Pääkirjoitus

EU:n ja Venäjän suhteet takertelevat ikävästi

Tilaajille

Euroopan unionin ja Venäjän sovittua huippukokousta lykättiin äskettäin Venäjän viime hetken pyynnöstä ilman, että uudesta päivämäärästä olisi voitu sopia samassa yhteydessä. Venäjän perustelu lykkäykseen oli EU:n uuden komission hyväksymisen viipyminen parlamentissa. Vaikka taustalla nähtiin muitakin syitä, huippukokous järjestetään ensi torstaina 25. marraskuuta eli vain kaksi viikkoa jäljessä alkuperäisestä aikataulusta.

EU:n puolella huippukokouksen siirtäminen kytkettiin ensi sijassa siihen, että Venäjä on ollut tyytymätön keskinäisissä neuvotteluissa saavutettuihin tuloksiin. Tyytymättömyys on molemminpuolista. Yhteistyön kehittäminen on kangerrellut jatkuvasti.

EU:lta puuttuu tällä hetkellä selkeä Venäjän-strategia, minkä laatimista vaikeuttaa epävarmuus Venäjän sisäisestä kehityksestä mutta myös Vladimir Putinin Euroopan-politiikan tavoitteista. Venäjä puolestaan epäilee EU:n perimmäisiä tavoitteita ja etenkin uusien EU-maiden mukaantulon heijastusvaikutuksia unionin Venäjän-politiikkaan.

Putin on alusta lähtien korostanut Venäjän eurooppalaisuutta ja sitä, että Venäjän vähittäinen integroituminen Eurooppaan on maan ulkopolitiikan keskeisiä tavoitteita. Laajentuneen EU:n osuus Venäjän ulkomaankaupasta on jo yli puolet. EU:lle kokonaisuutena Venäjän-kaupan osuus on melko vähäinen, mutta esimerkiksi Suomelle Venäjä on suurimpia kauppakumppaneita.

EU:n yhteiseen kauppapolitiikkaan ja siihen liittyviin normivaatimuksiin sopeutuminen on Venäjälle suuri taloudellinen, poliittinen ja henkinen haaste. Neuvottelut näistä kysymyksistä EU:n komission ja Venäjän välillä ovat osoittautuneet vaikeiksi. Unionin puolella on totuttu jäsenehdokkaisiin, jotka tekevät itseään tykö parhaansa mukaan. Siksi Venäjän varautuneisuus ja tiukat neuvotteluasenteet eivät välttämättä saa osakseen ymmärtämystä.

Poliittisella tasolla ei myöskään vallitse selkeää yhteistä näkemystä siitä, miten Putinin Venäjään on suhtauduttava: Onko Venäjä tunnustettava EU:n "strategiseksi kumppaniksi", vai olisiko suhteiden perustuttava "hyvän naapuruuden" tai "kumppanuuden" politiikkaan samaan tapaan kuin Ukrainan ja muiden EU:n itäpuolella olevien maiden kanssa?

Putinin Tshetshenian-politiikka sekä viimeaikaiset toimet vallan keskittämiseksi alueilta Kremliin ovat joutuneet varsinkin uusien EU-maiden silmätikuksi. Erityisesti Viro ja Latvia vierastavat avoimesti Putinia, joka jatkuvasti jaksaa arvostella näitä maita omien venäläisvähemmistöjensä oikeuksien loukkaamisesta.

On pelättävissä, että näiden molempien uusien EU-maiden ja Venäjän välisten suhteiden kireys heijastuu jollakin tavoin myös EU:n ja Venäjän suhteisiin.

Venäjälle poliittinen kynnyskysymys näyttää olevan, että EU:n ja Venäjän tuleva suhde rakennetaan "strategisen kumppanuuden" pohjalle, mikä erottaa Venäjän EU:n muista kumppanuusmaista. Vaikka Venäjä ei ole enää varsinainen supervalta, se edellyttää, että sitä kohdellaan suurena valtiona. Venäjä myöntää itsekin olevansa liian suuri pyrkimään koskaan EU:n jäseneksi.

Strategisen kumppanuuden merkeissä Venäjä on myös ollut valmis rakentamaan laajaa yhteistyötä neljällä lohkolla: taloudessa, humanitaarisissa kysymyksissä sekä ulkoisessa ja sisäisessä turvallisuudessa. Ehkä yllättäen sisäisen turvallisuuden kysymykset ovat osoittautuneet neuvotteluissa vaikeimmaksi alueeksi.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Walesilainen lammasfarmari äänesti brexitin puolesta, mutta nyt EU-ero vaarantaa koko elämäntyön: ”En koskaan halunnut kovaa brexitiä”

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Valtiolla on käsissään huumekaupasta peräisin olevia bitcoineja miljoonien eurojen edestä – Valtiokonttori päättää tammikuussa, miten se suhtautuu kyseenalaiseen valuuttaan

  6. 6

   Espoo varautuu ongelmiin: Liikennekaaos uhkaa tammikuussa, kun länsimetron liityntäliikenne käynnistyy

  7. 7

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  8. 8

   Pakkasukon porttikielto on hyvä uutinen

  9. 9

   Ihminen tarttuu herkkuihin, kun elämä kaatuu päälle – ”Tunnesyöminen” on yleinen ilmiö, mutta sen voi saada kuriin yksinkertaisilla keinoilla

   Tilaajille
  10. 10

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  7. 7

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää