, viime vuonna päättyneessä hankkeessa, jonka kohdekaupungit olivat Napoli, Wien, Amsterdam, Berliini ja Helsinki. Tutkimuksen Suomen-ryhmää johtivat professori Christer Bengs ja arkkitehti Helka-Liisa Hentilä.

Tutkimuskohteissa kiinteistöjä käyttivät jotkut muut kuin omistajat, vuokra oli pieni tai sitä ei ollut lainkaan ja käyttö oli laitonta tai perustui lyhytaikaiseen vuokrasopimukseen.

Berliinissä tyhjentyneille alueille on asettunut työtiloja, kulttuuritaloja ja musiikkiklubeja; ne ovat keskeinen osa kaupungin kulttuurielämää. Amsterdamissa kaupunki on pitänyt tilapäiskäyttöjen ympärille muodostunutta vaihtoehtokulttuuria niin merkittävänä, että se on perustanut erityisen rahaston tukemaan uusien "kulttuurihautomoiden" syntyä.

Sekä Berliinissä että Amsterdamissa tilapäiset käytöt tarjoavat syrjäytyneille ryhmille mahdollisuuden näkyä julkisuudessa ja saavuttaa taloudellinen riippumattomuus. Maahanmuuttajat, etniset vähemmistöt, nuoret ja yhteiskunnan kelkasta pudonneet ovat hyötyjiä myös Wienissä ja Napolissa.

Tilapäiset käytöt synnyttävät myös merkittävää uutta kaupunkitaloutta. Tuoreet tietotekniikka-, media- ja kulttuurialan yritykset tarvitsevat halpaa tilaa ja ennakkoluulotonta verkottumista. Ne voivat hyötyä spontaanisti muunneltavista ja toiminnoiltaan vaihtelevista rakennuksista enemmän kuin julkisesti rahoitetuista ja säännellyistä tiedepuistoista.

Myös vakiintuneet yritykset pystyvät hyödyntämään panosta, jonka tilapäiset käytöt ovat antaneet kaupunkikuvaan: esimerkiksi Berliinin imago yöelämän ja uuden tanssimusiikin mekkana oli Sonylle keskeinen syy sijoittaa Euroopan-pääkonttorinsa Berliiniin.

Helsingin seutu on eurooppalaisesta näkökulmasta erikoistapaus, sillä täällä ei vajaakäyttöistä tilaa juuri ole. Pasilan konepajalle syntynyt elokuvakeskittymä on myönteinen poikkeus.

Tilanne on kuitenkin muuttumassa. Vuosaaren satama valmistuu vuonna 2008. Kun rahtiliikenne siirtyy Vuosaareen, Länsisatamasta ja Sompasaaresta vapautuu yhdessä yössä peräti kaksi neliökilometriä maata, joka on täynnä uusiokäytön kannalta mielenkiintoisia halleja ja teollisia rakennelmia.

Uuden kaupunginosan rakentaminen entisten satamien tilalle vie noin kaksi vuosikymmentä. Koko sen ajan Helsinki voisi olla ainutlaatuinen tilapäisten käyttöjen laboratorio. Jotta tilaisuus ei mene ohi, tarvitaan määrätietoista yhteistoimintaa yli hallintokuntien rajojen. Kysymys on seudullinen, mutta satamat omistavan Helsingin kaupungin tulee tehdä asiassa aloite.

Mitä Helsinki voisi saavuttaa satamien tilapäisillä käytöillä? Kulttuurivuonna 2000 Masa-Yardsin telakkahallissa järjestetty Kuvia hämärässä -esitys antoi viitteitä siitä, miten satamien suuria rakennuksia, ulkoalueita ja vettä voidaan yhdistää.

Mallia tarjoaa myös Amsterdamin NDSM-telakka, jossa 150 kulttuuri- ja taidealan yhteenliittymää rakentaa telakkahallia kokeelliseksi kulttuurikeskittymäksi. Hankkeen pohjana oli avoin ideakilpailu, ja nyt NDSM raivaa jo tietä koko lähimmän kaupunkialueensa kehitykselle.

Wienissä on väliaikaisten projektien avulla tutkittu määrittymättömien kaupunkitilojen mahdollisuuksia. Esimerkiksi Freespace for Kids -projekti avasi lapsille tyhjiä tontteja tilapäisiksi seikkailupaikoiksi.

Kaapelitehdas, jonka kulttuuriyhteisö syntyi 1990-luvun alussa spontaanilla tavalla, on kotoinen esimerkki.

Kaapelin tilapäisluonteiset käytöt ovat vähitellen vakiintuneet: on syntynyt pysyvä kulttuuritalo. Tilapäisen käytön kehityskaari voi olla muunkinlainen. Esimerkiksi Pariisissa toimii ryhmiä, jotka siirtyvät tilasta toiseen antaen sysäyksiä uusille kaupunkiilmiöille.

Tilapäiset käytöt edustavat autenttista kaupunkikulttuuria ja kulttuurien erilaisuutta. Ne ovat vaihtoehto kaupallistuvalle, ylhäältä annetulle kulutuskaupungille. Amsterdamissa tilapäiskäyttöjä - joista NDSM-telakka on yksi esimerkki - luonnehtivat muun muassa kokeellisuus, radikaalisuus ja omaehtoinen yritteliäisyys.

Ottamalla tilapäiset käytöt osaksi kaupungin kehittämistä voidaan synnyttää tavanomaisen asemesta ainutkertaista uutta kaupunkia. Parhaimmillaan ne synnyttävät luovia ympäristöjä, paikkoja, joissa erilaiset "pehmeät" ja "kovat" tekijät liittyvät yhteen niin, että yritysten ja julkisen sektorin uudistumiskyky lisääntyy.

Tilapäiset käytöt ovat tulevien trendien siemeniä; tulevaisuudessa jokin niiden mahdollistama ilmiö saattaa olla valtavirtaa. On perusteltua kysyä, mitä kaupunkirakenteellisen, kulttuurisen ja taloudellisen uudistumisen mahdollisuuksia Helsingin seutu menettää, jos siellä ei ole tilapäisiin käyttöihin soveltuvia tiloja.

Panu Lehtovuori

Kirjoittaja on tutkija Yhdyskuntasuunnittelun tutkimus- ja koulutuskeskuksessa (YTK) Teknillisessä korkeakoulussa.

Sarjan edelliset osat on julkaistu 1.8., 4.8. ja 6.8.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Eduskunta hyväksyi ruotsin asemaa nakertavan kielikokeilun – Rkp:n synkän päivän täydensi Folktingetin jääminen ilman avustusta

  9. 9

   "Häirintää on todella runsain mitoin", sanoo Rakennusliiton puheenjohtaja – Nyt kymmenen eri alojen vaikuttajaa kertoo, miten he aikovat puuttua seksuaaliseen häirintään

   Tilaajille
  10. 10

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää