Pääkirjoitus    |   VIERASKYNÄ, VENÄJÄN NAAPURIT 2

Kielikysymykset kiristävät Latvian ja Venäjän välejä

Myös monet Latvian venäjänkieliset toivovat, ettei Venäjä käyttäisi heitä korttina suhteissaan Baltiaan, kirjoittaa Anna Korhonen.

Tilaajille

Latvian itsenäistyttyä uudelleen 1991 maan venäläisen ja venäjänkielisen vähemmistön asema on aika ajoin hiertänyt Venäjän ja Latvian suhteita. Väestökysymys on yhä ajankohtainen, vaikka kriittisistä vuosista on jo yli kymmenen vuotta.

Venäjän maanmiehikseen määrittelemä joukko on suhteellisesti suuri: vuoden 2000 väestölaskennan mukaan Latvian väestöstä 36 prosenttia (880000) on venäjänkielisiä; heistä 700000 on venäläisiä.

Venäjä on arvostellut Latviaa mm. siitä, että maassa on suuri joukko ihmisiä täysin vailla kansalaisuutta. Latvian kansalaisuuden saivat automaattisesti vain ne, joilla oli siteet maahan ennen neuvostomiehitystä. Suurin osa neuvostoaikana Latviaan muuttaneista jäi ilman kansalaisuutta.

Kansalaisuutta on yhä vaikea saada, vaikka prosessia onkin hieman helpotettu lähinnä eurooppalaisten järjestöjen suosituksista. Latvian asukkaista 21 prosenttia eli 504000 ihmistä on yhä ilman kansalaisuutta. Ongelmana on maan ainoan virallisen kielen, latvian, oppiminen. Se on kansalaisuuden saannin edellytys.

Erityisen kriittinen Venäjä on ollut viime aikoina Latvian koulu-uudistusta kohtaan. Latviassa siirryttiin syyslukukauden alussa 60-prosenttisesti latviankieliseen toisen asteen koulutukseen. Latvian venäjänkieliset ovat huolissaan koko venäläisyhteisön tulevaisuudesta ja pitävät uudistusta ennenaikaisena, huonosti valmisteltuna ja vähemmistön mielipiteistä piittaamattomana.

Latvian virallisesta näkökulmasta uudistus on tapa varmistaa venäläisten sopeutuminen latviankieliseen yhteiskuntaan ja parantaa venäjänkielisten nuorten kilpailukykyä jatko-opinnoissa ja työelämässä. Tässä asiassa latvialaiset ovat yhtenä rintamana.

Latvian vähemmistökysymys ei kuulu Venäjän tärkeimpiin intresseihin. Silti asia on sen verran merkittävä, ettei Venäjä malta olla nostamatta sitä esille useissa kansainvälisissä ja kahdenvälisissä yhteyksissä. Venäjä on korostanut sitä esimerkiksi Etyjissä. Latvian ja nyt EU:nkin kannalta on kiusallista, että Venäjä on toistaiseksi jättänyt maiden välisen rajasopimuksen ratifioimatta. Tässäkin yhteydessä Venäjä on vedonnut muun muassa vähemmistöongelmiin.

Venäjä haluaa ottaa vähemmistökysymyksen esille ja kytkeä sen muihin asioihin. Uusin osoitus siitä oli uhkaus, ettei EU:n ja Venäjän yhteistyösopimusta tulla soveltamaan uusiin EU-maihin. Venäjä esitti tammikuussa neljäntoista kohdan luettelon ongelmista, jotka EU:n laajenemisen yhteydessä tulisi ratkaista, jotta Venäjä hyväksyisi uudet jäsenmaat sopimuksen osapuoliksi.

EU:n laajenemisen aattona muut ongelmat, lähinnä kauppapoliittiset, olivat jo selvinneet, mutta auki jäi vielä esimerkiksi Latvian ja Viron venäjänkielisen vähemmistön asema. EU ja Venäjä sopivat yhteistyösopimuksen soveltamisesta myös uusiin jäsenmaihin lopulta vain muutama päivä ennen toukokuun ensimmäistä. Vaadittu viittaus Viron ja Latvian vähemmistöjen asemaan muuttui yleiseksi maininnaksi siitä, että on tärkeää kunnioittaa ihmis- ja vähemmistöoikeuksia.

Voidaan hahmottaa kolmikannat, joissa ensinnäkin ovat Latvia ja Viro, toiseksi niiden venäjänkieliset vähemmistöt ja kolmanneksi Venäjä. Tässä kuviossa on helppo nähdä, että Venäjän kritiikki Latvian tai Viron vähemmistöpolitiikkaa kohtaan saa usein aikaan epätoivotun reaktion. Sen sijaan että Latvian tai Viron hallitukset ottaisivat Venäjän kritiikistä vaarin, ne näkevät sen isovenäläisenä yrityksenä vaikuttaa maan sisäpolitiikkaan.

Venäjänkielisten asemaa kritisoivien Venäjän ulkoministeriön lausuntojen vastaanottoon vaikuttaa myös se, ettei niissä viitata Venäjän omiin ihmisoikeus- ja vähemmistökysymyksiin, joita puolestaan voitaisiin pitää vakavampina kuin Baltian vähemmistöjen ongelmia.

Latvian ja Vironkin venäjänkielisillä on todellisia vaikeuksia valtiokielen oppimisessa. Heidän on vaikea nousta korkeisiin yhteiskunnallisiin asemiin, ja heillä on sosiaalisia ja sosioekonomisia ongelmia.

Kun tunnetaan Latvian ja Viron vaikea neuvostohistoria ja sen myötä syntynyt epäluulo isovenäläisyyttä kohtaan, Venäjää tuskin voidaan pitää näiden vähemmistöjen parhaana asianajajana. Monet venäjänkielisten vähemmistöjen edustajatkin pitäisivät parempana, ettei Venäjä käyttäisi vähemmistöjä pelikorttina Baltian-suhteissaan - etenkin kun todellista apua on Venäjän suunnalta tullut vähän.

Eräät venäjänkieliset olivat pettyneitä, kun Venäjä ei lopulta vaatinutkaan EU:lta toimia Latvian tai Viron painostamiseksi vähemmistöasioissa EU:n ja Venäjän yhteistyösopimuksen uusimisen yhteydessä. Yleisesti ei kuitenkaan pidetty mitenkään kummallisena, että "Venäjä myi vähemmistöasian kauppaetujensa ajamiseksi".

On arvioitu, että ainakin Latvian ja Viron herkkä suhtautuminen Venäjään muuttuu, kun maat ovat liittyneet Natoon ja EU:hun ja näin ollen tuntevat itsensä turvatuiksi.

Vielä on aikaista arvioida, onko Venäjä aikeissa lopettaa vähemmistöasian puimisen. Venäjän Latviaan kuluneen vuoden aikana kohdistama kritiikki ja maiden välinen diplomaattinen sananvaihto eivät tue tätä tulkintaa. Yhtä vaikea on tulkita, että Latvia olisi lähiaikoina ratkaisemassa venäjänkielisen vähemmistön kysymyksen Venäjää tyydyttävällä tavalla.

Anna Korhonen

Kirjoittaja on Helsingin yliopiston Aleksanteri-instituutin tutkija.

Sarjan ensimmäinen osa julkaistiin 20.9.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  4. 4

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  8. 8

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  9. 9

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  10. 10

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää