Pääkirjoitus

Auraus voi kallistua vain palvelun parantuessa

Tilaajille

Jälleen on se aika vuodesta, jolloin kaupunkilaiset manaavat katujen huonoa kunnossapitoa. Pääkaupunkiin satoi jo marraskuussa enemmän lunta kuin miesmuistiin, mikä myös näkyi kaduilla ja jalkakäytävillä. Isot pääväylät saatiin melko pian puhtaiksi, mutta lähiöiden ja keskustan asuinkadut olivat sateiden jäljiltä pitkään lumen ja jään peitossa. Sen jälkeen on satanut pääasiassa vettä, kunnes viikonvaihteessa aurauskalusto pääsi jälleen töihin.

Helsinki käyttää katujen talvihoitoon noin 15 miljoonaa euroa vuodessa. Rahat eivät riittäneet viime vuonna takaamaan riittävän nopeaa katujen kunnossapitoa. Kaiken lisäksi kaupunki suunnittelee rajua hinnankorotusta Etu-Töölön ja esikaupunkialueiden jalkakäytävien hoitoon. Esitys oli jo yleisten töiden lautakunnassa, mutta se on palautettu uuteen valmisteluun. Asia palaa lautakuntaan helmikuussa.

Kaupunki vastaa kaikkien katujen aurauksesta, mutta lain mukaan kiinteistöille kuuluu niiden kohdalla sijaitsevan jalkakäytävän hoito ja auratun lumen poiskuljetus. Vastuunjaosta seuraa melko suuria vaihteluja katujen kunnossapidossa. Sen vuoksi kaupunginhallitus päätti 2001, että se ottaa vaiheittain katujen talvihoidon itselleen. Siirtymäaikaa on vuoteen 2006. Ainoa poikkeus on kantakaupunki, jossa kiinteistöjen hoitovastuu säilyy.

Jalkakäytävien kunnossapidosta kolme neljäsosaa on rakennusviraston hoidossa ja loput kilpailutetaan markkinoilla. Kiinteistöt maksavat kunnossapidosta nyt markkinahinnan mukaan. Kaupungin työ on markkinoita kalliimpaa, minkä vuoksi kaupunki haluaa periä hoitamastaan kunnossapidosta kiinteistöiltä maksun todellisten kustannusten mukaan. Se tarkoittaa melkoisia korotuspaineita.

Kiinteistöt maksavat nyt vain puolet 2,7 miljoonan euron menoerästä. Esikaupunkialueilla vuosimaksua pitäisi korottaa 98 prosenttia ja Etu-Töölössä peräti 146 prosenttia. Etu-Töölö kuuluu vanhana kokeilualueena kaupungin hoidon piiriin, vaikka onkin kantakaupungin alueella.

Rakennusvirasto olisi aikoinaan halunnut, että kaupunki olisi vastannut kaikesta kunnossapidosta. Kaupunginhallitus kuitenkin halusi jakaa vastuuta jalkakäytävien osalta kiinteistöille. Kysymys on kaupungin kannalta pikkurahasta, ja kaupunki voisi hyvin hoitaa kadut ja jalkakäytävät verovaroilla. Se olisi perusteltua, kun kustannuksia vertaa taloyhtiöiden 2003 kaupungille maksamaan 114 miljoonan euron kiinteistöveroon.

Kaupungin on maksajasta riippumatta pystyttävä tehostamaan kiinteistöviraston alaisen HKR-Ympäristötuotannon tehokkuutta, eikä sen tule rangaista työn kalleudesta kiinteistöjä. Tilaaja-tuottaja-malli sopisi hyvin myös katujen kunnostukseen.

Rakennusvirastossa ei voida kuin toivoa vähälumista talvea. Rahaa ei nimittäin ole täksi vuodeksikaan tarpeeksi tehokkaaseen katujen kunnossapitoon. Se tietää etenkin viikonloppuisin aurauksen ja hiekoituksen viivästymistä. Esikaupunkialueilla ja keskustassa kadut ovat monin paikoin pitkään auraamatta. Etenkin keskustan asuinkadut pysyvät surkeassa kunnossa.

Katujen kunnossapidon hitaus ei ole pelkästään auraajien vika. Katujen varsille pysäköidyt autot ovat myös suurena haittana. On vahinko, että asukkaat tarvitsevat kadunvarret autoilleen. Ainakin ahtaimmilla kaupungin kaduilla vuoropysäköinti olisi talvisin hyvä vaihtoehto. Näin katujen puhdistus nopeutuisi ja myös liikenteestä tulisi sujuvampaa.

Kommentit

  Ei vielä kommentteja. Kirjoita ensimmäinen.

  Näytä lisää
  Luetuimmat
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  3. 3

   Helsinki-Vantaan lentokenttä meni sekaisin: Laukkujensa etsijöitä kehotettiin tiistaina lähtemään pois ja palaamaan aamulla asiaan

  4. 4

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  5. 5

   Egyptiläinen laulajatar söi musiikkivideolla banaania alusvaatteissaan – tuomittiin kahdeksi vuodeksi vankilaan siveettömyydestä

  6. 6

   Erikoisen ”tappaja-ankan” fossiili löytyi Mongoliasta – dinosaurus oli niin erikoinen, että tutkijat epäilivät otusta väärennökseksi

  7. 7

   Äärimmäisen vaikean My Summer Car -pelin suomalainen tekijä ansaitsi yli puoli miljoonaa euroa – Hittipeli on ”käytännössä tyhmää sekoilua kännissä”

  8. 8

   Väitteet siitä, että presidenttipari ei kutsunut Linnan juhliin kulttuuriväkeä, ovat totaalista hölynpölyä

  9. 9

   Uusi Tähtien sota -elokuva The Last Jedi on niin hyvä, että se pääsee jo lähelle alkuperäistä trilogiaa

  10. 10

   Paloasema ilman sähköä Espoossa – Helsingissä piti tarkistaa, onko ratikka vielä kiskoilla vai ei

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Tarina opiskelijanaisen täysin surkeasta seksiyöstä nousi maailmanlaajuiseksi hitiksi – Miksi annamme huonon seksin tapahtua?

  2. 2

   #Metoo-kampanja voi lannistaa ujot ja kokemattomat pojat

  3. 3

   Venäjä saattaa antaa Ruotsille ikävän joululahjan: Iskander-ohjuksia naapuriin – Mutta miksi ohjus­kohut hymyilyttävät Venäjän tuntevia suomalais­sotilaita?

   Tilaajille
  4. 4

   Suurmoskeijahanke sai pakit Helsingissä, puuhanainen uhkaa viedä moskeijan muualle: ”En ole käynyt yhtäkään järkevää keskustelua yhdenkään poliitikon kanssa”

  5. 5

   Sikarin muotoista asteroidia tarkkaillaan radioteleskoopilla – se on niin outo, että siinä voisi olla merkkejä vieraasta sivilisaatiosta

  6. 6

   Vuosikymmeniä paraatipaikalla polkuhintaan kirjoja myynyt antikvariaatti kaatui Helsingin kaupungin vuokran­korotuksiin – ”Olemme pelanneet tähänkin asti minimikatteella”

  7. 7

   Ultra Bran jälkeen Vuokko Hovatta menetti ensin lapsen ja sitten miehensä: ”On lohdullista tietää, että aika kauheistakin asioista voi selvitä”

   Tilaajille
  8. 8

   Ensin Vantaa kaatoi tonnikaupalla lasten ruokaa roskiin, nyt kaupunkilaiset maksavat siitä miljoona euroa – ”Käsittämätön virhe”, luonnehtii poliitikko

  9. 9

   Mielikuva automarketissa ravaavasta ”prisma­perheestä” lykkää lapsen­tekoa – kolme–nelikymppisten ruuhka­vuodet pakkautuvat yhä lyhyempään jaksoon

  10. 10

   Suomalaismies vaati Googlelta 120 000 euron korvauksia henkisestä kärsimyksestä, kivusta ja särystä, mutta joutui itse maksajaksi

  11. Näytä lisää
  1. 1

   Helsinkiläis­nainen otti kuvan pyörä­tielle pysäköidystä paketti­autosta – autosta tuli poliisi ja vei ilman henkilöllisyys­todistusta liikkeellä olleen naisen putkaan

  2. 2

   Kuvia Suomesta, osa 27: Mikko Suutarinen valokuvasi kuljettajia, jotka muistuttavat ajoneuvojaan

  3. 3

   Alma on julkaissut musiikkia vain vajaat 17 minuuttia – Onko hän todella kansain­välisesti menestynein suomalainen artisti?

   Tilaajille
  4. 4

   Tämä kysymys kysytään lähes jokaisessa työhaastattelussa, sillä se paljastaa työntekijästä paljon – Näin vastaat siihen oikein

   Tilaajille
  5. 5

   Onko tässä Linnan juhlien hervottomin kuva – Oletko koskaan nähnyt Timo Soinia yhtä onnellisena?

  6. 6

   HS:n lukijat äänestivät suosikkinsa Linnan juhlien näyttävimmistä puvuista – kärki­viisikossa säihkyviä paljetteja, upeita laahuksia ja Suomen leijonalla koristeltu housupuku

  7. 7

   Kummelin Heikki Silvennoinen on ymmällään ja otettu sketsinsä maailmanlaajuisesta suosiosta: ”Pääasia, että ihmiset nauravat”

  8. 8

   Viiden lapsen isä Topi Linjama erosi vanhoillislestadiolaisuudesta ja puolustaa nyt isien asemaa – Isä on monessa perheessä juoksupoika ja äiti projektipäällikkö, hän sanoo

   Tilaajille
  9. 9

   Järjestäjän Facebook-kirjoitus osoittaa: Töölöntorin alpakka­tapahtumalla haluttiin viedä huomio pois 612-kulkueesta ja saada se siirtymään muualle

  10. 10

   Toimittaja kyykkäsi viikon ajan: asennon vaikeus ja kivistys yllättivät, muiden kummastelu ja muotikin haittasivat – lopulta käteen jäi uusi, terveellinen tapa

   Tilaajille
  11. Näytä lisää