Pääkirjoitus    |   KOLUMNI

Terrorihautomot toimivat

Tilaajille

Kun Samuel P. Huntington kirjoitti vuosikymmen sitten sivilisaatioiden törmäyksestä, monet syyttivät häntä liioittelusta, tämän kirjoittaja mukaan lukien. Nyt en enää ole niin varma. Terrorismin uusi aalto ja terrorisminvastainen sota ovat tuoneet kristityn ja islaminuskoisen maailman suhteisiin aallonpohjan, jollaista ei ole nähty vuosisatoihin. Islamin vastainen ilmapiiri on selvästi voimistunut, ja joissakin äärilausunnoissa on selkeä rasismin maku; islamfobia alkaa jo muistuttaa antisemitismiä.

Järjestäytyneiden valtioiden vastustajien joukkoon on muodostunut yhä uusia ryhmiä, joiden jäsenet ovat valmiit käsittämättömiin raakuuksiin; raakuuksiin, joita kukaan oikeamielinen ihminen ei voi ymmärtää eikä tukea, olipa kysymys Beslanista, linja-autojen räjäytyksistä Israelissa tai kaksoistornien tuhosta New Yorkissa.

Sanoin kuvaamattomat julmuudet, kuten lasten tarkoituksellinen tappaminen Beslanissa ja terroria vastaan kamppailevien maiden vastatoimet, ovat keskittäneet vallan yhä selvemmin yksinomaan kovan väkivallan keinoihin luottavien johtajien käsiin. Samalla ne ovat sitoneet päättäjien kädet. Heillä ei ole varaa sovinnon hierontaan edes sellaisessa tilanteessa, että joku tuntisi siihen houkutusta.

Eturintamassa ovat Venäjän, Yhdysvaltain ja Israelin vallanpitäjät ja heitä vastustavien ryhmien johtajat. Väkivallan kierre on luonut selkeän ja laajan vastakkainasettelun rintaman. Väkivalta on kaikissa kriisipesäkkeissä saanut myös suuren enemmistön kansalaisista kannattamaan väkivaltaista ratkaisua, ja maltilliset äänet ovat hukkumassa kokonaan kostonhimoon.

Mistä terrorismi johtuu, onkin jo paljon vaikeammin vastattava kysymys. Takaa löytyy monisäikeinen joukko syitä vuosisataisesta uskontojen kilpailusta ja imperialismin aiheuttamista vaurioista kylmään sotaan ja tämän päivän eriarvoisuuteen ja kriiseihin.

Tshetshenian vuosisataisissa kriiseissä korjataan tsaarien Venäjän imperialistisen laajentumispolitiikan hedelmiä. Lähi-idässä lännen suuret siirtomaavallat vetelivät ottomaanien sortumisen jälkeen rajoja minne sattui ja tukivat ketä milloinkin. Afganistania ovat vuosisatojen saatossa pyrkineet hallitsemaan lukuisat suuret vallat ja valloittajat.

Yksi asia on täysin selvä: uskonnon, köyhyyden, lähimmäisten menetyksen ja täydellisen näköalattomuuden yhdistelmä luo koko ajan enemmän terroristeja kuin tehokkainkaan sotakoneisto pystyy tuhoamaan.

Venäjä on ollut tapahtumien polttopisteessä viime viikkojen aikana. Presidentti Vladimir Putinin Tshetshenian-politiikka on epäonnistunut. Tässä vaiheessa ei ole mahdollista ennustaa, mihin kaikkeen se johtaa. Otteet ovat kiristyneet Venäjällä, demokratia saa yhä uusia iskuja, taistelut horjuttavat koko Kaukasuksen aluetta - huonoja vaihtoehtoja on vaikka kuinka paljon.

Vuosien sota on brutalisoinut kaikki. Tshetsheenitaistelijat ja perheensä menettäneet naiset ovat valmiit yhä uusiin terroritekoihin. Tehottomat, kurittomat ja korruptoituneet Venäjän armeijan ja turvallisuuspalveluiden joukot terrorisoivat Tshetshenian väestöä, ja ihmisoikeusjärjestöt kertovat jatkuvista siviileihin kohdistuvista raakuuksista, raiskauksista ja katoamisista.

Selkäytimeen kehittyneen perinteen mukaisesti Venäjän viranomaiset ovat taas kerran pimittäneet totuutta ja valehdelleet. Vaistonvarainen on myös islaminuskoisten ja "arabien" syyttäminen, mikä syventää tämän rintaman uskonsotaulottuvuutta. Koko sodankäyntitapa oman maan kansalaisia vastaan ei voi olla aiheuttamatta tiukkoja pohdintoja naapurimaissa, jotka pohtivat omaa turvallisuuttaan tai turvallisuusvajettaan.

Sivilisaatioiden sissisodan toisella keskeisellä rintamalla Välimeren itärannikolla tilanne vaikeutuu koko ajan. Israelilaisten ja palestiinalaisten kostoiskujen kierre jälkiseurauksineen tuomitsee sekä israelilaiset että palestiinalaiset elämään vuosikymmeniä henkisesti murtuneissa yhteiskunnissa.

Lähi-idän kriisi on yhä pahemmin tulehtuva haava maailman 1,3 miljardin islaminuskoisen mielissä. Islaminuskoinen maailma on hajallaan, eikä siitä ole sotilaallisen suursodan vastustajaksi kristityille teollisuusmaille, mutta kriisin pitkän aikavälin kokonaisvaikutuksen arviointi on mahdotonta, sillä tilanne elää koko ajan.

Uusimmat rintamat ovat Afganistan ja Irak. Niistä on muodostunut maailman erilaisia islaminuskoisia ryhmiä ja maita tehokkaasti yhdistävä tekijä.

Sodat menevät huonosti, eikä terrorisodan voitosta voi edes uneksia.

Valta Afganistanissa on yhä selvemmin paikallisten huume- ja sotilasparoneiden hallussa, ja puhe vapaista vaaleista on perusteetonta. Afganistan on edelleen tehokas terroristihautomo, eikä muutoksesta parempaan ole mitään todellisia merkkejä.

Myös Irakin sota sujuu paljon huonommin kuin edes pessimistit osasivat odottaa. Amerikkalaisten ja heidän johtamansa liittouman sotilaat ovat yhä selvemmin miehittäjiä, ja miehityksen keinot luovat Irakissa uutta vastarintaa aivan samalla tavalla kuin Israelin miehittämillä alueilla.

Amerikkalaiset miehittäjät asuvat linnoituksenomaisissa tukikohdissaan, joista he hyökkäilevät aika ajoin vihollistensa kimppuun; jokainen asutuskeskukseen taisteluhelikopterista ammuttu ohjus tai panssarivaunun tykinlaukaus tuottaa siviiliuhreja ja terroriin valmiita ihmisiä.

Edellä mainitut kolme sivilisaatioiden sissisodan rintamaa ovat jo osoittaneet, kuinka vaarallinen tilanne on. Ajatus, että alueellinen tai maailmanlaajuinen mahtivaltio voi terrorismin torjumisen nimissä tehdä mitä vain, on yhtä harhainen kuin luulo, että terrori pystytään pitämään kurissa yksin voimatoimilla ja ilman laajaa, muiden edut huomioon ottavaa kansainvälistä yhteistyötä.

Olli Kivinen

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  3. 3

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  4. 4

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  5. 5

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  6. 6

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  9. 9

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  10. 10

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää