Pääkirjoitus

Yritysverotus kaipaa yhtenäistämistä

Tilaajille

Euroopan unionin valtiovarainministerit tarttuvat Hollannissa järjestettävässä kokouksessaan isoon asiaan: yhtiöverotuksen yhtenäistämiseen.

Keskustelu teemasta on kuplinut pitkään, mutta tuoreimman sysäyksen antoi Ranskan valtiovarainministeri Nicolas Sarkozy. Sarkozya närästää se, että läntisestä Euroopasta virtaa investointeja uusiin EU-maihin, joissa yrityksiä verotetaan hyvin kevyesti. Yhtiöveroprosentti on näissä maissa usein alle kahdenkymmenen.

Tällaisten investointivirtojen alkulähteitä ovat puolestaan EU:n talousmahdit Saksa, Ranska ja Britannia. Saksassa yhtiöveroprosentti lähentelee neljääkymmentä, ja Ranskassakin se on yli 35:n. Suomi on kohtalaisen onnellisessa asemassa: ensi vuonna veroprosentti on EU:n keskitasoa.

Sarkozy ehdotti, että uudet jäsenmaat eivät saisi Brysselin kassasta aluetukia ennen kuin ne ovat nostaneet yritysverotuksensa unionin keskitasolle. Ehdotus herätti oikeutettua suuttumusta EU-tulokkaissa.

Sarkozyn idea on lyhytnäköisyydessään huono. Aluetuet ovat osa apupakettia, jolla uusia EU-maita on tarkoitus avittaa siihen kuntoon, että ne eivät enää tarvitsisi unionin tukea. Tukien leikkaus pitkittäisi entisestään tuen tarvetta; EU ampuisi itseään jalkaan.

EU-tuet ja alhainen yritysverotus olivat Irlannin taloudellisen nousun takana. Nyt maa on taloudellisesti aivan toisessa kunnossa kuin jäsenyyden alkamisvuonna 1973. Riippuvuus Brysselin tuesta on vähentynyt samaa tahtia.

Toisaalta ehdotuksen takaa havaitsee turhautumisen verokilpailuun, joka imee rahaa ja työpaikkoja lännestä. Kuten Sarkozy itse sanoi: "Me emme voi Euroopassa sanoa olevamme riittävän rikkaita alentaaksemme verotusta ja samaan aikaan olevamme vanhan Euroopan rakennetukien tarpeessa." Sarkozyn ehdotusta vaivaa se, että siinä yritetään puuttua vaikeaan asiaan kikkakepposella. Vastaavasti tiukan talouskurin euromaat voisivat vaatia, että Ranskalle ei pidä maksaa maataloustukia ennen kuin se panee julkisen talouden vajeensa kuntoon.

Todellinen ongelma taustalla on yritysverotuksen yhtenäisyyden puute. Verotuksen kiistoja ratkotaan tuomioistuimissa, ja yritysten on vaikea suunnitella toimintojensa rakentamista rajojen yli. Tämä rampauttaa sisämarkkinoiden toimintaa.

Kun ministerit aloittelevat tänään ja huomenna Scheveningenin kaupungissa järjestettävässä kokouksessa keskustelua teemasta, kukaan ei uskalla toivoa enempää kuin pitkän prosessin käynnistämistä. Ei ole näkyvissä, voisiko minimiverokannoista syntyä koskaan yhteistä näkemystä. Mutta myönteistä edistystä olisi sekin, jos veropohjaa ryhdyttäisiin yhtenäistämään.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  5. 5

   Keihäslegenda Seppo Räty palkittiin veikeällä summalla – liittyy hirmukiskaisuun

  6. 6

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  7. 7

   Suojelupoliisi haluaa perustaa vakoilukoulun – Supo ja Puolustusvoimat tarvitsevat 130 uutta työntekijää tiedustelulakeja toteuttamaan

  8. 8

   Helsingissä rytisee nyt pelti, märkä lumi kaatanut kymmeniä puita – kolareita eri puolilla Suomea

  9. 9

   Espoon ja Vantaan bussilinjoja saatetaan joutua katkaisemaan lumen takia – Espoossa yhä lähes 5 000 taloutta ilman sähköä

  10. 10

   Kaarina Hazard nauraa asianajajan välityksellä uhkailevalle miehelle #MeToo-keskustelussa – ”Kasvoton valta yrittää sabotoida naisten järjestäytymis­yritykset”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  2. 2

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  3. 3

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  4. 4

   Kiinalaismedia: Hurjia selfie-kuvia harrastanut mies putosi pilvenpiirtäjästä ja kuoli

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  8. 8

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  9. 9

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  10. 10

   Potilas ohjattiin päivystyksestä sydänfilmiin Vantaalla, parkkisakko mätkähti – Viranomainen tiukkana: Sakon saa anteeksi ”jos joutuu tyyliin suoraan leikkaussaliin”

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  6. 6

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  7. 7

   Kyykky on tämän hetken kovin hitti – Tätä Mariah Careyn kyykkyasentoa on vaikea päihittää, ja siksi fanit rakastavat sitä

  8. 8

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  9. 9

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  10. 10

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  11. Näytä lisää